Dimecres, desembre 6, 2023

Parenòstic. Novembre de 2019

novembreNovembre és l’onzè i penúltim mes de l’any en el calendari gregorià i té 30 dies. El seu nom deriva de novem ( ‘nou’ en llatí), per haver estat el novè mes del calendari romà. Va mantenir el seu nom «novè» fins i tot quan l’any se li van agregar altres mesos després.

Al Japó i alguns països de l’Orient se l’anomena el Mes de la Qualitat.

Dies especials

Els principals dies del mes de novembre, amb el seu santoral, són:

1 Tots sants.

2 Commemoració de tots els fidels difunts.

3 Sant Martí de Porres (1579-1639), rel. dominicà, de Lima. Sant Ermengol (+1035), bisbe d’Urgell; sant Pere Almató, prev. dominicà i mr. a Indo-xina (1861), nat a Sant Feliu Sasserra (Lluçanès). Els innombrables màrtirs de Saragossa; santa Sílvia, mare de Gregori el Gran; sant Malaquies (1094-1148), bisbe d’Armagh.

4 Sant Carles Borromeu (1538-1584), bisbe de Milà, cardenal. Sants Vidal i Agrícola, mrs.; sant Fèlix de Valois, prevere, cofund. Trinitaris (OSST, 1198); santa Modesta, vg.

5 Sant Zacaries i santa Elisabet (o Isabel), pares de Joan Baptista; sant Magne, bisbe; santa Bertil·la, abadessa; beata Àngela de la Creu, vg., fund., de Sevilla.

6 Sant Sever, bisbe de Barcelona i mr. (633). Sant Lleonard, anacoreta; beata Beatriu, vg.; beata Josepa Naval i Girbés, vg. seglar, d’Algemesí (València).

7 Beat Francesc de Jesús-Maria-Josep Palau i Quer (Aitona, Segrià 1811 – Tarragona 1872), prev. carmelità, fund. Gns. i Gnes. Carmelites (1860 – 1861). Sant Ernest, mr.; sant Florenci, bisbe d’Estrasburg (s. VII); santa Carina, vg. i mr.; sant Severí, mr.; beat Jacint-Maria Castañeda, prev. dominicà i mr. a Indo-xina, nat a Xàtiva.

8 Sants Sever, Severià, Carpòfor i Victorià, coneguts per “màrtirs coronats”; sant Deodat I, papa (615 – 618); beata Isabel de la Trinitat, vg. carmelitana.

9 Dedicació de la basílica romana del Laterà (s. IV), mare i cap de totes les esglésies. Festa del Santcrist de Balaguer; Mare de Déu de l’Almudena (Madrid); sant Teodor, soldat mr. (s. IV).

10 Sant Lleó el Gran, papa (toscà, 440-461) i doctor de l’Església. Dedicació de la catedral de Solsona (col·legiata, 1163); sant Andreu Avel·lí (+1608), prev. teatí; sant Tiberi, mr.; santa Teopista, vg.

11 Sant Martí de Tours (+397), bisbe, abans monjo, originari de Pannònia. Sant Menna, oficial siríac mr. (Alexandria, s. III).

12 Sant Josafat, bisbe coadjutor de Pólozk i màrtir (1623) per la unitat dels cristians. Sant Emilià (Millán) de la Cogolla, ermità a la Rioja.

13 Sant Leandre, bisbe de Sevilla (s. VI). Sant Dídac (Diego) d’Alcalà, rel. franciscà a Sevilla (+1463); sant Estanislau de Kostka, rel. jesuïta; sant Nicolau I el Gran, papa (858 – 867); sant Homobò, comerciant de Cremona (+1197); santa Ennata, vg.

14 Sant Serapi, primer màrtir mercedari; sant Josep Pignatelli, prev. jesuïta; santa Veneranda, vg.

15 Sant Albert el Gran (+1280), bisbe de Ratisbona i doctor de l’Església (dominicà), patró dels naturalistes. Sant Eugeni, bisbe de Toledo; sant Leopold (s. XII), noble, patró d’Àustria.

16 Santa Margarida d’Escòcia (+1093), reina, nascuda a Hongria; santa Gertrudis (1256-1303), vg. cistercenca a Helfta. Sant Edmon, bisbe.

17 Santa Isabel d’Hongria (1207-1231), princesa viuda, serventa dels malalts. Sant Gregori Taumaturg, bisbe de Neocesarea (s. III); sant Iscle o Aciscle i santa Victòria, germans mrs. a Còrdova (303).

18 Dedicació de les basíliques romanes de Sant Pere del Vaticà i Sant Pau extramurs (s. IV). Dedicació de la catedral de Barcelona (1058), després de la ràtzia d’Al-Mansur. Sant Romà, mr.; sant Aureli, mr.

19 Sant Crispí, bisbe d’Ècija; sant Faust o Fost, diaca i mr.; sant Abdies, profeta (s. V aC) .

20 Sants Octavi i Adventor, soldats mrs.; sant Benigne, bisbe i mr. (s. II); santa Silva, vg. i mr.

21 Sant Gelasi I, papa (africà, 492-496); sants Honori, Eutiqui i Esteve, mrs.

22 Santa Cecília (o Cília), vg. i mr. romana (s. III), patrona de la música (cantaires, músics i instrumentistes). Sants Filemó i Àpia, esposos, deixebles de Pau.

23 Sant Climent I, papa (romà, 88-97) i mr.; sant Columbà (+615), abat a França i Itàlia, d’origen irlandès. Santa Lucrècia, vg. i mr.; beat Miquel-Agustí Pro, prev. jesuïta i mr.

24 Sant Andreu Dung-Lac, prevere, i companys mrs. a Tonquín (Vietnam, s. XVII-XIX). Sant Crisògon, mr. (s. III); santa Fermina, vg. i mr.; santes Flora i Maria, vgs. i mrs. a Còrdova.

25 Santa Caterina (Catalina), vg. i mr. d’Alexandria, titular del monestir del Sinaí (s. IX), patrona dels filòsofs; beata Júlia, rel. camaldulenca; sant Erasme, o Erm, o Elm, mr.; sant Gonçal, bisbe.

26 Sant Silvestre (+1267), abat, fund. branca benedictina; sant Lleonard de Porto Maurizio, prev. franciscà; sant Joan Berchmans (1599-1621), rel. jesuïta belga; sant Sirici, papa (384-399); sant Conrad, bisbe.

27 Mare de Déu de la Medalla Miraculosa (1830); sant Basileu, bisbe i mr.; beat Ramon Llull, mr., terciari franciscà, de Mallorca (1232-1316).

28 Sant Ruf, mr.; sant Mansuet, bisbe i mr.; sant Jaume de Màrchia, prev. franciscà; santa Caterina Labouré, vg. paüla.

29 Sant Sadurní, Serni o Cerní, bisbe de Tolosa de Llenguadoc i mr.; sant Demetri, mr.; santa Il.luminada, vg.

30 Sant Andreu, apòstol, de Betsaida, deixeble del Baptista i germà de Pere. Santa Justina, vg. i mr.

Calendari Lunar de novembre

novembre19

Calendari biodinàmic de salut i bellesa

Els dies per tallar-se els cabells i les ungles els períodes compres entre el 17 i el 19 i de dia 26 al 28 de novembre de 2019 per un creixement ràpid i per a reforçar-lo del 21 al 24 de novembre. Pel que fa a la depilació els dies 16, 25 i 28 de novembre de 2019.

Feines de sembra

Sembrarem i plantarem bledes, espinacs, xirivies, pèsols, faves, i tomàtigues per a hivernacle  Sembrarem espinacs, cigrons, faves, amb lluna creixent. Sembrarem alls amb lluna minvant

Feines de trasplantar

Es trasplanten les endívies. Cal protegir les plantes de l’hort de les gelades. Es recullen les aranyons per a fer ratafia. També es pot empaltar el Llorer.

Què podem recollir aquests dies?

Pel que fa a la recol·lecció de fruits és l’inici de les taronges i la plena plena de les clementines, els codonys, els kiwis, les llimones, les olives verdes i les nesples. També troabarem les darreres figues de moro, magranes i pomes.

Pel que fa a les verdures, comencen a poder collir pastanagons, porros i raves. Som a la plena de cama-rotgesm carxofes, cols, colfloris coliflors, espinacs i carxofes, lletuga, moniato i patata novella. I trobarem les darreres d’albergínies, i els darrers carabasson i mongetins.

Dites populars

A continuació, algunes dites populars del mes:

  • Pel novembre cava i sembra.
  • Darrere del novembre nuvolós ve el gener polsós.
  • De la vinya plantada per Sant Martí (dia 11) en surt el millor vi.
  • Lluna roja de novembre se n’endú tota la sembra.
  • Abans de Sant Martí, pa i vi, després de l’estiuet, fam i fred.
  • De Santa Caterina (dia 25) a Nadal un mes no hi val.
  • Per Sant Andreu (dia 30) pluja, neu o fred molt greu.
  • Per Tots Sants amaga el ventall i treu els guants.
  • Per Sant Martí igual el dia que la nit.
  • Pel novembre cull el nap que pel juliol l’ha sembrat.
%d