Site icon Essaig.cat |

Què puja aquest 2022?

Fa un dia que va acabar el 2021 marcat, com l’any anterior per la pandèmia de coronavirus. En els darrers mesos s’ha notat molt l’impacte per la pujada del preu de la llum, marcant xifres històriques a tot l’estat. Juntament amb el preu de l’electricitat també s’han encarit altres serveis bàsics com els carburants i el gas natural. La combinació de tot això resulta en un augment notable de l’Índex de Preus al Consum (IPC), per la qual cosa per a l’any 2022 s’espera que diversos productes i serveis continuïn amb la tendència a l’alça de les últimes setmanes.

El 2022 s’espera una tendència continuista del preu de la llum a l’alça per l’increment dels drets de CO₂ a escala global i del preu del gas. Igualment, tampoc no s’espera una baixada del preu dels combustibles, que té com a conseqüència l’encariment d’altres béns i serveis.

En el cas de la llum, la part fiscal de la factura (càrrecs, impostos especials i IVA) romandrà congelada almenys fins a l’abril, però els preus seguiran molt alts bona part de l’any. L’electricitat majorista no baixarà dels 200 €/MWh de mitjana almenys fins al març i es mantindrà a prop d’aquest nivell fins i tot el juny, segons apunten els futurs.

L’Institut Nacional d’Estadística (INE), a l’últim informe, destaca l’increment en el preu de l’habitatge (un 18%), transport (10,8%), hostaleria (2,5%) i alimentació (3%). I d’acord amb una enquesta del Banc d’Espanya, prop del 60% de les companyies nacionals planteja apujar els preus el 2022.

Al mes de desembre l’IPC s’ha situat en un 6,7%, fet que suposa el nivell més gran en gairebé tres dècades: és el novè mes seguit que està per sobre del 2%, el límit que el Banc Central Europeu considera idoni. Productes bàsics com el pa o la pasta, que han experimentat una pujada aquest 2021, està previst que ho continuïn fent també el 2022 per l’increment del blat. L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) també reflecteix com l’increment del preu de l’electricitat ha provocat un augment de fins a 21,2% en alguns productes: prop d’un 20% a la pasta i al voltant d’un 10% la llet, els ous o la carn de pollastre.

Els productes bàsics no seran els únics que segueixin una tendència alcista aquest 2022 que està per entrar. També productes com la cervesa i el tabac En el primer cas, es veu afectat per l’augment en el preu dels cereals, cosa que acaba per repercutir al consumidor. Pel que fa al tabac, l’Executiu té previst un increment del 5,5% dels ingressos que s’obtenen pels impostos del tabac per al proper exercici. Per la seva banda, els segells per a cartes i postals pugen un 7% i passaran a costar 75 cèntims.

Les pensions s’apugen un 2,5%.

Per una banda, les pensions s’apugen un 2,5%, que és la mitjana de la inflació dels últims 12 mesos de novembre a novembre. Això vol dir que una pensió mitjana de 1.000 euros pujarà uns 25 euros més al mes. Pel que fa a les pensions mínimes i les no contributives, s’apujaran un 3%.

Però, a partir del 2022,  serà necessari tenir almenys 37 anys i 6 mesos cotitzats per jubilar-te a 65 anys. Si no, ho hauràs de fer a 66 anys i dos mesos. A més,  les penalitzacions per jubilar-se de forma anticipada augmenten:

Els qui teniu plans de pensions o altres sistemes de provisió social a partir del 2022 l’aportació deduïble a la declaració de la renda es redueix dels 8.500 als 1.500 euros anuals.

El sou dels treballadors públics un 2 %.

El sou dels funcionaris també s’apujarà. En aquest cas, els pressupostos de l’estat han recollit un increment d’un 2%.

El salari mínim, però, es manté en els 965 euros fins que es negociï el nou increment amb sindicats i patronal. L’objectiu dels sindicats és arribar als mil euros al mes.

Els Pressupostos de l’Estat també han previst que l’indicador de les rendes mínimes, l’IPREM, s’apugi un 2,5% i el situarà en 579 euros. Serveix de referència per determinar la concessió d’ajudes, prestacions per desocupats i ajudes al lloguer.

Als PGE del 2022  es recull un augment de l’1,7% a la base de cotització. La mínima quedarà fixada a 960,6 euros mensuals i la màxima a 4.139,40 euros. El tipus de cotització se situarà en un 30,60%. Les quotes mensuals augmenten a:

També s’encareixen la compra de vehicles

Comprar un vehicle el 2022 es podria encarir entre 800 i 1.000 euros de mitjana. El motiu és la pujada de l’impost de matriculació per l’aplicació de la normativa europea de mesurament d’emissions, que penalitzarà els models més contaminants. Així queden els nous trams:

Redacció essaig.cat

Exit mobile version