Site icon Essaig.cat |

Convocats els Premis Castellitx 2020

Un any més, des del 1965 i amb l’objectiu de promoure la llengua i cultura catalana pròpia de les Illes Balears, i de fomentar les activitats culturals, de creació artística i investigació, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Algaida convoca els Premis Castellitx 2020 en les següents modalitats:

Noves modalitats de premis

Enguany l’Ajuntament d’Algaida convoca per primera vegada dos nous premis: amb la intenció de donar suport al desenvolupament de la creació audiovisual en llengua catalana.

Amb l’objectiu de promoure la llengua i cultura catalanes, el I Premi de curtmetratges Castellitx 2020 serà el primer guardó exclusivament en català de les Illes Balears.

Amb la inclusió de l’àmbit audiovisual, que s’afegeix al literari, d’investigació, fotografia, arts plàstiques i musicals, els Premis Castellitx continuen creixent, per tal d’abraçar més disciplines artístiques i culturals, tot plegat amb la finalitat de promoure la cultura i la creació en llengua catalana.

Bases completes

Les bases completes es poden consultar i descarregar al lloc web dels Premis, accessible des de http://www.ajalgaida.net. En aquest espai virtual, a més de tota la informació sobre la convocatòria dels Premis Castellitx, hi podeu trobar el llistat de tots els autors i obres guardonats des de la creació dels guardons, l’any 1968, i una mostra de les obres guardonades amb accés lliure i gratuït.

La pàgina web dels Premis també inclourà, a partir del moment en que finalitzi el termini de presentació de treballs, una exposició virtual de totes les fotografies, les obres de pintura i els tràilers dels curtmetratges que participen en aquesta edició de 2020.

Els guardons

Els guardons consisteixen en la Rosa d’Or de la Pau i un premi en metàl·lic de 500 euros per a cada modalitat. En l’àmbit audiovisual, també hi haurà un Premi del Públic de 200 euros per al curtmetratge més votat entre les persones assistents a la mostra de curtmetratges finalistes, què es farà dia 3 d’abril de 2020.

El lliurament dels guardons del Premis Castellitx 2020 tindrà lloc durant la Nit de la Cultura que se celebrarà a l’auditori del casal Pere Capellà d’Algaida dilluns, dia 13 d’abril 2020. Amb antelació, la decisió del Jurat s’haurà fet pública.

Història dels Premis Castellitx

Els Premis Castellitx, nasqueren l’any 1968, al voltant de la Festa de La Pau, el romiatge que, anualment, el poble d’Algaida fa a la que fou l’antiga parròquia de Castellitx, una església de repoblament del segle XIII on s’hi venera la Mare de Déu de la Pau (segle XV). En foren els principals impulsors, entre moltes altres persones, Joan Fiol, en aquells moments batle d’Algaida, Mn. Joan Martorell, rector de la parròquia i Joan de s’Acadèmia.

El primer dimarts després de Pasqua d’aquell any, va tenir lloc la primera edició del que llavors s’anomenava Certamen Literari de Castellitx. D’inspiració jocfloralista, aquest primer concurs convocà només la categoria de Poesia, i en foren els primers jurats Guillem Colom, Bernat Vidal i Thomàs, Antònia Suau, Llorenç Moyà i Josep Capó. Actuà com a mantenidor l’escriptor algaidí Gabriel Janer Manila que, l’any anterior, el 1967, havia estat guardonat amb el Premi Ciutat de Palma de Novel·la. En aquest Primer certamen de poesia en honor a Nostra Senyora Santa Maria de la Pau de Castellitx, que se celebrà dins del recinte de l’esglesiola, els guardons foren una medalla i un premi en metàl·lic.

La segona convocatòria, l’any 1969, el jurat fou format per Francesc de Borja Moll, Josep Maria Llompart, Ángel R. Fernández, Josep Amengual Mairata, Miquel Gayà, Pere Mulet i Gabriel Janer Manila. Els guardons ja foren les actuals Roses d’Or de la Pau.

Durant la dècada de 1980, el Certamen deixà de convocar-se. Després d’aquests deu anys de sequera, el 1990, l’Ajuntament d’Algaida reprèn les regnes de l’organització i convoca el XIV Certamen de Poesia i Narració Curta i el XII de Poesia Popular (Glosat) amb un jurat format per Josep Maria Llompart, Gabriel Janer Manila i Llorenç Capellà Fornés.

L’any 1993 es produí la mort de Josep Maria Llompart. Davant aquesta circumstància, el jurat es reestructurà i s’incorporà Pere Fullana Puigserver i Pere Mulet Cerdà, que ja havia estat jurat en edicions anteriors. Aquesta formació es mantindrà fins l’any 1998 en què s’incorporà el poeta i glosador algaidí Llorenç Antich Trobat “Móra” que en formà part fins el 2005, any del seu decés.

Durant la dècada de 1990 el concurs es diversificà i el 1996 es convocà per primera vegada el Premi d’Investigació. Però és a partir del 2002 quan pren el format que té en l’actualitat, i l’històric Certamen Literari de Castellitx es transforma en els Premis Castellitx, i s’incorpora la modalitat de Fotografia i tres nous jurats específics: Joan Capellà, Maria-Josep Mulet i Agustí Torres. Com a tret més destacable, cal apuntar que als tradicionals guardons, les Roses d’Or de la Pau, es complementen amb un premi en metàl·lic.

Del 2008 fins al 2017, el poeta santanyiner Antoni Vidal Ferrando formà part del Jurat. En prengué el relleu, l’any 2018, el també poeta de Llucmajor Miquel Bezares Portell.

L’any 2013 s’incorporà la modalitat Premi Juvenil de Narració Curta per a joves de 14 a 17 anys, amb la finalitat de promoure la creació literària entre els més joves; l’any 2015 dues noves convocatòries: el Premi de Pintura (que es convocava independentment a l’estiu) i el Premi Musical (que cada any convoca alternativament el Premi de composicions per a banda de música i el Premi de composicions corals) i el 2020 el Premi de Guió de Curtmetratges, inclòs dins l’Àmbit Literari, i el Premi de Curtmetratges que inaugura l’Àmbit Audiovisual.

​L’any 2016 morí Pere Mulet Cerdà, jurat i dinamitzador dels Premis al llarg de tots els anys de celebració. Des del 2017, el Premi de Narració Curta porta el seu nom. L’acord fou pres per unanimitat a la Sessió Plenària de l’Ajuntament d’Algaida dia 6 d’octubre de 2016. L’any 2017 s’incorporà com a nou jurat Miquel Serra Roig.

L’any 2018, el Premi de Fotografia prengué el nom de Joan Balaguer Mulet en honor al fotògraf algaidí. L’acord fou pres per unanimitat a la Sessió Plenària de l’Ajuntament d’Algaida dia 25 de setembre de 2018.

Redacció essaig.cat

Exit mobile version