Site icon Essaig.cat |

Parenòstic. Juny de 2017

Juny és el sisè mes de l’any en el calendari gregorià i té 30 dies.

El seu nom en llatí era iunius i era el quart mes del calendari romà per bé que amb el calendari gregorià recuperà el sisè lloc. Com abril, tenia 30 dies en el primitiu calendari romà, però va passar a tenir-ne 29 en el calendari lunar de Numa Pompili. Amb el calendari julià va recuperar la quantitat de 30 dies. Dóna inici a l’estiu a l’hemisferi nord.

Respecte al seu nom, hi ha diferents teories. Una apunta a quel el va rebre en honor de Juny Brut fundador de la República romana, mentre que altres historiadors opinen que el seu nom va ser prendre per la deessa Juno.

En iconografia, se’l representa sota la figura d’un jove nu que assenyala amb el dit un rellotge solar per donar a entendre que el sol comença a baixar i tenint en la mà una torxa encesa com a símbol de les calors de l’estació

Els principals dies del mes de juny, amb el seu santoral, són:

1 Sant Justí (s. II), mr. samarità, escriptor eclesiàstic. Sant Ignasi (Íñigo), abat castellà; sant Flor.

2 Sant Marcel·lí i sant Pere, mrs. romans (s. IV). Sants Germà, Paulí, Just i Sici, mrs. venerats a Girona. Sant Eugeni I, papa (654-657); sants Potí, Blandina i companys, mrs. a Lió.

3 Sant Carles Luanga i companys, mrs. a Uganda (1885-1887). Sant Isaac, monjo i mr. a Còrdova; sant Justí, mr. a Burgos; santa Oliva, vg.

4 Sant Pere Màrtir o de Verona, prev. dominicà i mr.; santa Clotilde, reina francesa; sant Francesc Caracciolo, prev., fund. Caracciolins (CRM, 1588); beat Joan Gran, rel. hospitalari; sant Hilari, bisbe; santes Noemí i Rut, sogra i nora, segons la Bíblia. Pentecosta

5 Sant Bonifaci, bisbe de Magúncia i mr. (754), d’origen anglès, evangelitzador d’Alemanya i venerat a Fulda. Sant Sanç (Sancho), noi mr. a Còrdova; santa Zenaida, vg.

6 Sant Norbert (+1134), bisbe de Magdeburg, fund. premonstratencs (Opraem, 1120). Sant Artemi, l’esposa Càndida i la filla Paulina, mrs.; beat Marcel·lí Champagnat, prev., fund. Gns. maristes (FSM, 1817); sant Bertran d’Aquilea, bisbe.

7 Sant Robert, abat cistercenc; sants Pere, prev., i Vistremond, monjo, mrs. a Sevilla; beata Anna de Sant Bartomeu, vg. carmelitana, de Medina del Campo.

8 Dedicació de la catedral de Tortosa (un cop acabada, 1597). Sant Guillem, bisbe de York; santa Cal·líope, mr.; beat Jaume Berthieu, mr.

9 Sant Efrem (306-373), diaca siríac i doctor de l’Església. Sant Marí, ermità; sants Prim i Felicià, mrs.; santa Pelàgia o Pellaia, vg. i mr.; beat Josep Anchieta, prev. jesuïta; beata Anna-Maria Taigi, mare de família.

10 Sant Maurici, abat; sant Asteri, bisbe.

11 Sant Bernabé, apòstol company de Pau, nat a Xipre, on morí. Santa Maria-Rosa Molas i Vallbé (1815-1876), rel., de Reus, fund. Gnes. MdD de la Consolació, a Tortosa (CMC, 1858). Sant Lleó III, papa (795-816); santa Adelaida o Alícia, vg. cistercenca. Diumenge de la Santíssima Trinitat. 

12 Sant Joan de Sahagun, prev. agustí; beata Iolanda (o Violant), rel. franciscana; sant Onofre (o Nofre), anacoreta.

13 Sant Antoni de Pàdua (+1231), prev. franciscà i doctor de l’Església, nat a Lisboa, patró del ram de la construcció. Sant Fandila, prev.; sant Aventí, mr.; santa Aquil·lina, vg.

14 Sant Eliseu, profeta (s. IX aC); santa Digna, vg. i mr.

15 Santa Maria-Miquela del Ssm. Sagrament (Madrid 1809 – València 1865), vg., fund. Adoratrius a Madrid (AESC, 1850). Sant Bernat de Menthon, prev. (+1081), patró dels muntanyencs i els muntanyistes; santa Benilde, mr.; santa Germana Cousin, vg.

16 Sant Quirze (o Quirc, Quiri o Quir) i la seva mare Julita, mrs. (s. IV); sant Ferriol, prev. i mr.; sant Ilpidi, mr.

17 Sant Gregori Barbarigo, bisbe de Bèrgam i de Pàdua (s. XVII); santa Emília Vialar, vg. fund. (+1856); beat Pau Buralls, bisbe.

18 Sants Marc i Marcel·lià, germans mrs. a Roma; santa Marina, vg. i mr.; sants Ciríac i Paula, vg., germans mrs. Diumenge del corpus

19 Sant Romuald (s. X-XI), abat, nascut a Ravenna, fund. camaldulencs (EC, 980). Sants Gervasi (o Gervàs) i Protasi, mrs.; santa Aurora, vg. i mr.; santa Juliana Falconieri, vg. servita (+1341).

20 Sant Silveri, papa (536-537) i mr.; santa Florentina, vg., germana dels bisbes Leandre, Fulgenci i Isidor.

21 Sant Lluís Gonzaga (Màntua 1568- Roma 1591), rel. jesuïta. Sant Ramon de Roda (+1126), bisbe de Roda d’Isàvena. Sant Adolf, bisbe; santa Demètria, vg. i mr.

El 21 de juny de 2017 acaba el mes del Ramadà dels musulmans, que sempre coincideix amb el novè mes del calendari lunar islàmic i que havia donat inici el 27 de maig de 2017.

22 Sant Joan Fischer (1469-1535), bisbe de Rochester, cardenal, i sant Tomàs More (1477-1535), pare de família i canceller d’estat, mrs. a Anglaterra. Sant Paulí de Nola (Bordeus 355-Nola 431), bisbe, ordenat prevere a Barcelona. Beat Innocenci V, papa (1276).

23 Sant Zenó, mr.; sant Josep Cafasso, prev. salesià; santa Agripina, vg. i mr. romana (s.III).

24 Naixement de sant Joan Baptista, fill de Zacaries i Elisabet, parent i precursor del Senyor.

25 Sant Pròsper d’Aquitània, bisbe; sant Guillem (+1142), abat; santa Oròsia, vg. i mr.

26 Sant Pelai o Pelagi, noi mr. de la castedat, a Còrdova (925), nat a Galícia, venerat a Oviedo. Sants Joan i Pau (Joanipol), germans mrs.; sant David, ermità (s.V); santa Perseveranda, vg.; beata Magdalena Fontaine, vg. i mr.; beat Josepmaria Escrivà de Balaguer (Barbastre 1902-Roma 1975), prev., fund. Opus Dei.

27 Sant Ciril d’Alexandria (370-444), bisbe i doctor de l’Església. Mare de Déu del Perpetu Socors, patrona de la seguretat social i del cos de sanitat; sant Ladislau, rei hongarès; sant Zoile, mr.; beat Tomàs d’Orvieto, rel. servita.

28 Sant Ireneu (s.II), bisbe de Lió i mr., deixeble de Policarp d’Esmirna. Sant Pau I, papa (757-767); sant Argimir, monjo i mr.; santa Marcel·la, mr. Dia de l’Orgull gay 

29 Sant Pere (o Quefes), de Betsaida, i sant Pau (o Pol), de Tras, apòstols, puntals de l’Església (s. I). Patrons de la Parròquia d’Algaida. Santa Maria, mare de Joan-Marc; sant Cir, bisbe de Gènova.

30 Sants protomàrtirs de Roma, en temps de Neró (s. I); sant Marçal de Llemotges, bisbe (patró dels forners); santa Emiliana, vg.

A finals de juny hem plantat tomatigueres, albergínies, pebres, enciams, bledes i carbassóm mongetes, espinacs i moniatos.

És molt important plantar la segona remesa de tomatigueres que collirem per setembre.

Desbrotar les tomatigueres i relligar-les és una tasca que fem aproximadament cada 15 dies! Les hi hem del llevar l’herba, i també la dels pebrers, albergínies, carbassons, carbasseres i solcar els porros!

 Per prevenir la majoria de les malalties de les tomateres s’ha de fer la següent barreja: sulfat de coure, sofre, calç viva i aigua fent una pasta que s’aplica amb un pinzell al peu de la tomatera (uns 20 o 30 cm.). El mateix producte, amb més aigua, es pot aplicar a tota la planta polvoritzant-la.

El mes de juny entren en forta producció els carbassons i els cogombres i seguirem collint mongeta tendra, grells, lletuga, ravanets i qualque patata novella. També és la plena de dels albercocs, les cireres, les fraules i les mores, i ja es poden començar a menjar qualque síndria o meló.

A finals de mes començarem a collir algun tomàtiga. Els últims, carbassons, bleda, enciam, pastanaga, mongeta tendra, cogombre a finals de mes els primers tomàquets i alguna albergínia.

 

A continuació, algunes dites populars del mes:

Exit mobile version