
A partir d’aquest dilluns 25 de maig, totes les Illes Balears seran a la segona fase de la desescalada. El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va recollir ahir dissabte les mesures que entraran en vigor en la fase 2. Amb aquest avanç s’afegeixen noves flexibilitzacions de la vida social i econòmica. A continuació us oferim una guia perquè sapigueu que es pot fer i que no en aquesta fase de la desescalada.
La possibilitat de fer reunions amb família o amics tant a l’aire lliure com en domicilis i terrasses s’amplia en aquesta etapa a les 15 persones, s’amplia per tant en 5 persones.
Franja horària reservada per a la gent gran
Amb l’arribada a la fase 2 se suspenen les franges horàries, per bé que a Algaida feia dues setmanes que ja no en teníem. L’ordre estableix que les persones menors de 70 anys podran realitzar activitat física (esport i passejos) en qualsevol franja horària del dia, llevat de les reservades per als més grans: entre les 10.00 i les 12.00 hores i les 19.00 i 20.00.
En tot cas, cada comunitat autònoma té marge per decidir si vol que aquestes forquilles comencin dues hores abans i acabin fins a dues hores després, però sempre que “no s’incrementi la durada total de les mateixes”.
Comerços: s’amplia l’aforament de les botigues
En la fase 2 es permet l’obertura del comerç, a l’igual que en l’anterior etapa de la desescalada, però s’elimina el requisit dels 400 metres quadrats i s’incrementa l’aforament del 30% al 40% permès.
També es podran obrir els centres comercials mantenint aquest límit dins de cada un dels establiments i prohibint-se la permanència en zones comuns. En tots els casos els comerços hauran de seguir estrictes mesures de seguretat i higiene i s’haurà de mantenir la distància interpersonal de dos metres.
També s’amplia el nombre de paradetes que poden operar en mercats a l’aire lliure a un terç de la situació habitual, limitant l’afluència massiva de clients per garantir la distància social.
Torna l’activitat dins dels bars i restaurants
La mesurà s’avança a divendres passar però ja es pot obrir l’interior dels bars i dels restaurants. Estan exclosos les discoteques i els establiments d’oci nocturn i hauran de complir diverses condicions: el consum ha de ser sempre a taula, és a dir, no es permeten grups de persones dretes. L’aforament el determinaran les comunitats però ha d’oscil·lar entre el 40% i el 50% del local. A més a més, és “preferible” que es faci mitjançant reserva prèvia.
Visites a residències
També es podrà començar a visitar a persones en habitatges tutelats i centres residencials, entre ells els de persones amb discapacitat i gent gran. En aquest últim cas, es realitzaran “preferentment” en situacions molt excepcionals “com el final de la vida o d’un alleujament de descompensació neurocognitiva de el resident”. A més a més, haurà de ser una visita prèviament concertada amb el centre, a la qual podrà acudir només una persona, serà obligatori l’ús d’equips de protecció i el seguiment de les mesures d’higiene i el centre haurà de comptar amb protocols per evitar aglomeracions.
No obstant això, l’ordre estableix excepcions per a aquestes visites: no es podrà anar a residències en les que hi ha casos confirmats de COVID-19 o hi ha usuaris que estan en quarantena.
Obren les piscines i es permet el bany en platges
També poden tornar a l’activitat les piscines per a ús recreatiu, tant a l’aire lliure com en espais tancats. L’aforament màxim que permet el BOE serà d’un 30% de la seva capacitat i sempre que es puguin mantenir les distàncies físiques de dos metres entre persones. Per accedir a la piscina s’haurà de concertar cita prèvia i s’organitzaran horaris per torns. L’ordre estableix estrictes mesures de neteja i desinfecció de les instal·lacions.
Sanitat habilita a la fase 2 de la desescalada el bany a les platges. El trànsit en elles s’ha de fer d’acord a les regles de circulació, és a dir, respectant la franja horària reservada a la gent gran i seguint mesures de seguretat i higiene: entre elles, la distribució espacial per garantir la distància de seguretat. Els banyistes, afegeix l’ordre, “hauran de fer un ús responsable de la platja, tant des del punt de vista mediambiental com a sanitari, complint per a això amb les recomanacions i normes establertes per les autoritats sanitàries”.
Cinemes, teatres i museus
Els cinemes, els teatres i altres llocs d’oci poden obrir, tot i que “amb limitacions” i “amb butaca preassignada” sempre que compleixin també amb un terç d’aforament màxim. Per espectacles en llocs tancats, com concerts, es permet un màxim de 50 persones (en qualsevol cas, sempre amb un terç de l’aforament). A l’aire lliure els esdeveniments poden acollir fins a 400 persones en places assegudes i sempre guardant la distància necessària.
A les biblioteques es podran fer consultes en sala i ús d’ordinadors, però també sense superar un terç de l’aforament. Els museus igual: podran obrir amb un terç de l’aforament i amb mesures que evitin les aglomeracions. Es podran obrir cafeteries, botigues de regals i similars, però no el servei de guarda-roba ni de consigna. Tampoc es permeten les sales infantils ni les col·leccions a l’aire lliure.
Tornen els casaments
Es reprenen les noces, que poden celebrar-se tant a l’aire lliure com en espais tancats, sempre que no se superi el 50% de l’aforament. En tot cas, el màxim de persones serà de 100 en el primer dels casos i 50 en el segon.
Exposicions i congressos
En la fase 2 també es poden visitar monuments, sales d’exposicions i salons de conferències, sempre amb un terç de l’aforament habitual. També es permetrà la realització de congressos, trobades, reunions de negocis i conferències en què s’haurà de complir amb les mesures de seguretat i higiene “en tot moment”. En tot cas, mai es podrà superar l’aforament màxim de 50 persones.
Sales de vetlla i cerimònies religioses
La fase 2 amplia també el nombre d’assistents autoritzats en sales de vetlla i llocs de culte. Pel que fa als primers, es permet un límit màxim de 25 persones a l’aire lliure i 15 en espais tancats. La comitiva per a l’enterrament o comiat pot estar formada per fins a 25 persones. Els llocs de culte, per la seva banda, amplien el seu aforament i poden disposar d’un 50% de la mateixa.
Obres: S’aixequen totes les limitacions
S’ha aixecat la suspensió per fer obres de rehabilitació d’edificis. Fins ara, fer obres només estava permès en habitatges de nova construcció, llocs sense veïns o locals buits, però ja tornen a estar permeses totes les obres, sempre i quan es guardin algunes mesures d’higiene i els dos metres de distància.
Educació
En aquesta fase poden obrir els centres educatius per a nins i nines de 0 a 6 anys, encara que molts governs regionals, també el de les Illes Balears, ja han anunciat que no ho faran pel fet que no poden garantir la seguretat i les competències són autonòmiques. Per portar-los, els pares i mares han de garantir d’acreditar que han d’acudir a un treball presencial. Els altres centres educatius poden obrir “amb caràcter voluntari” per a tots els cursos. És decisió de les comunitats a quins cursos donen llum verda i quan, excloent a les classes universitàries. Han de assegurar-se les mesures d’higiene i de distanciament social.
Es poden reprendre les residències per a investigadors en centres públics o privats, també les destinades a l’allotjament i serveis hostalers i de restauració.
Autoescoles i acadèmies podran reprendre la seva activitat presencial, sempre que no se superi un terç del seu aforament. Així mateix, hauran de prioritzar, sempre que sigui possible, les modalitats de formació a distància i on line.
En el cas de les classes pràctiques de conducció serà obligatori l’ús de mascaretes en el vehicle de pràctiques, tant pel professor o professora com per l’alumne o alumna.
Esports
A la fase 2 tornen el “entrenament bàsic en lligues no professionals federades”, el “entrenament total en lligues professionals” i la reobertura de campionats professionals “mitjançant partits a porta tancada o amb limitació d’aforament, que poden ser retransmesos”. També, poden celebrar espectacles i activitats a l’aire lliure amb aforament limitat i en instal·lacions esportives en espais tancats sense públic.
Turisme
En la fase 1 els hotels ja podien obrir les seves habitacions, però la novetat de la 2 és que es poden obrir a el públic les zones comunes, amb la premissa de sempre: que no se superi el terç de l’aforament i mesures de seguretat. Si es va a celebrar un esdeveniment, o una activitat d’animació, s’ha de fer a més garantint les mesures d’higiene i havent ventilat l’espai dues hores abans, encara que preferiblement han de ser a l’aire lliure. No poden superar les 20 persones. Les piscines i spas dels hotels poden obrir seguint les mateixes indicacions que les piscines públiques. En aquesta fase no es pot sortir de la província en què es trobi, això queda reservat per a la conclusió de la desescalada, és a dir, per a la ‘nova normalitat’.
Treball
Es manté la recomanació de fomentar el teletreball “sempre que sigui possible”. En empreses, comerços i centres han de ser accessibles gels hidroalcohòlics o desinfectants, i aigua i sabó si això no és possible. S’ha de garantir la distància de seguretat entre empleats, també a les zones comunes, i, si no es pot, disposar d’equips de protecció adequats. El control horari per empremta dactilar haurà de substituir-se, o desinfectar el sistema cada vegada que s’utilitzi. Si algú presenta símptomes, ell o l’empresa s’han de posar en contacte amb els serveis sanitaris de la seva comunitat o amb el Servei de Prevenció de Riscos Laborals, col·locar-se una mascareta i abandonar el lloc de treball fins a ser avaluat. Les empreses hauran de reorganitzar els horaris per evitar aglomeracions o hores puntes.
Transport públic.
L’arribada de la fase 2 ve acompanyada d’un increment dels serveis del transport públic. Segons ha informat el Govern balear en un comunicat, dilluns 25 de maig entra en vigor una modificació dels horaris de les línies dels autobusos interurbans (TIB). Suposarà un increment del 21% del servei respecte de l’oferta que hi ha actualment. D’aquesta manera, les Illes Balears entraran a la fase 2 amb el 61,2% del servei que hi havia abans de la declaració de l’estat d’alarma. La línia de Portocolom-Palma (L490) que és la que dona servei a Algaida ja va modificar l’horari el dilluns 18 de maig. Per a més informació d’horaris o sobre altres mesures relacionades amb el transport públic interurbà, podeu consultar la web www.tib.org.
Redacció essaig.cat