Parenòstic. Abril de 2019

abrilL’abril és el quart mes de l’any en el calendari gregorià i té 30 dies. En el calendari romà primitiu (s. VIII) era el segon mes de l’any, que començava al març. El seu nom en llatí era aprilis, format a partir d’Apru, nom etrusc de la deessa grega Afrodita. També es creu que evoca la paraula “obrir” en llatí, ja que s’obren més els dies, duren més.

Abril tenia trenta dies en el primitiu calendari romà, però va passar a tenir-ne 29 en el calendari lunar de Numa Pompili. El calendari julià li va restituir el trentè dia.

Dies especials

Els principals dies del mes d’abril a recordar són:

1 Sant Venanci, bisbe i mr.; sant Hug, bisbe; santa Teodora, mr.; beat Nuño Álvares Pereira, rel. carmelità.

2 Francesc de Pàola (1416-1507), ermità, fund. Mínims (CR). Santa Maria Egipcíaca, penitent.

3 Santa Maria al peu de la creu. Sant Nicetas, abat; beata Guiomar.

4 Sant Plató, abat; sant Benet de Palerm, rel. franciscà.

5 Sant Vicenç (o Vicent) Ferrer (1350-1419), prev. dominicà, de València (on se celebra el dilluns de la segona setmana de Pasqua). Santa Emília, vg. i mr.; beata Maria-Crescència Höss, vg. franciscana.

6 Sant Marcel·lí, mr.; sant Sixt I, papa (romà, 115-125) i mr.; sant Guillem, abat.

7 Sant Joan Bta. de La Salle (Reims 1651 – Rouen 1719), prev., fund. Gns. Escoles Cristianes (FSC). Sant Epifani, bisbe; sant Germà, monjo.

8 Sant Joan d’Organyà, monjo premonstratès; santa Macària, verge.

9 Santa Maria de Cleofàs, parenta de la Verge Maria; sant Marcel, bisbe.

10 Sant Ezequiel, profeta (s. VI aC); sant Dimes, el bon lladre; sant Terenci, mr.

11 Sant Estanislau, bisbe de Cracòvia i màrtir (1079). Sant Isaac, monjo.

12 Sant Juli I, papa (romà, 337-352); sant Damià, bisbe; santa Vísia, vg. i mr.

13 Sant Hermenegild, príncep hispànic, mr. (586). Sant Martí I, papa (649-656) i mr. Santa Agatònica, mr.

14 Sant Tiburci, mr.; sant Lambert, bisbe; santa Domnina, vg. i mr. Diumenge de Rams

15 Sant Telm (beat Pedro González), rel. dominicà, de Galícia; sant Crescent, mr.; santes Basilissa i Anastàsia, mrs. a Roma.

16 Sant Toribi de Lièbana, bisbe; santa Engràcia, verge, i companys màrtirs a Saragossa; sant Benet-Josep Labre, captaire.

17 Sants Elies, Pau i Isidor, monjos i mrs. a Còrdova; sant Anicet, papa (siríac 155-166) i mr.; sant Robert, abat; beata Marianna de Jesús, vg.; beat Baptista Spagnoli, rel. carmelità.

18 Sant Eleuteri, bisbe, i la seva mare Antia, mrs.; beat Andreu Hibernon, rel. franciscà, d’Alcantarilla; beata Maria de l’Encarnació, rel. carmelitana. Dijous Sant

19 Festa de la Divina Misericòrdia. Sant Lleó IX, papa (alsacià,1049-1054); sant Vicenç de Cotlliure, mr. Divendres Sant

20 Sant Sulpici, mr.; santa Agnès de Montepulciano, vg. dominicana; santa Oda, vg.

21 Sant Anselm (1033-1109), abat de Bec, bisbe de Canterbury i doctor de l’Església, nat a Aosta. Sant Silví, mr.; sant Conrad de Parzham, rel. caputxí. Diumenge de Pasqua

22 Sant Caius o Gai (de Dalmàcia) i sant Soter, papes i mrs.; sant Agapit I, papa; santa Senorina, vg.

23 Sant Jordi, soldat mr. (s. IV) nat a Lidda i mort a Capadòcia, patró de Catalunya (1456). Sant Gerard o Grau, bisbe; Sant Adalbert (956-997), bisbe de Praga i màrtir; beat Gil d’Assís, rel. Franciscà; beata Elena d’Udine, rel. Agustina; beata Teresa-Maria de la Creu, vg. Carmelitana. Pujada a la Pau de Castellitx

24 Sant Fidel de Sigmaringen, prev. Caputxí i mr. A Suïssa (1622). Sant Pere Ermengol, mr. Mercedari (cap al 1304) de la Guàrdia dels Prats (Conca de Barberà). Conversió de sant Agustí; sant Gregori d’Elvira, bisbe; santa Maria Eufràsia Pelletier, rel., fund. Congregació del Bon Pastor; sant Benet Menni, prev., fund. Gnes Hospitalàries del Sagrat Cor (HSCJ); sants Cerasi i Febadi, bisbes.

25 Sant Marc, evangelista, cosí de Bernabé, deixeble de Pere i company de Pau. Sant Anià, bisbe; santa Calixta, mr.

26 Sant Isidor (+636), bisbe de Sevilla (succesor del seu germà Leandre) i doctor de l’Església, venerat a Lleó. Mare de Déu del Bon Consell; Sant Clet (o Anaclet), papa i mr.; sant Marcel.lí, papa i mr.; sant Pascasi, bisbe.

27 Mare de Déu de Montserrat, patrona principal de Catalunya (coronada 1881, entronitzada 1947). Sant Toribi de Mogrovejo, bisbe, santa Zita, vg., de Lucca (s. XIII), patrona de les treballadores domèstiques; beats Domènec i Gregori, prevs., de Barbastre.

28 Sant Pere Chanel (1803-1841), prev. Marista i mr., a Oceania. Sant Prudenci, bisbe; sant Cirí, mr.; sant Lluís Maria Grignon de Montfort, prev.; santa Valèria, mare de família mr.; beat Luquesi, terciari franciscà

29 Santa Caterina de Sena (1347-1380), vg., terciària dominicana i doctora de l’Església. San Ramon (Raimundo) de Fitero, abat; sant Robert, prev., cistercenc.

30 Sant Pius V (1504-1572), papa (1566, dominicà). Sant Josep-Benet Cottolengo, prev., fund.; sants Amador, Pere i Lluís, mrs. a Còrdova; sant Indaleci, bisbe; santa Sofia, vg. i mr.

El Calendari Lunar del mes d’abril

abril19

Calendari biodinàmic de salut i bellesa

Els dies per tallar-se els cabells i les ungles del 13 al 14 d’abril, del 21 al 23 de 2019 per un creixement ràpid i per a reforçar-lo del 17 18 d’abril. Pel que fa a la depilació el dies 12, 13 i 21 d’abril de 2018.

Feines de sembra

Als hivernacles carabassons, melons i carabasses. A l’hort tomàtigues, escaroles, espinacs, melons, cogombres, patates, raves síndries, ceba mongetes i naps.

Els carabassons i els cogombres s’han de sembrar per Setmana Santa. Caldrà fer clots, posar-hi fems vells, terra fina, les granes de carbassó (4 o 5) i terra fina per tapar. El cogombres s’han de sembrar en un marc de 70 x 70 cm amb 5 o 6 granes per clot i s’hauran d’asprar, igual que els pèsols, si volem tenir una bona producció. També sembrarem blat de les índies.

Feines de transplantar

Durant aquest mes s’han de passar els planters a terra per sembrar pebres, albergínies, tomatigueres de tota casta, melons i síndries. És també els temps de preparar les canyes i les estaques per als horts de l’estiu i entrecavar les males herbes.

Què podem recollir aquests dies?

Aquest és el temps de collir a la plena pastanagues, porros, cols, bròquils, faves, pèsols, patata novella, ravanets, alls tendres, cebes tendres, carxofes, bledes. També llimones i taronges.

Durant el mes d’abril comença a haver-hi mongetí i maduixes, i s’esta a les acaballes de recollir col, colflori, espinacs i calçots.

Dites populars

A continuació, algunes dites populars del mes:

  • Abril que abrileja, primavera que fueteja.
  • L’ abril fa el pecat i el març és l’acusat.
  • A l’abril cada gota val per mil.
  • Abril tronat, bon any assegurat.
  • Abril que surt plovent, el maig crida rient.
%d bloggers like this: