Dilluns, desembre 4, 2023

Parenòstic. Maig de 2018

maigMaig és el cinquè mes de l’any en el calendari gregorià i té 31 dies; però era el tercer mes en l’antic calendari romà, on gener i febrer estaven al final de l’any.

L’origen del seu nom és incert. Pot derivar de la deessa romana Maia, també coneguda com Bona Dea. El festival els romans celebraven aquest mes que deien Maius. També podria provenir de la nimfa Maia, filla d’Atlas i Pleione i mare de Hermes. Una tercera opció del seu origen podria ser del terme Maius Juppiter, una reducció de maximus, el més gran.

Quintilis va ser originalment el nom del cinquè mes (que després va ser canviat de lloc per ocupar el setè) en el calendari romà, estava situat després de juny i abans de sextilis.

Dies especials

Els principals dies del mes de maig, amb el seu santoral, són.

1 Sant Josep, obrer. Sant Jeremies, profeta (s.VII-VI aC); sant Orenç, bisbe; sant Teodard, bisbe; sant Segimon, mr.; santa Grata, viuda; sant Aniol, sotsdiaca i mr.; sant Ricard Pampuri, rel. hospitalari. Dia del treballador.

2 Sant Anastasi (295-373), bisbe d’Alexandria i doctor de l’Església. Mare de Déu d’Araceli; sant Segon, bisbe i mr.; santa Zoa, mare de família mr.

3 Sant Felip (de Betsaida) i sant Jaume (anomenat el Menor, parent de Jesús, bisbe de Jerusalem, +62), apòstols. Trobament de la santa Creu; santa Antonina, vg. i mr.; sant Alexandre I, papa i mr. Dia de la llibertat de premsa.

4 Sant Silvà, bisbe i mr.; sant Florià, mr.; sant Gotard, bisbe; sant Pelegrí Laziosi, rel. servita; beat Josep Maria Rúbio, prev. jesuïta.

5 Sant Àngel de Sicília, prev. carmelità; sant Amador, prev. i mr.; sant Martí de Finojosa, bisbe; santa Irene, vg. i mr. (304), a Tessalònica.

6 Tradició del martiri ante portam Latinam de sant Joan evangelista, patró de les arts gràfiques; sant Domènec Sàvio, alumne de Joan Bosco; santa Beneta, vg. i mr; sant Justí, prev.; beat Francesc de Laval, bisbe de Quebec. Dia de la mare

7 Sant Sixt i sant Eovald o Hou, mrs., venerats a Celrà (Gironès); beata Gisela (o Guisla), rel. Benedictina, viuda de Sant Esteve d’Hongria (s. X-XI); sant Benet II, papa.

8 Santa Maria, mitjancera de totes les gràcies; Mare de Déu de Pompeia (Roser) i també del Toro, patrona de Menorca, a més d’altres advocacions: Escola Pia, Miracle (Milagros), Salut, etc.; aparició de l’arcàngel sant Miquel, patró dels radiòlegs i dels radioterapeutes; sant Eladi, bisbe; sant Bonifaci IV papa; beat Jeremies de Valàquia, rel. Caputxí; beat Lluís Rabatà, prev. Carmelità.

9 Mare de Déu dels Desamparats, patrona de València i la seva regió; també la d’Argeme (Còria). Sant Gregori de Berrueza, bisbe; santa Catarina de Bolònia, vg.; santa Casilda, vg.

10 Sant Joan d’Àvila (1499-1569), prev., apòstol d’Andalusia i patró del clergat secular espanyol. Sant Antoni de Florència, bisbe; santa Beatriu, vg. L’ascensió

11 Sant Anastasi (s. II-IV), mr. A Badalona, fill i patró de Lleida. Sant Ponç (o Poni) bisbe, patró dels herbolaris; sant Eudald, mr.; beat Domènec Iturrate, prev. Trinitari basc.

12 Sants Nereu i Aquileu (segles III-IV), mr. Romà; sant Domènec de la Calzada (Rioja), patró dels engineyers de camins, canals i ports; santa Electra mr.; beat Francesc de Siena, prev. Servita.

13 Mare de Déu de Fàtima (Portugal); sant Pere Regalat, rel., franciscà; sant Muç o Muci, prev., i mr.; sant Miquel de Garikoitz (+1863), prev. Basc, fund. Cong. Del Sagrat Cor de Bétharam; santa Maria-Dominica Mazzarello, vg., fund. Salesianes (FMA 1872)

14 Sant Maties o Macià, apòstol afegit (Ac 1: 15-26). Santa Gemma Galgani, vg. seglar; sant Pasqual I, papa.

15 Sant Isidre (s. XI-XII), llaurador, de Madrid, casat amb María de la Cabeza, patró de la pagesia. Sant Torquat, bisbe de Guadix i mr.; santa Joana de Lestonnac, rel. viuda, fund. Companyia de Maria, de Bordeus (ODN, 1607); sant Eufrasi, bisbe i mr.

16 Sant Joan Nepomucè, prev. de Praga i mr. del secret de confessió; sant Simó Stock, prev. carmelità; santa Margarida de Cortona, terciària franciscana; sant Eufrasi, bisbe i mr.; sant Germer, bisbe.

17 Sant Pasqual Bailon (1540-1592), rel. franciscà mort a Vila-real, patró d’associacions i congressos eucarístics. Santa Restituta, vg.

18 Sant Joan I, papa (523-526) i mr. Sant Pròsper (s.VIII), bisbe de Tarragona. Sant Fèlix de Cantalici, rel. caputxí; santa Rafaela-Maria Porras, rel., fund. Esclaves del Sagrat Cor, Madrid (ACJ, 1877); beat Joan Gilbert, rel. mercedari, de Reus.

19 Beat Francesc Coll (1812-1875), prev. dominicà, de Gombrèn (Ripollès), fund. Dominiques de l’Anunciata, a Vic (RDA, 1856). Sant Pere Celestí, papa dimissionari (Celestí V), abans monjo i fund.; santa Ciríaca.

20 Sant Bernardí de Siena (1380-1444), prev. franciscà, devot del nom de Jesús, patró dels publicistes i dels esparters. Sant Baldiri o Boi, mr.; sants Hilari i Silvi, bisbes; santa Basilissa, vg. Pentecosta

21 Sant Secundí, mr. a Còrdova; sant Torquat i els seus companys, mrs.; santa Virgínia, viuda.

22 Santa Joaquima de Vedruna (1783-1854), rel. viuda, de Barcelona, fund. carmelites de la Caritat a Vic (CHCC, 1826). Santa Rita de Càscia, rel. agustina; santa Quitèria, vg. i mr., advocada contra la ràbia; santa Júlia vg. i mr. africana (s. IV); sant Ató, bisbe.

23 Sant Desideri, bisbe; sant Joan Bta. de Rossi, prev., fund.

24 Dedicació de la Basílica d’Assís; Maria Auxiliadora i altres advocacions: Providència, Strada…; sant Vicenç de Lerins, prev., escriptor eclesiàstic; sant Genadi, bisbe, santes Susanna i Afra, mrs., beat Joan Prado, prev. i mr.

25 Sant Beda el Venerable (673-735), prev. i doctor de l’Església; sant Gregori VII, papa (1073-1085), abans monjo Hildebrand; santa Maria-Magdalena de Pazzi (Florència 1566-1607), vg. carmelitana. Sant Urbà I, papa (222-230) i mr.; santa Magdalena-Sofia Barat, rel., fund. de les del Sagrat Cor, a París (SCJM, 1800); santa Vicenta-Maria López Vicuña, vg., fund. rel. Maria Immaculada.

26 Sant Felip Neri (Florència 1515-Roma 1595), prev., fund. Congregació de l’Oratori (CO, 1551). Sant Zacaries, bisbe; sant Quadrat, mr., deixeble dels apòstols; sant Eleuteri, papa (grec, 175-189) i mr.

27 Sant Agustí de Canterbury (s. VI-VII), bisbe, abans monjo a Roma. Sant Juli, mr.; sant Berenguer, monjo. La santíssima Trinitat 

28 Dedicació de la catedral de Lleida (neoclàssica, 1781). Sant Germà, bisbe de París; sant Emili, mr.; santa Maria-Anna de Jesús Paredes, vg., de l’Equador.

29 Sant Just (segle VI), bisbe d’Urgell; beat Pere Sans, bisbe de Fo-quien i màrtir a la Xina (1747), nat a Ascó (Ribera d’Ebre), dominic. Beat Feliu de Nicòsia, religiós caputxí; beat Ramon Escrivà i companys màrtirs.

30 Sant Ferran (1198-1252), rei castellano-lleonès, patró d’institucions diverses. Santa Joana d’Arc, vg., de la Bretanya; santa Emília, mare de sants (Basili el Gran, Gregori de Nissa i Pere de Sebaste, bisbes, i Macrina); beata Baptista de Varano, vg.

31 Santa Peronella (Petronila), vg.; sant Pasqual, diaca. Corpus

calendari_lunar0518

Calendari biodinàmic de salut i bellesa

Els dies per tallar-se els cabells i les ungles dia 1, del 19 al 21 i del 28 al 31 de maig de 2018 per un creixement ràpid i per a reforçar-lo del 15 al 17 i del 23 al 27 de maig de 2018. Pel que fa a la depilació el dies 20 i 30 de maig de 2018.

Feines de Sembra

Als horts en lluna creixent i nova s’han de sembrar els cogombres, carabassons, síndries i melons. Amb lluna minvant i plena és un bon moment per sembrar pastanagues, fonoll d’arrel, porró, carabassó, meló, síndria, enciam, mongetes tendres i ravanets.

Feines de transplantar

Durant aquest mes espoden transplantar les cebes, els pebres, les albergínies, les tomatigueres, moniatos, naps, porros, enciam i col.

És moment en lluna nova la poda dels cítrics i en lluna vella la poda d’olivera i descarregars els arbres. Tambés és bona epoca per empeltar cítrics, pomeres, pereres i oliveres.

Què podem recollir aquests dies?

Aquest és el temps de collir a la plena maduixes, enciams, escaroles, faves, pèsols, alls tendres, cebes tendres, grells, bledes, acarxofes, porros, mongetí. S’acaben també la colflori, la col i els espinacs.

Pel que fa a les fruites, comença a haver-hi qualque albercoc, cirera, melicotó o nísprer. Les llimones i les fraules estan a la plena i les taronges comencen a estar a la darreria per collir-ne.

Dites populars

A continuació, algunes dites populars del mes:

  • Maig calent i plujós fa l’any ric i abundós.
  • L’aigua de Maig fa créixer els cabells a raig.
  • Maig humit fa el pagès ric.
  • Una flor no fa maig, ni una gota un raig.
  • Pel maig els caragols a raig.
  • Maig ventós i juny calent fan bon vi i bon sarment.
  • Trons pel maig, trons a raig.
  • Sembra el julivert al maig i tot l’any en tendràs.
  • Si sembres bledes al maig, per Nadal encara en tendràs.
A %d bloguers els agrada això: