Site icon Essaig.cat |

El ball dels Cossiers i la festa dels 50 anys de la seva recuperació, marquen els dies grossos de la festa.

La revetla de Sant Jaume ja torna a ser aquí. Avui a partir de les 19:30 hores els algaidins tornarem a emocionar-nos sentint els flabiols i tambors anunciant l’arribada dels Cossiers a sa plaça, procedents de la seu de l’Obra Cultural d’Algaida, al carrer del Laberint.

Amb la música, i els colors groc, verd i vermell, que pengen en forma de cintes i mocadors a moltes de les finestres i balconades del poble, tant de particulars com de negocis. Una iniciativa encapçalada fa tres anys per Algaida Jove i que ja tothom ha assumit i que “fa poble”.

Aquestes festes de Sant Jaume de 2023, els cossiers seran Joan Fiol, Bernat Riu, Guillem Andreu Ramis Trobat, Ramon Bibiloni, Xesc Cerdà, Celestó Oliver, Laura Mindona de dama, i Mateu Juan, com a dimoni. El dia de Sant Jaume la dama serà na Joana Maria Mindona, i l’acompanyaran Pere Mindona, Joan Antoni Juan, Jordi Juan, Bernat Riu i Toni Barceló i exercirà de dimoni en Pau Fiol. Els cossiers no podrien dansar sense els flabiolers i xeremiers: Mateu Mulet, Alexandre Mulet i Mireia Oliver.

Les danses dels Cossiers d’Algaida que s’interpreten són les Bombes (que serveix per acompanyar les autoritats i també hi participa la xeremia), Mestre Joan, Els reis, Flor de Murta, Dansa Nova, Obriu-nos, Mergançó i Titoieta, que sempre és la darrera i es venç al dimoni. L’Oferta, l’única que s’executa dins l’església davant la relíquia del sant o de la veracreu. Com és tradició per les festes de Sant Jaume durant la revetla fan el quadrat del poble en el sentit contrari a les agulles del rellotge aprofitant les creus de terme: sa plaça, carrer de s’Aigua, creu de la Ribera, carrer de la Roca, creu de la quarterada, carrer Unió, carrer Amargura, creu d’Es Colomer, i altre cop a sa plaça. Des de fa temps, també se sol ballar davant la casa del batle o batlessa, cosa que també es durà a terme enguany.

Com en els darrers anys, des d’Algaida Jove animem a engalanar les façanes del poble i fer-les lluir amb els nostres colors i amb alfabeguera! També conviden que tots els algaidins i algaidines vestiu amb la camiseta de les festes de Sant Jaume, que enguany és un disseny de Tià Urrea en commemoració i per celebrar el 50è aniversari de la recuperació dels cossiers!

Per celebrar la festa dels 50 anys els Cossiers han preparat una exposició que unirà l’espai de la sala d’exposicions de Sa Peixateria i el carrer de Beata Catalina, i es podrà sentir i tocar part de la història dels Cossiers a través de fotografies i vestits de les diferents èpoques. Una exposició que ha estat possible gràcies a la creativitat de Jaume Falconer.

També presentaran el documental Cossiers, abans i sempre que commemora la que commemora la recuperació dels cossiers per al poble, l’element vertebrador de la festa. Realitzat i produït pel periodista, presentador d’IB3 Joan Martí Mir, retrata la història de la recuperació de la tradició ancestral a partir del relat oral de bona part d’aquell grup de joves que, ara fa 50 anys, varen reconstruir la idiosincràsia de tot un poble. El documental explica el com i el perquè d’aquella iniciativa juvenil i popular, d’aquella Algaida predemocràtica. Les veus dels testimonis construeixen, a partir de records i anècdotes, l’argument que durant aquest mig segle ha perfilat tot un poble.

Aprofitam aquesta notícia, per desitjar-vos molts d’anys de part de tots els qui feim la revista es Saig.

Redacció essaig.cat

Exit mobile version