L’objectiu és recuperar l’essència de la festa en els seus inicis i, per això, des del Casal dels Joves s’ha iniciat una recerca bibliogràfica.
La recerca feta fins ara confirma que la història es remunta a fa més de 100 anys. La mascarada d’en Camestortes va ser prohibida pel règim franquista coincidint amb la guerra civil. L’any 1980, la festa va ser recuperada per iniciativa d’en Biel Majoral amb l’ajuda d’un grup de joves. Llavors també és va fer els anys 1982 i 1983. Després d’un parèntesi de dos anys, en Camestortes de 1986 va ser organitzat pels pipers d’Algaida.
L’any 2000 es va tornar ressuscitar la Festa d’en Camestortes gràcies a un nombrós grup d’algaidins i algaidines constituïts en comissió organitzadora. Els integrants de la companyia de teatre d’Algaida Es Porrassar són els encarregats de donar vida als personatges de la gran farsa que és el judici, condemna i execució d’en Camestortes. Des de fa uns anys, és la companyia Els comediants d’Algaidia qui el representa.
Els protagonistes d’aquesta recerca són els joves, tot i que està oberta a tothom que pugui aportar informació, mitjans o simplement vulgui participar en el projecte.
Pel que de moment se sap, algunes coses de la festa com ara la cançó després del judici que cada vegada canta menys gent i ara és un dels aspectes de la festa que es vol recuperar i fomentar. Així mateix, també es vol motivar als joves a fer una carrossa a nen Camestortes per passejar-lo.
Martí, apunta que “de cara a l’any que ve, i gràcies a aquest treball de recerca, pretenem realitzar la recuperació al complet de la festa, en la seva essència, i també pretenem potenciar encara més la participació tant dels joves”.
De moment per a la festa d’aquest dijous dia 22 de febrer (17’15 hores) sortirà un nou Camestores que han fet els joves. El ninot serà penjat a la balconada de la Casa de la Vila i substituirà a la figura que ha estat protagonista de la festa des de l’any 2001.
Redacció essaig.cat