Site icon Essaig.cat |

Des d’avui, ja no és necessari dur la mascareta a interiors. Però hi ha excepcions.

Photo by Anna Shvets on Pexels.com

El Consell de Ministres va aprovar ahir dimarts i s’ha publicat avui en el BOE el decret que relaxa l’ús de les màscares a interiors després de set-cents dies. La mascareta ha deixat de ser obligatori a partir d’avui 20 d’abril. Encara que hi ha excepcions.

Les màscares continuen sent d’ús obligatori a tots els transports públics, inclòs l’avió, el vaixell o el tren. Però no necessari portar-a aeroports, andanes i accés a estacions. El reial decret també inclou que en Taxis i VTCs, encara que només hi hagi un conductor i un client, s’han de continuar portant la mascareta.

També ho seran a centres i establiments sanitaris (incloses les farmàcies). Les persones ingressades no han de fer servir la mascareta, excepte si surten de la seva habitació a espais comuns com els passadissos. L’ús obligatori general només s’aplica a treballadors i a visites.

Mateixa situació amb els residents a una residència. Tampoc l’hauran de portar dins de la residència perquè es considera que és casa seva, però sí que estan obligats a fer ús d’aquest element de protecció les treballadores del centre i els familiars que visitin.

La utilització en aquests espais és «absolutament imprescindible», segons la ministra de Sanitat, Carolina Darias, per l’alt risc de transmissió o el perill que pot comportar un contagi.

En qualsevol cas, la nova estratègia de control de la COVID-19 després de la fase aguda estableix que, encara que ja no és obligatori aïllar-se, els contagiats o amb sospita d’estar-ho que tenguin símptomes lleus, han de portar mascaretes en els deu dies posteriors a l’inici del malestar o del positiu.

He de portar mascareta a la feina?

El decret no obliga, en general, a continuar utilitzant aquesta mesura de protecció a la feina, però si els serveis de prevenció de riscos consideren oportú mantenir-la després d’una avaluació del risc els treballadors, s’haurà d’acceptar, segons va explicar la ministra Darias. Els experts de la Ponència d’Alertes que assessoren el Ministeri i les comunitats recomanen continuar portant-la si hi ha mala ventilació o no s’arriba a una distància mínima entre els treballadors.

I els alumnes a les escoles i instituts?

No i de fet, el Govern central ha recordat que els centres escolars no poden imposar l’ús obligatori de màscara a les aules. La recomanació dels tècnics és expressament que no es faci servir, excepte en el cas de professorat vulnerable. 

Per què s’ha pres aquesta decisió ara?

El Govern central considera que l’alt nivell d’immunitat de la població espanyola, ja sigui per l’efecte de les vacunes o per la gran quantitat de contagis de la sisena onada, situa Espanya en un context favorable per anar normalitzant la convivència amb el virus. Estan vacunats amb pauta completa el 92 %, el 88,6 % de la població de les Illes Balears i el 83,1 a Algaida). Un altre exemple és l’eliminació dels aïllaments obligatoris i la limitació de les proves diagnòstiques.

No obstant això, el Ministeri de Sanitat recomana que les persones vulnerables (majors de 60 anys, embarassades o persones immunodeprimides) es posin la màscara sempre que no es pugui guardar una distància de metre i mig. Públicament, la ministra ha instat a continuar portant-la en interiors concorreguts com a centres comercials o en esdeveniments amb molta gent i els epidemiòlegs recomanen fer-la servir si tenim alguna persona de risc a prop.

El document tècnic en què es recolzen les autoritats per relaxar-ne la utilització recomana continuar portant-la a gairebé tots els interiors públics i també en celebracions privades amb persones vulnerables.

Redacció essaig.cat

Exit mobile version