Site icon Essaig.cat |

Crònica del plenari municipal del mes de setembre de 2023.

A les 19: 15 hores del dijous 7 de setembre de 2023, i després de l’acte de reconeixement a l’Algaida Vòlei Club, va tenir lloc la sessió plenària ordinària del mes de setembre. La novetat és que des del passat 1 de setembre, l’Ajuntament compta amb una nova secretària municipal Ariadna Casablanca.

Una vegada aprovada l’acta de la sessió anterior del mes de juliol, va començar amb l’ordre del dia. Encara que primerament es va votar la incorporació d’una moció d’urgència.

El primer punt fou la modificació de crèdit. L’objectiu és amortitzar el darrer préstec que encara té l’Ajuntament pendent de pagament i que fa referència a les anualitats pel centre de dia d’Algaida. S’havia finançat per 20 anys i 18 anualitats eren abonades el Govern. La resta corresponia a l’Ajuntament que ara ha decidit fer front a la resta del préstec sense que suposi un augment dels costos o dels interessos. Aquest crèdit apujava a 74.120,53 euros. i s’aprovà per unanimitat.

El següent punt fou l’aprovació dels dies festius del municipi del pròxim 2024. La proposta municipal que fou aprovada per unanimitat.

La primera moció a debatre és la que presenten conjuntament el PSIB, el PP i Més per Algaida, Pina i Randa de condemna sobre l’actuació del president de la Real Federació Espanyola de Futbol (RFEF) a la final de la Copa Mundial Femenina de futbol 2023. Es presenta en format moció i no de declaració institucional, atès que el regidor de Vox havia manifestat discrepàncies en el contingut del text i per a les declaracions institucionals es requereix la unanimitat del consistori. Margalida Puigserver de Més, afirmà que volien fer constar que allò que va patir per Jennifer Hermoso era una agressió sexual. El representant de Vox Miguel Martinez va parlar de “caçera política i dels mitjans” respecte del cas de Rubiales i els contrastà amb l’alliberament de “centenars de violadors” i atacà la llei del Si és sí. Es confon, segons Vox en aquest tractament del cas Rubiales “el fet groller amb el fet criminal” També va fer referències a altres temes de l’actualitat estatal com els possibles acords de la investidura o els preus dels productes bàsics i acabà demanat la dimissió.

La segona moció la va presentar Més per Algaida, Pina i Randa en defensa de la llengua catalana. Però aquesta moció va ser objecte de discussió sobre si es podia debatre o no. Segons la interpretació de la secretària de l’article 97.3 del ROF les mocions no requereixen haver passat per comissió informativa. Al final va ser debatuda i llegida per Joan Mas. Rafel Oliver del PP va reivindicar el decret de captació de personal sanitari que ha aprovat el govern de les Illes Balears liderat per Margalida Prohens. Justificà que la mesura no és un atac a la llengua pròpia i que es pretén atacar la manca de professionals sanitaris, encara que reconeix que la llengua no és l’únic motiu pel qual no tenim metges. Oliver va fer referència a les darreres propostes en matèria d’habitatge que havia proposat el govern de Prohens. Per argumentar que s’havien deixat: “14.167 pacients en llistes d’espera quirúrgiques, 126,86 de demora mitjana en llistes d’espera quirúrgiques, 2.876 persones que esperen més de 180 dies, 74.190 pacients en llistes espera en consultes, 75,03 dies de demora de mitjana en llistes d’espera consultes i 30.339 persones que esperen més de 60 dies per ser ateses. “No es pot parlar de qualitat sanitària, conclogué Oliver.

La batlessa Margalida Fullana considera que eliminar el requisit lingüístic sí que afecta la qualitat assistencial, que el Govern no ha quantificat com afectarà aquesta mesura i va reivindicar la tasca que havia fet el govern de Francina Armengol, citant exemples com la declaració tots els llocs de feina del personal sanitari de Menorca, Eivissa i Formentera de difícil cobertura, o el pagament de les hores extra a 31 euros. Joan Mas de Més va respondre que hi ha la voluntat de llevar drets als catalanoparlants a les illes Balears i va recordar que a altres comunitats autònomes com Múrcia, Andalusia i Madrid també tenen dèficits de metges i allà hi governa el PP.

La moció fou aprovada pels 7 regidors de Més i PSOE i els 5 vots en contra de PP i Vox.

Control i Fiscalització

En l’assabentat de la Junta de govern i decrets, Rafel Oliver es va interessar per:

Margalida Puigserver de Més per Mallorca es va interessar per

En els decrets de meses de contractació, Mes afirmà durant aquest passat mes d’agost només s’ha convidat a participar al Partit Popular en les sis meses de contractació que s’han fet hem vist que hi ha hagut un representant de l’equip de govern i un de l’oposició. En resposta a aquesta pregunta, Rafel Oliver del PP va treure i mostrar al plenari un document signat pels cinc regidors socialistes, en el qual s’estableix que en les meses de contractació sempre hi haurà un regidor del PP. Oliver va negar que fos un acord.

Seguidament, prengué la paraula Mateu Capellà que digué que hi ha una limitació en respecte en la formació i participació de les meses de contractació que només deixen participar un terç a altres membres i s’ha optat per transparència i per responsabilitat s’ha optat per fer convidar al principal partit de l’oposició.

Mas respongué que, tot i saber el tema de la limitació, s’hagués pogut fer d’una altra manera, com per exemple, convidar-los a assisitir a la mesa malgrat no es pogués votar. “Hi ha molt poca transparència, si hi ha tres partits a l’oposició, i deixes a dos partits fora de la participació”, sentencià Mas. El representant de Més va afegir que amb aquesta decisió es prenia nota sobre la voluntat d’arribar a acords progressistes a Algaida.

Tot plegat ha conduït al fet que Més per Algaida retreu que el PSIB posi en perill futurs acords progressistes amb acords amb el PP.

Informació municipal

La batlessa Margalida Fullana va informar de les següents qüestions:

Precs i preguntes

Rafel Oliver es va interessar per:

Margalida Puigserver s’interessà per

MIguel Martínez de Vox demana

Cap a les 21:45 hores el plenari va acabar.

Redacció essaig.cat

Exit mobile version