Site icon Essaig.cat |

Estat i CCAA acorden prohibir fumar en espais públics sense distància de seguretat i el tancament de l’oci nocturn

Photo by Pixabay on Pexels.com

El Ministeri de Sanitat ha acordat aquest divendres amb les comunitats autònomes “per unanimitat” prohibir fumar al carrer o a l’aire lliure (tant cigarrets com qualsevol altre dispositiu d’inhalació de tabac) si no es poden garantir dos metres de distància de seguretat. La prohibició de fumar al carrer ja l’havien aprovada Galícia i Canàries, com a mesura de prevenció davant la COVID-19. Així mateix, també s’ha fixat el tancament de totes les discoteques, sales de ball i bars de copes, amb i sense actuacions en directe.

Així ho ha anunciat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, aquest divendres en roda de premsa després d’una reunió extraordinària amb les comunitats autònomes per abordar l’evolució de la pandèmia del coronavirus, en la qual el ministre de Sanitat descarta que la situació sigui similar a la de març. Segons ha precisat el ministre, es tracta de mesures de “mínims”, de manera que cada comunitat podrà ampliar les restriccions si ho considera necessari.

El ministre ha explicat que aquesta bateria d’onze mesures i tres recomanacions s’han adoptat davant el “nombre de brots creixents en les últimes setmanes”. Tot i que ha descartat que Espanya es trobi en una situació similar a la del pic de la pandèmia. “No és al meu parer comparable amb març i abril, en pressió hospitalària la situació és completament diferent però no podem permetre que hi hagi un augment de casos, per això prenem aquestes mesures avui”, ha comentat.

Taules amb metre i mig de distància i amb 10 persones com a màxim.

Igualment, en hostaleria, restauració, terrasses, bars i restaurants haurà d’haver un metre i mig de distància entre taules, amb 10 persones com a màxim per grup. Aquesta distància també s’haurà de respectar en les barres. La taula o agrupació de taules que s’utilitzin per als grups hauran de respectar la distància mínima interpersonal.

Bars i restaurants eindran la seva hora de tancament a la 1 de la matinada i no es pot admetre a nous clients des de les 00h. Juntament amb aquestes mesures, de forma complementària s’ha acordat reforçar els controls per evitar el consum d’alcohol en via pública que no estigui autoritzat. El ministre ha recordat que les botellades estan prohibides.

Mesures extraordinàries en centres sociosanitaris

En els centres sociosanitaris, es faran PCR a tots els nous ingressos 72 hores abans de la seva entrada. Igualment, es realitzarà aquesta prova als empleats que tornin de permisos i vacances, així com als nous treballadors.

Segons han establert, les visites als residents estaran limitades a una sola persona i una hora màxim a el dia. A no ser que es trobi en situació greu i es temi per la seva vida. Les residències hauran de garantir que les visites a la gent gran es realitzin de forma escalonada al llarg del dia per evitar que coincideixin diversos visitants. Les sortides dels residents en centres sociosanitaris també seran molt limitades.

Esdeveniments multitudinaris

Pel que fa a esdeveniments multitudinaris, Sanitat ha fixat que s’haurà de realitzar una avaluació de risc per part de la comunitat autònoma. Així, i tenint en compte aquesta avaluació, tots els esdeveniments hauran de tenir autorització de l’autonomia on se celebrin per poder realitzar-se.

Cribratges en poblacions de risc i potencialment exposades

Una altra mesura de Sanitat són els cribratges amb PCR en grups específics. Segons han fixat, en cas de brot aquests cribratges es duran a terme en poblacions de risc i potencialment exposades, com a residents en centres sociosanitaris; barris amb transmissió comunitària; centres educatius; blocs d’habitatges afectats o col·lectius vulnerables, per exemple.

D’altra banda, s’han emès tres recomanacions: limitar les trobades socials fora dels seus companys de convivència i que les trobades socials es limitin a un màxim de 10 persones.

A les comunitats autònomes, s’insta a realitzar periòdicament PCR als treballadors de centres sociosanitaris que estiguin en contacte directe amb residents. També hi ha un recordatori per garantir els mitjans i capacitats dels sistemes sanitaris per al compliment del que preveu el ‘Pla de Resposta Primerenca en un escenari de control de la pandèmia per COVID-19’.

Amb la prohibició de fumar al carrer i el tancament de l’oci nocturn, Govern i autonomies pretenen frenar l’expansió del virus. Tot i això recorden que és de vital importància que els ciutadans posin de la seva part. És fonamental portar la mascareta, netejar-se les mans i mantenir la distància de seguretat.

A l’espera del Govern de les Illes Balears

Tal com ha explicat Illa, és la primera vegada en democràcia que s’aplica la declaració d’actuacions coordinades a tot l’Estat en matèria sanitària. Així, Illa ha deixat clar que són mesures d’obligat compliment i automàtiques, de manera que en superarien d’altres que hagin pogut prendre comunitats autònomes i hi entrin en col·lisió. Aquest nou pla és el “mínim” exigible, ha indicat Illa, i això no exclou que les comunitats puguin prendre altres mesures, sempre que no vagin en contra de les que s’han pres aquest divendres. Ara resta veure si el govern de Francina Armengol restringeix encara més aquestes mesures acordades avui per totes les comunitats autònomes.

A les Illes actualment (14/08/2020) hi ha 1.509 casos actius de SARS-CoV-2, un més que ahir dijous, 59 dels quals són sanitaris. El/ Servei balear d’Epidemiologia ha informat aquest divendres de 134 nous casos de coronavirus i 133 persones recuperades de la malaltia. Així en total hi ha 4.285 casos de persones amb SARS-CoV-2 a la comunitat D’aquests casos comunicats, 3.749 corresponen a Mallorca, 133 a Menorca, 277 a Eivissa i 21 a Formentera. A Algaida ja són 4 casos actius, 9 persones han estat donades d’alta i s’ha produit des de l’inici de la pandèmia 1 defunció.

Redacció essaig.cat

Exit mobile version