Dimarts, setembre 26, 2023
AlgaidaEs saig

es Saig arriba a l’edició número 500 en paper.

Sense fer-ne comptes hem arribat al número 500 de la revista es Saig. Més de 42 anys de feina, i d’il·lusions, i d’encerts i d’errors, i d’alegries i de decepcions, i sobretot de dedicació i de constància, separen les dues imatges.

Aquí dalt teniu la nostra primera portada, en aquell llunyà desembre de 1980 i la darrera d’aquest juliol de 2023. Amb tota la modèstia del món, però també amb orgull i satisfacció, podem dir que hem aconseguit una fita: hem arribat al número 500. Volem tenir un record molt especial, i fer també un senzill homenatge, a totes les persones que ho han fet possible, especialment per a les que ja no són entre nosaltres. I és que, al llarg d’aquests anys, són moltes les persones que han deixat les seves empremtes en les pàgines d’es Saig: unes escrivint, unes altres dibuixant o fotografiant, uns altres administrant i repartint la revista, etc. es Saig és una petita gran obra col·lectiva

Cal recordar que la revista Es saig va sorgir dins la delegació de l’Obra Cultural Balear d’Algaida, fruit de les inquietuds d’un grup de persones vinculades a la Parròquia, amb el rector Miquel Mulet, i a la candidatura d’Independents d’Algaida. Sorgí com a continuació d’unes circulars i suplements que s’enviaven aproximadament cada mes a cadascun dels socis. Així sorgí com a Bolletí de l’Obra Cultural d’Algaida seguint el que marcava l’encara vigent Llei Fraga. El primer número va sortir el mes de desembre de 1980, i en foren els directors Francesc Antich (1980-1982) i Delfí Mulet (1980 – 2002). Destacable també la gran tasca de recerca i arxiu que feu Pere Mulet.

Inicialment, aquesta revista s’havia de titular Correu d’Algaida, però a l’hora de registrar-la es va optar per es Saig que venia a tenir el mateix significat i que recorda al funcionari encarregat de fer les citacions, les crides i altres anuncis municipals.

La revista Es saig es va publicar des del número 0 íntegrament en llengua catalana. I és que un dels propòsits de la publicació era i és la contribució a la difusió de la llengua catalana i la defensa de la cultura, el territori i la identitat pròpies de Mallorca, i d’Algaida, sense oblidar-nos de Pina i de Randa.

La revista pertany, pràcticament des de la seva constitució, a l’Associació de Premsa Forana de Mallorca, i podem dir amb orgull que no es finançam amb publicitat comercial, només acceptam la institucional. Una altra fita destacable.

En els primers números, la redacció i maquetació de la revista era totalment rudimentària: es mecanografiaven tots els escrits, es feien afegits, s’aferraven les fotografies i se’n feien fotocòpies per després passar-los a imprimir a la impremta de la desapareguda Apóstol y Civilizador a Petra. Al llarg del temps, la publicació ha anat augmentant el nombre de pàgines així com la part gràfica, a inicis dels anys noranta amb l’expansió dels ordinadors personals, va possibilitar una millor redacció i composició tant de la part escrita com gràfica i en els darrers anys ha incorporat el color. En aquesta millora hi contribuí el canvi d’impremta, ja que a partir del número 150 va passar a imprimir la publicació l’empresa Tirrena, SA de Manacor, que ho feu fins al 2019. Actualment, s’imprimeix a l’empresa algaidins Clip Disseny, a qui també agraïm la seva col·laboració amb l’exposició, amb un tiratge de 400 exemplars cada mes.

D’ençà del 2003 s’encarrega de dirigir la publicació un consell de redacció integrat actualment per Joan Mulet, Gabriel Salas, Gabriel Sastre, Miquel Sastre, Miquel Serra, Rafel Puigserver i Jerònia Pou. La correcció lingüística és tasca de Víctor Mulet i Arnau Mulet. La maquetació i el disseny actual és a càrrec de Miquel Serra. De l’administració, se n’encarreguen els components de la Junta directiva de la Delegació a Algaida de l’Obra Cultural Balear. Des de maig de 2015 existeix aquesta versió en digital coordinada per Rafel Puigserver.

Per brufar aquest número 500 d’es Saig, a més del monogràfic especial dedicat als cossiers que haureu rebut juntament amb la revista, hem organitzat una exposició amb les nostres portades, que fou inaugurada el divendres 21 de juliol a les 19:30 hores al pati de la Rectoria d’Algaida. L’exposició s’emmarca dins les Festes de Sant Jaume i la podreu visitar al corral de la Rectoria entre els dies 21 i 26 de juliol.

La inauguració anà acompanyada de la conferència del matemàtic, periodista i divulgador musical Pere Estelrich Massutí, qui impartí una xerrada amb el títol “500: molt més que un número”. Fou una vetlada d’entreteniment, diversió i joc, en la qual Estelrich ens mostra que darrera la màgia, la música, la història i la geografia hi ha moltes matemàtiques.

Es Saig us proposa també un joc. Endeveninar quantes portades d’Es Saig tenen de manera directa o indirecta els cossiers d’Algaida, que també estan de celebració enguany, com a principal motiu. Haureu d’anar a l’exposició a descobrir-ho

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: