Site icon Essaig.cat |

Crònica del temporal a Algaida, Pina i Randa del dissabte 21 de gener

Actualització, 21/01/2017:19:55

La Direcció General d’Emergències i Interior del Govern de les Illes Balears ha decretat l’Índex de Gravetat 1 (IG-1) del Pla especial de fenòmens meteorològics adversos per pluges, vent fort i fenòmens costaners a totes les Illes. Aquesta activació es va fer atenent a les informacions rebudes des de la delegació territorial de l’AEMET, segons les quals es preveu vent que podrà arribar als 100 km per hora i precipitacions acumulades de 100 mm. Entre ahir divendres i avui dissabte, a Algaida s’han acumulat 140 mm de precipitacions.

Per ordre de la Direcció General d’Emergències i Interior i el Departament de Carreteres del Consell de Mallorca s’ha decidit restringir la circulació de vehicles a les carreteres secundàries del municipis de Montuiri, Algaida, Sineu, Lloret, Vilafranca, Felanitx, Porreres i Sant Joan. Informam a tots els usuaris de les carreteres afectades evitar fer desplaçaments i només s’ha permès la circulació de vehicles d’emergencies. 

A hores d’ara, segons informa el Departament de Carreteres del Consell de Mallorca tres carreteres del municipi, un dels més afectats pel temporal, es troben tallades per efectius de l’Ajuntament a petició del Consell:

Les imatges de les galeries de foto que us mostrem, més de 50, són només una mostra dels efectes d’aquestes pluges que han anat caient tota la nit del divendres al dissabte i tot el dia i que han plogut sobre banyat, creant diferents problemes. (clicau sobre les imatges per veure-les més grans)

A causa de la crescuda del torrent de Son Capellà pel seu pas per diferents indrets del municipi, s’ha tancat a la circulació els següents camins: camí de Cas Brau a l’alçada del dipòsit d’aigua; camí de sa Torreta , camí de Son Miquel Joan cap a Son Roig, camí de Son Agustí i camí de Son Sabater. A la zona de sa comuna també han begut, encara que no tant sinó que els efectes s’han produït sobretot per l’acció del vent.

S’ha de hagut d’ajudar a dos cotxes que han quedat encallats a la carretera de Sant Joan devers son Mesquida i a la carretera vella de Porreres. També ha rebut molta d’aigua a la zona de devora el molí de s’hort d’en Borràs.

A Pina de bon matí, voluntaris de Protecció Civil han hagut de retirar un pi que havia caigut a la carretera del cementeri de Pina.

A la zona dels baixos de Pina a més a més s’han inundat tota la zona, per la continuïtat de les pluges  del torrent de Pina i s’ha hagut de tancar la carreteres de la zona, amb una situació que feia més de trenta anys que no passava.

El torrents de Randa s’han tornat a desbordar i aquest matí A randa, han rebentat els albellons de na Tomassa. A la carretera de Randa a Montuïri, s’han produit despreniments a les zones on ja s’havien donat en el temporal de desembre i a altres indrets. El carrer de la font i la font en si mateixa vessava i l’aigua tornava a córrer de valent.

Les instal·lacions esportives del municipi estan tancades excepte el camp municipal d’esports Es Porrassar. Segons hem pogut saber el partit del benjamí B s’ha suspès perquè el camp no estava per jugar i l’entrenador hi ha anat abans per avisar a les famílies que no hi anassin. Cap a la una del migdia, i després que la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports expressassin la seva preocupació a la Federació Balear de Futbol, s’ha remès una circular als clubs autoritzant-ne la suspensió. La Federació estava assabentada d’aquesta situació des d’ahir a la nit. L’Ajuntament però ja tenia decidit tancar les instal·lacions esportives municipals per motius de seguretat.

Avui matí a la rodona de la carretera entre Algaida i Santa Eugènia de devora can Alorda, un individu que és del poble però que fa anys que no hi viu, feia broma vestit amb un neoprè simulant fer paddelsurf. Protecció  Civil d’Algaida li ha dit que sortís de dins la zona inundada.

L’Ajuntament d’Algaida ha suspès el fogueró d’avui vespre de Randa i també la missa de sant Honorat de demà diumenge. També s’han suspès les beneïdes i les carrosses de Pina. de demà diumenge.

Per a demà diumenge 22 de gener, segons l’Agència Estatal de Meteorologia a les Illes Balears s’esperen cels ennuvolat a cobert amb xàfecs, ocasionalment forts i amb tempesta, més probables a la serra de Tramuntana i el nord-est de l’illa. Cota de neu a 1200 metres. Les temperatures sense canvis i vent del nord i nord-est, amb intervals de molt fort de matinada i ratxes que poden arribar de 90 a 120 km / h. La zona del Pla de Mallorca estarà en alerta groga per vents fins a les 7 del matí.

Gràcies Aina Serra, Cati Mascaró, Jaume Lliteres, Maria Antònia Mulet, Biel Vidal, Margalida Mut, Guillem Vanrell, Albert Fores, i Miquela Dantí (Protecció Civil d’Algaida) per les fotos i els vídeos.

Redacció essaig.cat

Exit mobile version