Dimecres, desembre 6, 2023

Parenòstic. Setembre de 2022

setembre

El setembre és el novè mes de l’any en el calendari gregorià. Era el primer mes de l’any fins al 153 aC. Després de la reforma del calendari que va afegir gener i febrer a principis d’any, setembre es va convertir en el novè mes, però va mantenir el seu nom. Va tenir 29 dies fins a la reforma juliana, que va afegir un dia fins a arribar als 30 dies actuals. El nom li ve d’haver estat el setè mes del primitiu calendari romà.

Dies especials. El Santoral

Els principals dies del mes de setembre, amb el seu santoral, són:

1 Sant Lleïr o Lliceri, bisbe de Coserans (s. VI). Mare de Déu del Puig (València); sant Gil o Gili, abat, penitent a Núria; santa Anna, profetessa; sant Llop, bisbe; santa Teresa-Margarida Reddi, vg., carmelitana.

2 Sant Antolí o Antoní, mr.; santa Ingrid, vg. Dominicana sueca (+1282); santa Raquel, matrona bíblica (dona de Jacob); beats màrtirs de setembre (revolució francesa, 1789)

3 Sant Gregori el Gran, papa (590-604) i doctor de l’Església, abans monjo, patró de la música. Santa Basilissa, vg. I mr.; sant Simeó Estilita el jove (521-597), monjo siríac; sant Sàndal, mr.

4 Mare de Déu de la Consolació (o de la Corretja); sant Moisès, alliberador del poble d’Israel; santa Rosa de Viterbo, vg.; santa Rosalia de Palern, vg.; sant Bonifaci I, papa (romà 418-422)

5 Mare de Déu de la Cinta, apareguda, segons tradició, a la Catedral de Tortosa al 1178. Sant Llorenç Justiniani (1433-1455), bisbe de Venècia; santa Obdúlia, vg. i mr.

6 Mare de Déu de Guadalupe (Extremadura); sant Zacaries profeta; sant Eleuteri, abat.

7 Sant Albí, bisbe; santa Regina, vg. i mr. ; santa Judit, personatge bíblic.

8 El Naixement de la Verge Maria, festa de la tradició oriental (s. V) i de nombroses advocacions: Núria, Meritxell… (marededéus trobades) i d’altres. Sant Adrià, soldat mr. a Nicomèdia (303); sant Sergi I papa (siríac, 687-701); santa Adela (s. XI), rel.

9 Mare de Déu del Claustre (Solsona), romànica; sant Pere Claver (Verdú 1580-Cartagena d’Índies 1654), prev. jesuïta, apòstol dels esclaus a Colòmbia. Santa Felícia, mr.

10 Beats Domènec Castellet (1592-1627), d’Esparreguera, Lluís Eixarc (1597-1628), de Barcelona, prevs. dominicans i mrs. a Omura; beat Jacint Orfanell, mr. dominicà a Nagasaki (1622), nat a la Jana (Maestrat). Sant Nicolau de Tolentino, prev. agustinià; beat Francesc Gárate, rel. jesuïta, d’Azpeitia.

11 Beat Bonaventura Gran (Riudoms 1620-Roma 1684), rel. franciscà. Sant Protus i sant Jacint, germans mrs. (s. IV); santa Teodora Alexandrina, penitent.

12 El Nom de Maria; Mare de Déu de Lluc, patrona de Mallorca, i altres advocacions; sant Guiu, pelegrí; beat Miró, prevere agustinià, a Sant Joan de les Abadesses.

13 Sant Joan Crisòstom (+407), bisbe de Constantinoble i doctor de l’Església. Sant Felip, pare de santa Eugènia.

14 Exaltació de la Santa Creu, titular de la catedral de Barcelona. Sant Crescenci, noi mr., fill de sant Eutimi; santa Ròsula, mr.

15 Mare de Déu dels Dolors. Sant Nicomedes, mr.; santa Caterina de Gènova, viuda.

16 Sant Corneli, papa (251-253), i sant Cebrià (Cipriano), bisbe de Cartago (249-258), mrs. Santa Edita, vg., princesa; beat Víctor III, papa (1086-1087).

17 Sant Robert Bel·larmino (1542-1621), bisbe de Càpua i doctor de l’Església, cardenal (jesuïta). Dedicació de la catedral de Vic (1803; l’anterior, 1038); sant Pere d’Arbuès, prev. i mr. a Saragossa. Santa Coloma, vg. i mr. a Còrdova; santa Ariadna, mr.

18 Sant Josep de Cupertino (1603-1663), prev. franciscà, patró dels astronautes; santa Ferriol, mr.; santa Sofia, mr.; santa Irene, mr.

19 Sant Gener (Jenaro), bisbe de Benevent i mr. a Nàpols (s. IV). Santa Maria de Cervelló o del Socós, vg. mercedària, de Barcelona (s. XIII).

20 Sants Andreu Kim Taegon, prev., Pau Chong Hasang i altres companys, mrs. a Corea (1839,1846 i 1866). Sant Eustaqui, l’esposa Teopista i els fills, mrs.; santa Càndia o Càndida, vg. i mr.

21 Sant Mateu o Leví, apòstol i evangelista, de Cafarnaüm, fill d’Alfeu i excobrador d’impostos, venerat a Salerno, patró dels banquers i dels cobradors. Dedicació de la catedral de Girona (1038) a Santa Maria; santa Ifigènia, vg.; santa Celina, vg.

22 Sant Maurici (o Mori), venerat a Suïssa, i altres companys, mrs.; santa Digna, vg. i mr.; sant Fèlix IV, papa (526-530). Dia Europeu sense cotxes

23 Santa Tecla, vg. i mr., associada a sant Pau, venerada a Selèucia i patrona de Tarragona. Sant Andreu, mr.; sant Lli o Linus, papa (toscà, 67-76) i mr.

24 Mare de Déu de la Mercè (s. XIII), patrona de Barcelona (ciutat i arxidiòcesi, 1868) i de les presons. Sant Gerard o Grau, bisbe; sant Pacífic, prev. franciscà; beat Marc Criado, prev. trinitari.

25 Sant Dalmau Moner (1291-1341), rel. dominicà, de Santa Coloma de Farners (Selva). Mare de Déu de la Misericòrdia (Reus); santa Aurèlia, vg.

26 Sants Cosme i Damià (anomenats “els sants metges de Pina “), germans bessons mrs. de Síria, patrons dels metges i els farmacèutics. Sant Nil, abat; santa Justina, vg. i mr.

27. Sant Vicenç de Paül (1581-1660), prev. a París, fund. Paüls (CM, 1625) i cofund. Filles de la Caritat (FC, paüles, 1633). Sant Caius o Gai, bisbe; sants Adolf i Joan, germans mrs.

28 Sant Venceslau, mr. (935), duc de Bohèmia; sant Llorenç Ruiz, pare de família filipí, i companys, mrs. a Nagasaki (s. XVII). Sant Simó Rojas, prev. trinitari, de Valladolid; santa Eustoqui, filla de santa Paula.

29 Sants arcàngels Miquel (patró dels radiòlegs i els radioterapeutes), Gabriel (patró de la radiodifusió i les telecomunicacions) i Rafael (o Rafel, patró dels emigrants). Sant Fratern, bisbe; santa Gudèlia.

30 Sant Jeroni, prev. i doctor de l’Església, dàlmata, mort a Betlem (420), patró dels llibreters, biblistes i traductors. Santa Sofia, viuda.

Tradicionari

Entre el 13 i el 17 de setembre era costum d’observar el migdia, en una zona elevada la direcció dels vents dominants i servien per pronosticar el temps que faria tot l’any. Si bufava de ponent, plouria poc. En canvi, si bufava de llebeig, llevant o Tramuntana, l’aigua estava assegurada tot l’any.

Calendari Lunar de setembre

FaseDataHora
🌓 Quart Creixent03/09/202220:08
🌕 Plena10/09/202211:58
🌗 Quart Minvant17/09/202223:52
🌑 Nova25/09/202223:54

Calendari biodinàmic de salut i bellesa

Dies d’arrel (creixement fort)Dies de Fulla (creixement ràpid)Dies de depilació
Dijous 1 fins a les 12 h
De diumenge 25 a les 7 h fins al dimecres 28 a les 18h.
Del divendres 2 a les 21 h al dilluns 5 a la 1h.
De dimarts 20 a les 17 hores a dijous 22 a les 11h.
Divendres 30
Dijous 1 de 13 a 18 hores
Dimarts 2 fins a les 20 h
Tot el dilluns 19
Dimarts 20 d’11 a 16 h
Dimecres 28 de 19 a 21 h
De dijous 29 a les 18 h fins al divendres dia 30 a la 1h.

Feines de Sembra

Sembraren i plantarem escaroles, espinacs, bròquils, cols, bledes, cebes (sabosa i blanca mallorquina), pastanagues, endívies, gira-sols, pèsols, mongetes tendres, faves, naps, raves, ravanets

Les escaroles s’han de regar amb molta freqüència, si no volem que s’espiguin. Els trossos de terra sense plantar s’hi pot sembrar un adob verd (fenc, sana grecs, civada…), per protegir el terreny i matar les males herbes. A la primavera l’enterrarem i aconseguirem un adob de grans qualitats fertilitzants.

El setembre és el mes ideal per sembrar els ametlers.

Feines de trasplantar

En lluna nova trasplantarem bledes, col i fonoll. En lluna vella, es trasplanten porros, apis, coliflors, enciams i endívies.

El setembre es el temps en lluna nova de recollir les mudes de figuera sobre fusta de dos anys. També de fer els clots per sembrar els arbres a l’hivern.

Què podem recollir aquests dies?

Pel que fa a la recol·lecció de fruits és la plena de prunes, pomes, figues i figues de moro, nous, castanyes, mores. Al setembre es comencen a poder collir qualque atzerola, gínjol i caqui i és també el mes dels darrers melicotons i les darreres peres i síndries.

Pel que fa a les verdures, comencen a poder collir coliflors, espinacs i carxofes. Setembre és el mes per excel·lència d’albergínies, bledes, carabasses i carabassons, grells, lletugues, mongentins, mongetes, naps, ravenets i tomàtigues. En canvi, estan a les acaballes de les cebes, els cogombres, els pastanagons, els pebres, els porros i les tomàtigues de ramallet.

Què menjam?

És el temps de la verema i una de les ingestes pròpies de la diada era l’arrop –most de raïm, espessit per ebullició i evaporació- s’elaborava en quantitat suficient per fer-ne conserva per tot l’any. Una altra elaboració relacionada amb la verema són els fideus de veremar. Propi de Binissalem, el seu origen és molt antic i són elaborats amb ovella vella.

Dites populars

A continuació, algunes dites populars del mes:

 • Al setembre cadascú cull el que sembra.
 • Bona gallina serà la que pongui pel veremar.
 • Setembre s’endú els ponts i eixuga les fonts.
 • Lluna setembral la més clara que l’any.
 • Pel mes de setembre es talla el que penja.
 • Setembre assaonat, bolet al plat.
 • Setembre de secada, bolet a l’ombrada.
 • A maig murta, i a setembre fruita
 • Figues i raïms per l’agost, i pel setembre, codonys
 • Pel setembre, a collir ametlles
 • Pel setembre, el tord arriba i se’n va la griva
 • Si setembre no porta fruita, l’Agost en té la culpa
%d