25 abril, 2024

Parenòstic. Octubre de 2019

octubreOctubre és el desè mes de l’any en el calendari gregorià i té 31 dies. El seu nom deriva d’haver estat el vuitè mes del calendari romà. Octubre és una paraula procedent del llatí que significa “vuit mesos”. Tot i ser el desè mes en l’actualitat gràcies a l’aportació del calendari julià, era el vuitè mes en el calendari romà, ja que es considerava que març era el primer mes de l’any i desembre, l’últim. En la religió catòlica, el mes d’octubre està dedicat a la Verge del Rosari i els àngels de la guarda.

Dies especials

Els principals dies del mes d’octubre, amb el seu santoral, són:

1 Santa Teresa de l’Infant Jesús (1873-1897), vg. carmelitana a Lisieux, patrona de les missions. Sant Remigi (+530), bisbe de Reims.

2 Sants Àngels de la Guarda. Mare de Déu de l’Acadèmia (1862), patrona de la ciutat de Lleida (1946). Sant Sadurní, ermità, a Sòria; beat Berenguer de Peralta, bisbe electe de Lleida.

3 Sant Francesc de Borja (Gandia 1510-Roma 1572), prev. jesuïta. Sant Gerard o Grau, abat; santa Maria-Josepa Rosselló, fund.

4 Sant Francesc d’Assís (1182-1226), iniciador del franciscanisme (OFM…), defensor dels llocs sants i patró dels ecologistes. Sant Petroni, bisbe; santa Àurea, vg.

5 Témpores d’acció de gràcies i de petició. Sant Froilà, bisbe de Lleó; sant Atilà, bisbe de Zamora; santa Caritina, vg.; beata Faustina Kowalska, vg. polonesa, apòstol de la Divina Misericòrdia.

6 Sant Bru (Colònia 1035-Squillace 1101), prev., retirat al desert de Chartreuse, fund. Cartoixans (Ocart). Sant Emili, mr.; santa Fe, vg. i mr.; santa Maria de les Cinc Llagues, vg. franciscana.

7 Mare de Déu del Roser (anomenat de tot el món), commemoració de la victòria de Lepant (1571). Sant Marc, papa (romà, 336); sant Sergi, mr.; santa Julita, vg. i mr.

8 Sant Simeó el Just, profeta; sant Demetri, mr.; santa Taïs, penitent.

9 Sant Dionís, primer bisbe de París, romà, i companys clergues, mrs. (s. III); sant Joan Leonardi (Lucca 1541-Roma 1609), prev., fund. Sant Abraham (s. XIX aC), patriarca, pare en la fe; sant Lluís Bertran, prev. dominic, de València, missioner a Amèrica.

10 Mare de Déu del Remei. Sant Tomàs de Villanueva (1486-1555), bisbe de València (agustinià), de Fuenllana. Sant Sabí, ermità al Pirineu.

11 Santa Soledat Torres Acosta (Madrid 1826-1887), vg., fund. Serventes de Maria, Vetlladores dels Malalts (SM, 1851). Sant Germà, bisbe i mr.

12 Mare de Déu del Pilar, apareguda a Saragossa segons la tradició (s. VII), patrona d’Aragó. Sant Serafí de Monte Granario, rel. caputxí; santa Domnina, vg.

13 Sant Eduard (1002-1062), rei d’Anglaterra, venerat a Westminster; santa Celedònia,vg.

14 Sant Calixt I, papa (217-222) i mr. Sant Just, bisbe; santa Fortunata, vg. i mr.

15 Santa Teresa de Jesús (Àvila 1515-Alba de Tormes 1582), vg. carmelitana i doctora de l’Església, reformadora. Sant Bru, bisbe; santa Tecla, abadessa.

16 Santa Hedvig (Eduvigis), rel., cistercenca (+1243), viuda del príncep de Silèsia; santa Margarita-Maria Alacoque (1647-1690), vg., salesa a Paray-le-Monial, propagadora de la devoció al Sagrat Cor. Sant Gal, abat, apòstol de Suïssa; sant Galderic o Galdric, agricultor occità; sant Bertran, bisbe de Cominges.

17 Ntra. Sra. de la Bonanova. Sant Ignasi d’Antioquia, bisbe successor de Pere i mr. a Roma (107). Sant Rodolf, mr.; santa Exupèria, mr.

18 Sant Lluc, evangelista, deixeble i company de Pau, cronista dels Fets dels Apòstols, patró dels artistes plàstics. Sant Just, nen mr.; santa Trifònia, emperadriu.

19 Sants Joan de Brébeuf (+1648) i Isaac Jogues (+1647), prev. jesuïtes, i sis companys més, mrs. al Canadà; sant Pau de la Creu (Ovada 1694-Roma 1775), prev., fund. Passionistes (CP, 1720); sant Pere d’Alcàntara (1499-1562), prev. franciscà, reformador. Santa Laura, vg. i mr. (864) a Còrdova.

20 Sant Andreu de Creta, monjo; sant Artemi, militar mr.; santa Irene, vg. i mr.; beat Contardo Ferrini, professor seglar.

21 Santa Úrsula, vg. i mr. venerada a Colònia (s. X); sant Hilarió (s. III-IV), abat palestinenc; sant Caius o Gai (Cayo), soldat mr.; sant Celina, mare de sant Remigi.

22 Sant Marc, bisbe de Jerusalem i mr.; santa Maria Salomé, mare dels apòstols Jaume i Joan; santes Nunila i Alòdia, germanes vgs. i mrs. a Osca.

23 Sant Joan de Capestrano (1386-1456), prev. franciscà, patró dels capellans castrenses. Dedicació de la catedral d’Urgell (iniciada per sant Ot el 1116); sants Servand i Germà, mrs. a Cadis; santa Oda, vg.

24 Sant Antoni-Maria Claret (Sallent 1807-Fontfreda1870), bisbe de Santiago de Cuba, fund. Missioners del Cor de Maria, a Vic (CMF, 1849), i Religioses de Maria Immaculada, a Cuba (IRMI, 1855). Sant Martirià, mr.

25 Mare de Déu de la Bonanova. Sant Bernat Calbó (+1243), bisbe de Vic, abans cistercenc a Santes Creus, nat prop de Reus. Mare de Déu del Collell (apareguda el 1483; santuari a la Garrotxa). Sants Crisant i Daria, esposos mrs. (284) de Roma; sants Crispí i Crispinià, mrs. (s. III), patrons dels sabaters.

26 Sants Llucià i Marcià, mrs. de Nicomèdia venerats a Vic. Sant Rústic, bisbe de Narbona; sant Viril, abat de Leyre (Navarra); sant Evarist, papa (grec, 97-105) i mr.

27 Sant Florenci, mr.; sant Gaudiós, bisbe.

28 Sant Simó (el Zelador), de Canà de Galilea, i sant Judes, anomenat també Tadeu (invocat en les causes difícils), apòstols. Sant Silvi, ermità; santa Ciril·la, vg. i mr.

29 Sant Narcís, bisbe i mr. (s. IV), patró de Girona (1387). Santa Eusèbia, vg. i mr. ; beat Miquel Rua, prev. salesià.

30 Sant Marcel, centurió romà, i els seus fills Claudi, Rupert i Victorí, mrs.; santa Eutròpia, mr.; santa Zenòbia, mr.

31 Sant Alfons (Alonso) Rodríguez, rel. jesuïta castellà, mort a Palma de Mallorca; sant Quintí, mr.; sant Volfang, bisbe; santa Lucil·la, verge i màrtir.

Calendari lunar d’octubre

octubre19

Calendari biodinàmic de salut i bellesa

Els dies per tallar-se els cabells i les ungles els períodes compresos entre el 2 i 4, del 22 al 23 i del 29 al 31 d’octubre de 2019 per un creixement ràpid i per a reforçar-lo del 17 al  19 i del 20  al 26 d’octubre. Pel que fa a la depilació els períodes del 20 al 22 i del 28 al 29 d’octubre de 2019.

Feines de Sembra

Sembraren i plantarem lletugues, faves (per la festa del Pilar), pastanagues, julivert, cebes (sabosa, borda, blanca i mallorquina), porro, remolatxes, enciam, escarola, endícies, pèsols.

Feines de trasplantar

En lluna vella trasplantarem espàrrecs, lletugues, cols de tota casta, apis, fraules, grells, enciam, i escarola.

L’octubre serà bon temps, amb lluna nova, d’empeltar d’estella a la vinya i de la muda de nisprer.

Què podem recollir aquests dies?

Pel que fa a la recol·lecció de fruits és la plena d’atzeroles, ginjols i caquis, codonys, figues de moro, kiwis, magranes, nous olives verdes i pomes.  A l’octubre es comencen a poder collir qualque arboça, clementina, llimona, nespla i és també el mes de les darreres figues, peres i raïms.

Pel que fa a les verdures d’hort, comencen carxofes, cols de Brusel·les, endívies, raves i patata novella. Octubre és el mes per excel·lència d’albergínies, bledes, carabasses, grells, lletugues, mongentins, mongetes, naps, i espinacs. En canvi estan a les acaballes dels pastanagons, els porros i les tomàtigues.

També es poden trobar els primers esclata-sangs i les cama-roges

Dites populars

A continuació, algunes dites populars del mes:

  • «El fred d’octubre mata l’oruga»
  • «L’octubre fred, mor el cuquet»
  • «Quan s’octubre està finit, mor sa mosca i es mosquit» (mall.)
  • «Quan l’octubre fa la fi, Tots-Sants és al dematí».
  • «Quan l’octubre és arribat, sembra el sègol, l’ordi i el blat».
  • «De l’aigua d’Octubre i del sol de Maig, en neix el blat».