Site icon Essaig.cat |

Com serà la desconfinament? Quan s’aplicarà i què es podrà fer?

Ahir el president del govern central Pedro Sánchez va presentar el pla de desconfinament que serà gradual, asimètric territorialment i sense dates límit. i que planteja un aixecament progressiu de les restriccions en quatre fases. 

Al principi les mesures encara seran restrictives, però a poc a poc s’aniran suavitzant. La desescalada, que ha de començar dilluns que ve, 4 de maig, es podria allargar un mínim de sis setmanes i un màxim de vuit, en funció dels efectes de la nova mobilitat en la corba. En principi, s’espera que cada fase tingui una durada de dues setmanes –menys la fase 0, que podria ser només d’una– i es calcula que tot el pla pugui complir-se a finals de juny. Dependrà de la situació epidemiològica dels territoris, però a grans trets aquestes són algunes de les activitats que es permetran en les quatre fases de desconfinament. Formentera serà la primera illa balear que passarà directament a la Fase 1.

Entre aquestes exigències sanitàries està tenir garantides llits a les UCI , que el nivell de contagis per coronavirus no sigui superior a un percentatge determinat però no concretat encara o comptar amb equips de respiració suficients, entre altres paràmetres.

Balears es troba en una situació òptima, per això el Govern de les Illes Balears ja es prepara per a aquesta tornada a la nova normalitat de la qual parla Pedro Sánchez a partir de el mateix dia 11 

Fase 0: Cita prèvia als comerços i serveis i preferència per als més grans de 65 anys

Comença el dilluns dia 4 de maig i es permetrà la sortida del domicili només per fer aquelles activitats que es consideren de baix risc per a la salut pública. Així es permetrà:

Tanmateix, a partir de dissabte 2 de maig, la previsió del govern és que tota la població pugui sortir al carrer a passejar i fer esport. En aquest cas, es permetrà anar en bicicleta, córrer i patinar sempre que es faci individualment. 

Tothom que surti de casa haurà de dur mascareta, especialment si fa servir el transport públic, que haurà d’augmentar la freqüència de pas per minimitzar el risc d’aglomeracions.

Fase 1: Reobertura de terrasses i comerços amb l’aforament limitat al 30% 

A partir de la fase 1 (que s’iniciaria el dia 11 de maig) es permetrà el contacte social en grups reduïts de persones sanes i sense patologies prèvies. En aquesta fase es permetrà:

Fase 2: Obertura d’algunes escoles, viatges a la segona residència i bodes amb limitacions

Aquesta fase 2 s’iniciaria el proper 25 de maig si es donen les condicions, i suposaria

Fase 3: Discoteques, platges, públic en esdeveniments esportius i treball presencial

En aquesta fase que si les condicions són òptimes s’iniciaria el proper 8 de juny, ja es permetria

A partir de llavors, entorna a la darrera setmana de juny entraríem en la fase 4de la “Nova normalitat” que encara duraria i afectaria a altres activitats.

L’oposició ha criticat que el descofinament es faci per fases i no per dates com a la resta de països europeus. Els partits de dreta, sobretot el PP han criticat que no s’hagi negociat amb ells la posada en marxa del pla de desconfinament. Els partits nacionalistes critiquen la centralització i la tutela del govern central dins les fases del desconfinament.

Tanmateix, Sánchez va dir ahir que es tindràn en compte alghunes consideracions des les comunitats autònomes que “gestionaran” però no decidiran sobre el desconfinament. Una de les possibles mesures podria ser l’establiment de franges horaries de sortida de la població.

Tanmateix, s’haurà de veure com es concreten les diferents fases a partir de les ordres ministerials de Sanitat.

Redacció essaig.cat.

Exit mobile version