La fàbrica de vidre bufat Gordiola, referent a la tradició artesanal de Mallorca, commemora enguany el 300 aniversari de la seva creació i per aquest motiu celebrà aquest dijous dia 12 de desembre un acte commemoratiu a les seves instal·lacions d’Algaida.
Vidrieres Gordiola, propietat de la família Aldeguer Palau, arriba als tres segles d’existència amb l’aspiració de ser reconeguda, dins d’una candidatura europea que promou des d’Espanya el Ministeri de Cultura, com a patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco .
En l’acte commemoratiu d’ahir nit, presidit per la cap de l’executiu autonòmic, Francina Armengol , es dugué a terme una exhibició de la perícia dels artesans especialistes en vidre bufat que treballen en els forns de la fàbrica d’Algaida. També hi assití la batlessa d’Algaida, Maria Antònia Mulet i altres regidores i regidors de l’Ajuntament d’Algaida. Acompanyaren als copropietaris de Vidres Gordiola, els germans Daniel, Maria de la Mar, Maria Antònia, Maria Lluïsa i Maria Immaculada Aldeguer Palou.
La Història de la fàbrica.
Els Gordiola són una família que, procedent de Catalunya, va obrir el forn a Mallorca. A mitjan el segle XVIII, Gordiola encara treballant a Barcelona, va enviar a Mallorca a un fill seu, que havia estudiat a Venècia per treballar aquí. Va ser deixeble de la família Barrovier de Murano. Diuen que aquest Gordiola allà va conèixer els secrets dels Barrovier que no desvelaven a ningú.
A principis de segle XVIII es va instal·lar a Palma un forn que fet i fet s’ha convertit en el referent de l’vidre de Mallorca, el dels Gordiola . Aquesta saga familiar està instal·lada a l’illa, ja sigui com a mestres del vidre o bé com a mecenes, durant tres segles convertint l’arena en peces de vidre. Va ser l’any 1719 quan es té la primera notícia dels Gordiola a Mallorca . DEs dels anys seixanta del segle XX, els forns i a el museu se situa a Algaida, concretament en el segon castell anant cap a Palma.
Els mestres bufadors de Gordiola fabriquen canelobres, llums, portaespelmes, ampolles, gerres, safates, plats, tassons, copes i gerros, entre moltes altres peces.
Les seves creacions, que s’han exhibit en fires d’artesania de tot el món, són recognoscibles per als mallorquins per formar part de l’estètica tradicional de desenes de milers de casess i en els últims anys s’han convertit també en habituals de prestigioses botigues internacionals de decoració.
Redacció essaig.cat.