Dilluns, desembre 4, 2023
AlgaidaPinaRandaTrànsit

Aquest dilluns 21 de març entren en vigor els canvis de la nova llei de trànsit

Atenció a tots els conductors, perquè aquest dilluns dia 21 entre en vigor la majoria dels canvis de la nova llei de trànsit. A continuació us detallem els principals els canvis aprovats:

  • Multa per tenir el telèfon a la mà: a partir d’ara tampoc es podrà tenir el telèfon a la mà encara que no s’estigui fent servir. La sanció per cometre aquesta nova infracció serà de 6 punts al carnet de conduir.
  • Punts del carnet per no portar el cinturó posat: Una altra de les noves normes és que si el conductor no porta el cinturó posat mentre circula pot perdre fins a quatre punts del carnet de conduir. Això eleva la normativa actual, que situa la mateixa infracció en tres punts del carnet de conduir i una multa que pot arribar als 200 euros.
  • Multa per portar detector de radars: Abans se sancionava el fet de fer servir un detector de radars, mentre que quan la nova norma entri en funcionament, el sol fet de portar-lo al cotxe ja serà sancionable. La sanció serà de tres punts al carnet de conduir. La norma diu que «Es prohibeix instal·lar o portar inhibidors de radars o cinemòmetres o qualsevol altre instrument encaminat a eludir o a interferir en el correcte funcionament dels sistemes de vigilància de trànsit, així com emetre o fer senyals amb aquesta finalitat».
  • Es perseguiran “perjudicis i danys al medi ambient”: s’obre la porta a sancionar noves accions normalitzades fins ara com aturar o estacionar un vehicle i no apagar el motor. Alguns ajuntaments ja inclouen en les seves ordenances mediambientals i de mobilitat la possibilitat de sancionar els conductors que no apaguin el motor després de l’estacionament o en detencions prolongades. Ara disposaran del marc legal necessari per tramitar aquest tipus de sancions.
  • Es penalitza més llençar les cigarretes al cotxe: la nova normativa també sancionarà els conductors que tirin a la via -o als voltants- objectes que puguin produir incendis o accidents. Així, tirar una cigarreta per la finestra mentre es condueix pot portar la pèrdua de 6 punts del carnet.
  • No respectar la distància en avançar ciclistes sortirà car: Fins ara, no respectar la distància d’1,5 metres era sancionat amb quatre punts del carnet de conduir, però ara, amb la nova reforma de la llei de trànsit, aquesta penalització serà de sis punts.
  • Casc obligatori en patinets elèctrics: qualsevol persona que utilitzi un patinet elèctric haurà de portar casc de forma obligatòria. Sobre el patinet, també es prohibeix circular per les voreres i que els menors el facin servir si han ingerit la més mínima quantitat d’alcohol.
  • Eliminació dels 20 km/h de marge per fer un avançament: potser la mesura més polèmica. La nova norma contempla l’eliminació del marge de 20 km/h respecte de la velocitat màxima de la via, si era per realitzar un avançament. La modificació, la més polèmica de totes les que reflecteix la nova llei, es pren amb l’objectiu d’adaptar-se a la normativa de la majoria de països d’Europa.
  • Càstig a les conductes incíviques: Aparcar en una zona reservada per a discapacitats o bé no mantenir la distància de seguretat amb els vehicles d’autoescola suposarà la pèrdua de 3 punts.
  • Canvis sobre el permís de conduir i els punts: La nova llei de trànsit estipula que, independentment de les infraccions comeses, el termini per recuperar el saldo inicial de punts és de dos anys si no es cometen més infraccions que impliquin la pèrdua de punts. A més a més, ja no és imprescindible portar el carnet físicament mentre es condueix, ja que l’aplicació miDGT (disponible en sistemes operatius Android i iOS) permet acreditar que es té l’autorització.

A més a més a partir del mes de juliol, els conductors professionals de vehicles de transport de mercaderies i viatgers hauran d’incorporar uns aparells anomenats “alcolock”, alcoholímetres que bloquegen automàticament l’arrencada del motor si se supera el límit legal d’alcohol.

La suplantació d’identitat o fer servir dispositius de comunicació durant l’examen suposarà una multa i la impossibilitat de tornar-se a presentar a cap prova en els següents 6 mesos.

Les indicacions en els panells de senyalització a les vies hauran d’estar escrites en castellà i també en català.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: