Site icon Essaig.cat |

L’escriptor algaidí Gabriel Janer Manila, medalla d’or de la comunitat autònoma de les Illes Balears 2023.

El Consell de Govern ha acordat concedir enguany tres medalles d’or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears: una a títol pòstum al director de cinema Agustí Villaronga Riutort, una l’escriptora Antònia Vicens Picornell i una tercera a l’escriptor algaidí Gabriel Janer Manila. La Medalla d’Or és el màxim guardó que atorga la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Té per objecte honorar els mèrits assolits per les persones físiques o jurídiques que s’hagin distingit per la seva trajectòria personal o professional en la defensa, la promoció o el foment de les institucions i dels interessos generals de les Illes Balears, la labor de les quals, hagi tingut una projecció especial fora de l’àmbit de les Illes Balears.

Durant el Consell de Govern que s’ha celebrat aquest dilluns també s’ha aprovat la concessió de quinze Premis Ramon Llull i una menció especial amb motiu dels 40 anys de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears. El Premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears és una distinció que té per objecte honorar i distingir, de manera individual i col·lectiva, les persones físiques i jurídiques que s’hagin destacat dins el territori de les Illes Balears pels serveis prestats en els àmbits cultural, esportiu, jurídic, empresarial, cívic, humanitari, de recerca, d’ensenyament i lingüístic.

Gabriel Janer Manila

Ha destacat per la seva dedicació docent i la seva obra pedagògica tant a les etapes de primària i secundària com també la seva docència universitària a la UIB. Destaca pel seu coneixement i la difusió que ha realitzat de la nostra cultura popular i també per la seva obra literària, principalment la seva novel·la i la literatura infantil.

Gabriel Janer Manila nasqué al municipi mallorquí d’Algaida l’any 1940. La seva formació la du a terme entre Algaida i Palma. L’’any 1959 acaba els seus estudis de magisteri i comença la preparació de les oposicions de mestre. És en aquests anys on comença a escriure, principalment, teatre. L’any 1962 guanya la plaça de mestre i és traslladat a Llubí (Mallorca) i també comença la llicenciatura de Filosofia i Lletres a la Universitat de València. Exercirà de mestre a Sóller i a Son Ferriol (Palma). L’any 1964 trasllada la seva matrícula universitària a la Universitat de Barcelona i s’especialitza en Pedagogia. L’any 1967, guanya el premi Ciutat de Palma de novel·la amb L’Abisme. Finalitzarà els estudis de Filosofia i Lletres l’any 1970. Durant l’any següent rebrà el Premi Víctor Català amb l’obra El cementiri de les roses i el Premi Josep Pla amb el relat Els alicorns. L’any 1975 comença a impartir classes a la Universitat de Barcelona i obté el Premi Josep Maria Folch i Torres de literatura infantil amb El Rei Gaspar, llibre que l’any següent serà declarat d’interès infantil pel Govern d’Espanya. L’any 1978 es doctora a la Universitat de Barcelona. El 1984 quan obté plaça de professor titular a la Universitat de les Illes Balears. En els anys següents obté diferents reconeixements per la seva obra literària infantil. Destaca el Premi Nacional de literatura infantil i juvenil del Ministeri de Cultura en 1988 per Tot quant veus és el mar. Serà candidat per primera vegada al Premi Hans Christian Andersen, considerat premi Nobel de la literatura infantil. L’any 1990 obté la Càtedra de la UIB en l’àrea de Teoria i Història de l’Educació. Tornarà a guanyar el Premi Nacional de literatura infantil i juvenil del Ministeri de Cultura en 1994 amb Han cremat el mar. Per segon cop serà candidat al Premi Hans Christian Andersen. L’any següent començarà a dirigir l’Institut de Ciències de l’Educació de la UIB fins a l’any 2002. Rebrà el IV Premi Carlemany de novel•la l’any 1997 per l’obra Els jardins incendiats. La Generalitat de Catalunya li concedeix la Creu de Sant Jordi el 1998 pel conjunt de tota la seva obra. Durant els anys següents continuarà rebent diferents reconeixements per diferents obres. L’any 2004 és nomenat president de l’Institut d’Estudis Baleàrics, càrrec que ostentarà fins a l’any 2007, any que rebrà el Premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes per la novel·la Tigres. Gabriel Janer Manila és membre de diferents organismes i també publica de forma periòdica articles d’opinió a diferents mitjans de comunicació.

Els altres premiats

El portaveu del Govern, Iago Negueruela, ha informat que amb motiu de la celebració del Dia de Balears el pròxim 1 de març, el GOIB ha concedit els premis Ramon Llull a: Marià Castelló, Marià Torres, Trinitàries de Santa Eulària, Club Vidalba, Llorenç Capellà, Moviment ‘Feminisme a l’escola’, Quely, Joana Mascaró, Salut Deudero, Mavi García, Associació d’Amics del Poble Sahrauí, 3Salut Mental, Tamib, Joan F. López Casasnovas (a títol pòstum), i al col·lectiu de servidors públics de l’Estatut d’Autonomia.

La Medalla d’Or i els Premis Ramon Llull són els màxims guardons que atorga la Comunitat Autònoma i es lliuraran en un acte el pròxim 28 de febrer a la Llotja de Palma a les 19 h.

Redacció essaig.cat

Exit mobile version