Divendres, desembre 1, 2023
AlgaidaCulturaLlenguaMemòria del poble

Gabriel Janer Manila, premi Serra d’Or de Memòries 2017

L’escriptor algaidí Gabriel Janer Manila ha estat guardonat amb el Premi Crítica Serra d’Or de Memòries 2017 per la seva novel·la autobiogràfica Ha nevat sobre Yesterday. 

portada_ha-nevat-sobre-yesterday_gabriel-janer-manila_201602231114En aquesta obra Janer Manila, torna a la primera línia de la literatura amb unes memòries riques i literàriament poderoses. A través de la vida i la feina de la seva família, venedors de roba en fi res pels pobles mallorquins, fa un retrat de la vida a l’illa. Evoca la seva infantesa al poble d’Algaida, en contacte amb la natura, amb el pes de la guerra encara molt present, en un entorn on tothom es coneix. L’educació religiosa i les monges dibuixen un ambient que avui apareix pintoresc i impactant. L’autor s’apassiona per la cultura popular de l’illa: certa imatgeria folklòrica, la bruixeria, les llegendes populars, les cançons eròtiques. Resisteix les pressions perquè es fes capellà. Descobreix la passió per aprendre i ensenyar i també l’activisme cultural de certs cenacles. I malgrat l’ombra de Franco, l’entrada als anys seixanta porta, com una ventada, les cançons del Beatles, la llibertat, la revolta. Cal recordar que són molts els algaidins que han llegit i rellegit la seva novel·la.

Els Premis Crítica Serra dOr no tenen dotació econòmica i consisteixen essencialment en la proclamació del veredicte i en el lliurament d´una serreta d´or, de solapa, que representa la distinció, a càrrec del director de Publicacions de l´badia de Montserrat (PAMSA), i de la revista Serra d´Or, P. Josep Massot i Muntaner.

Un homenatge al Guillem Sagrera

D’altra banda, el passat dimarts 25 d’abril, l’Institut d’Educació Secundària Guillem Sagrera de Palma va retre un homenatge a Gabriel Janer Manila. L’escriptor, per iniciativa dels estudiants, dóna nom a la biblioteca del centre. Aprofitant la seva presència, l’escriptor fou l’encarregat de lliurar els premis del XIII Concurs de narrativa breu del centre.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: