25 abril, 2024
AlgaidaCulturaPatrimoni

Els vidres bufats de can Guardiola poden ser declarats Patrimoni mundial de la Humanitat

Segons informa el Diario de Mallorca, els vidres de Gordiola han iniciat el camí per convertir-se en Patrimoni Mundial. Com avantsala a la prestigiosa declaració, el vidre bufat, tècnica que es conserva també a l’illa, serà declarat en les pròximes setmanes Manifestació representativa del patrimoni cultural immaterial espanyol. L’informe del Ministeri, a què ha tingut accés aquest diari, està liderat per dues fàbriques del país: una d’elles és la de Gordiola, a Algaida, i l’altra és la Granja de Segòvia.

El Ministeri de Cultura també treballa en la presentació a la UNESCO de la tradició del vidre bufat, una candidatura que seria col·lectiva per ser més fort i tenir més possibilitats, i que es presentaria al costat d’Alemanya, Finlàndia, República Txeca, França i Turquia. És una opció que s’està treballant a mig termini i que passarà per posar en marxa molts contactes i elaborar nombrosos informes tècnics.

En declaracions al rotatiu del grup Moll, des Gordiola, reben la notícia amb moltíssima satisfacció. És com un regal a la seva trajectòria, que enguany suma els 300 anys. “És molt imporant que es protegeixi l’ofici de mestre vidrier perquè queden ja pocs i volem que continuï endavant”, relata Mar Aldeguer, membre de la família propietària de la fàbrica. “Comptem amb pocs recursos i no hi ha ajudes per a l’artesania. Potser, tot això pot servir perquè les faig i ajudar a conservar la tradició”, prossegueix Aldeguer. “Cada vegada costa més trobar gent jove que es vulgui dedicar al vidre bufat. I a Mallorca encara més perquè la indústria principal és la turística”, sosté.

En aquests moments, a la fàbrica de Gordiola, hi ha sis persones que es dediquen a la tècnica que ara va a ser protegida. “En concret, es tracta de tres mestres i tres ajudants. En tot l’equip, hi ha una dona que s’ha format aquí”, explica el director Jesús Fernández. “Cada vegada hi ha més dones que s’interessen per aquest ofici. Abans es pensava que era una feina més d’esforç físic que de tècnica, però no és així”, apunta. “A Can Gordiola, tot es fa a mà. No hi ha màquines. L’excepció d’una serradora de llenya que és per als forns, d’on el vidre surt a 1.200 graus per poder ser treballat”, assenyala.

L’artesania s’ha convertit a dia d’avui en un objecte preuat i exclusiu. Can Gordiola rep comandes importants sempre per encàrrec, i entre la seva cartera de clients consta la Família Reial o Michelle Obama. També varen fer la copa de la reina de l’aclamada sèrie de HBO de Juego de Tronos. Molts dels fanals que es poden veure a les finques senyorials o en els clubs nàutics de l’illa també provenen de la fàbrica d’Algaida.

La tècnica del vidre bufat.

El procés que s’utilitza per fabricar objectes de vidre a Mallorca de manera artesana és el que s’anomena la tècnica del bufat, els orígens del qual sembla que es remunten al 200 aC. El vidre bufat consisteix en introduir un tub de ferro, la canya, en una quantitat de vidre fos i bufar per l’altre extrem.

Per a treballar el “globus” de vidre inflat es va donant voltes a la canya i estirant amb unes pinces la pasta de vidre fos. Quan la peça està aconseguida, amb un tallant es separa de la canya. Unes pinces i una canya de bufar són els únics instruments per la realització dels més diversos objectes de vidre.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

Descobriu-ne més des de Essaig.cat |

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint