24 abril, 2024

40 anys de premsa en català a Algaida

portadajuny1986

Com sabeu aquest any la nostra revista compleix quaranta anys de feina ininterrompuda. Aquesta efemèride coincideix amb la commemoració del 35è aniversari de l’aprovació de la Llei de Normalització Lingüística a les Illes Balears. Una llei fruit del consens i de la voluntat de recuperar i de normalitzar la nostra llengua.

La revista es Saig es va publicar des del número 0 (desembre de 1980) íntegrament en llengua catalana. I és que el propòsit de la publicació era la contribució a la difusió de la llengua catalana i la defensa de la cultura, el territori i la identitat pròpia de Mallorca, i d’Algaida en particular Aquest propòsit s’ha anat repetint en diferents ocasions al llarg de la publicació, però valgui els fragments d’aquesta editorial que transcrivim tal qual es publicà, per il·lustrar-ho:

«La nostra postura ha estat evident i no gens dubtosa des d’un principi: emprar la nostra llengua procurant fer-ho de manera senzilla, clara, lo més planera possible, inclús utilitzant les variants dialectals a certes seccions i respectant sempre els gusts i preferències dels nostres col·laboradors, sacrificant a vegades la claredat a la correcció […]
Es tracta d’escriure tal com parlam. L’ortografia, que és un dels temors més freqüents, no ha d’ésser un obstacle. Tot és qüestió de gosadia, de fixar-nos en lo que llegim, de posar-hi atenció, de començar fer faltes, però posant interés en eliminar-les poc a poc i millorar de cada dia la nostra expressió […]
Hem perdut moltes coses des del 1715: sabem molt poc de la nostra història, de la nostra cultura, de la nostra tradició de govern; la nostra personalitat com a poble no és morta, però està ben adormida. Ara bé hem conservat amb tota la seva vitalitat la nostra llengua […]
Amb la nostra revista voldríem haver aportat el nostre granet d’arena a la tasca de recobrament de la nostra llengua a tots els nivells; és evidentment, una petita llavor que voldríem que fructificàs […]»

«Editorial», Es saig, núm. 13, gener de 1982, pàg. 2

I tant que ha fructificat! Si bé durant els primers números l’ús de la nostra llengua no era tan acurat (els textos es mecanografiaven amb una màquina d’escriure rudimentària i hi havia falta d’un rodatge d’escriptura en llengua catalana), poc a poc es Saig ha evolucionat amb valentia i posant interès en els números posteriors en la correcció lingüística dels texts abans de publicar-los i ha aprofundit en la normalització de la publicació.

La defensa de la llengua pròpia també s’ha fet palesa amb la difusió de diferents campanyes com la publicació en tres números de la Llei de Normalització Lingüística; la campanya «Volem mitjans de comunicació en català»; els resultats del II Congrés Internacional de la Llengua catalana; la campanya per la no desaparició de Ràdio 4 de Ràdio Nacional d’Espanya o la campanya de normalització dels noms i llinatges. Volem compartir aquí l’editorial que amb el títol de Per la normalitat va publicar la nostra revista en el núm. 66 del juny de 1986.

També la Premsa Forana ha contribuït, mitjançant editorials conjunts, en aquesta tasca de normalització lingüística, bons exemples dels quals en són les conclusions del I Congrés de Premsa Forana, la defensa de la premsa forana, el Manifest a favor de la Llengua…, Entre els articles que l’Associació posà a disposició de les publicacions i que foren recollides per es Saig destaquen un article de Josep Massot i Muntaner sobre els estudis sobre el català a l’estranger i diferents articles sobre Cultura popular.

A les pàgines de la revista es Saig s’hi han fet homenatges a diferents glosadors com Llorenç Capellà Garí i al seu fill Pere Capellà (Mingo Revulgo)… També s’han publicat en diferents monogràfics, les gloses guanyadores del Certamen Literari de Castellitx, s’han recopilat un seguit d’adagis, alguns dels quals es trobaven en el Kalendarí algaidí i altres expressions de cultura popular com són les rondalles i els entremesos. I hem posat les pàgines perquè alguns autors joves i no tan joves hagin publicat alguns dels seus relats breus.

Igualment a la revista es Saig dins la seva secció «El racó de la poesia» hem publicat texts per al foment del coneixement d’autors reconeguts dins la literatura i poesia catalana com mossèn Miquel Costa i Llobera, Salvador Espriu, Josep Maria Llompart, Marià Villangómez, Guillem d’Efak, Miquel Martí i Pol, Maria Antònia Salvà, Jacint Verdaguer o Maria del Mar Bonet.

També hi ha haguts articles crítics, com el que reproduïm aquest mes del professor de la UIB, Jaume Corbera sobre els 30 anys tudats de la Llei de Normalització Lingüística.

En definitiva un compromís d’es Saig amb la nostra llengua durant els nostres quaranta anys de vida, tant en paper com en digital, amb el qual hem contribuït de manera destacada a la difusió de la llengua catalana en el nostre municipi, especialment amb la publicació de més de 1000 notícies a través d’aquest digital i amb la difusió de totes quantes iniciatives culturals i literàries (inclosos els actes de l’any Llull)

Redacció noticiari es saig