Dilluns, desembre 4, 2023
Algaida

Atenció: Potser us toqui resintonitzar els televisors si voleu seguir mirant la tele de sempre.

Els ciutadans de Mallorca tenen fins a l’11 de febrer per adaptar les seves antenes col·lectives de TDT, ja que a partir d’aquesta data alguns canals deixaran d’emetre a través de les seves antigues freqüències.

El canvi de freqüències de la TDT es produeix a conseqüència de l’anomenat Segon Dividend Digital, pel qual ha d’alliberar abans de el 30 de juny de 2020, per mandat europeu, la banda de 700 MHz de l’espectre radioelèctric per permetre el desplegament de futures xarxes de telecomunicacions 5G.

A Mallorca afecta sobretot les emissions dels principals canals de TVE mentre que a Eivissa afecta la televisió pública i les principals cadenes privades. A continuació us mostram els llistat de canals que es veuran afectats. La resta de canals tant de caire estatals com autonòmics no es veuen afectats.

NomCanal UHF Definitiu 30 de juny
Atresmedia HDCanal 32 (562 MHz)
Be Mad HDCanal 32 (562 MHz)
Real Madrid TV HDCanal 32 (562 MHz)
TENCanal 32 (562 MHz)
La 1 (TVE) Canal 45 (666 MHz)
La 1 HD (TVE)Canal 45 (666 MHz)
La 2 (TVE)Canal 45 (666 MHz)
La 2 HD (TVE) Canal 45 (666 MHz)
24 Horas (TVE) Canal 45 (666 MHz)
Clan (TVE) Canal 45 (666 MHz)

Segons ha explicat el delegat de Govern a Balears en funcions, Ramon Morey, només el 23% dels gairebé 25.000 edificis afectats a la Comunitat -edificis comunitaris de mida mitjana i gran- ha realitzat ia l’adaptació de la seva instal·lació d’antena col·lectiva. “Això vol dir que tres quartes parts dels edificis deixarien de veure els canals si no realitzen les modificacions necessàries”, ha detallat.

Per això, des de la Delegació de Govern a les Illes s’ha explicat que els administradors de finques o presidents de comunitats dels edificis que no s’han adaptat hauran de contactar com més aviat millor amb una empresa instal·ladora registrada.

Aquest procés no implicarà l’aparició ni desaparició de canals de televisió -simplement es desplacen de freqüència-. Tampoc suposarà l’obsolescència de televisors ni descodificadors TDT.

Per la seva banda, el subdirector general de Planificació i Gestió de l’Espectre radioelèctric de el Ministeri d’Economia i Empresa, Antonio Fernández-Paniagua, ha remarcat que la pèrdua de canals seria “transitòria” fins que es realitzés l’adaptació.

Així mateix, ha recordat que per a minimitzar l’impacte, el Consell de Ministres va aprovar al juny la concessió directa de subvencions per un valor total de 145 milions d’euros, gestionades per l’empresa pública Red.es.

La quantia de la subvenció oscil·la entre 104,3 euros i 677,95 euros per edificació, en funció de la infraestructura prèviament instal·lada. Les sol·licituds d’ajuts es podran presentar en línia fins al 30 de setembre de 2020, després d’haver realitzat prèviament l’adaptació de les instal·lacions de recepció del senyal de TDT.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: