El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i la presidenta de la Mancomunitat del Pla de Mallorca, Joana Maria Pascual, han signat, aquest divendres, el Protocol general d’actuació entre l’Agència Balear de l’Aigua (ABAQUA) i la Mancomunitat en matèria de subministrament d’aigua potable. La signatura és la primera passa per iniciar les col·laboracions entre l’administració i la mancomunitat per desenvolupar la xarxa que permeti abastir d’aigua els municipis del Pla.
La primera actuació prevista és la construcció per part de la mancomunitat, d’un dipòsit a Sineu, que rebrà aigua dels pous de la zona de Maria i en un futur de les dessaladores, i que després distribuirà a través de canonades que construirà ABAQUA.
El Protocol tindrà una vigència de quatre anys. L’objectiu és fixar la voluntat de les parts de connectar la xarxa d’abastiment d’aigua en alta, que gestiona l’Agència, amb les xarxes municipals en baixa, per tal de poder garantir el subministrament d’aigua potable als 14 pobles que integren la Mancomunitat.
El conseller Miquel Mir va assegurar que la signatura d’aquest Protocol és decisiva per a resoldre el problema de l’abastiment d’aigua potable al Pla perquè, per primera vegada, «ambdues administracions reconeixen les seves competències i n’assumeixen la corresponsabilitat a l’hora de cercar solucions i executar-les». També va incidir en «la col·laboració entre administracions és el pilar bàsic del Pacte per l’Aigua que el Govern promou des d’inicis de legislatura». El gerent de l’Agència balear de l’Aigua, Guillem Rosselló, ha destacat «el compromís i la sensibilitat de l’Agència vers als problemes d’abastiment que pateixen molts municipis de Mallorca».
El dipòsit que sí que està acabat, i que ha construït l’Agència Balear de l’Aigua, és el de Petra. Té una capacitat per dos mil metres cúbics d’aigua. Li arribarà del ramal de Llevant de la xarxa d’abastiment en alta de Maria de la Salut i a partir de l’any que ve permetrà que l’aigua potable arribi també a Ariany.
El subministrament d’aigua dels municipis integrants del Pla de Mallorca es realitza a partir de les captacions subterrànies de diferents indrets de la zona. No obstant això, la presència de nivells de nitrats, clorurs o sodi per sobre dels límits normatius sanitaris en algun dels pous de captació o l’obtenció de cabal insuficients per a cobrir la demanda, implica comprometre el correcte subministrament d’aigua d’alguns dels municipis com Montuïri, Lloret de Vistalegre, Sineu o Vilafranca de Bonany.
Cal estar a l’aguait d’aquesta problemàtica, ja que tot i de moment Algaida no pateix problemes de qualitat o abastiment d’aigua, sí que en podria tenir en un futur.
Redacció essaig.cat