Dimarts, novembre 28, 2023
AlgaidaAny LlullCultura

Gran concert de l’Orfeó Castellitx amb Les músiques de Ramon Llull

concertorfeo160116Ahir dissabte l’Orfeó Castellitx va dur a terme el XXVIII Concert de Sant Honorat. Enguany aprofitant que es l’Any Llull varen optar per un concert de músiques medievals.

El programa del concert incloïa dues cançons de cant gregorià (Victimae paschali laudes -s. XI- i Ave maris stel·la -s. IX-) i una càntiga d’Alfons X el savi, Santa Maria, strela do dia, del segle XIII.

També tingueren temps per cantar cinc peces del Llibre Vermell de Montserrat. És tracta d’un còdex en el qual es troba la primera notació coreogràfica molt rudimentària de què hom té notícia al món, i que inclou un recull de cants i danses dels peregrins de procedències diverses que s’esbargien en vetlles diurnes i nocturnes a la plaça davant de l’església de Montserrat durant el segle XIV. El seu nom es deu al color de la coberta de vellut vermell. Les peces triades foren: Los set Gotxs; Stella splendens, una dansa en forma de virelai a dues veus; Splendens ceptigera, cànon o caça a 3 veus; Polorum Regina, dansa en forma de virolai; i Ad mortem festinamus, una dansa en forma de virolai que és la més antiga de les danses de la mort conegudes.

Tres foren les cançons de trobadors: Kalenda Maia (s. XII-XIII), E-zieu amb tal ques bo e bell atribuïda a Reina de Mallorca, una poetessa, muller de Jaume III de Mallorca que els historiadors relacionen amb Constança d’Aragó o Violant de Vilaragut, i finalment la sibil·la provençal, un versió de la sibil·la que s’acostava a com es devia cantar al segle XIII

Amb acurades explicacions, el director de l’Orfeó Antoni Mulet, anava explicant la història que hi havia al darrera de cadascuna d’aquestes cançons. Per fer-ho comptaren amb la col·laboració de Francesc Huguet i Lluc Mas (flautes dolces), Tomeu Quetglas (Llat), Guiem Mascaró (percussió), Mateu i Alexandre Mulet (xeremies, flabiol i tambor i la filla del director Margalida Mulet (Sibil·la i trobairitz). L’acte havia de comptar també amb la col·laboració de Biel Majoral, però per motius de salut, el va substituir Bernat Sureda.

El concert va concloure amb un estrena composta pel director Antoni Mulet a partir dels versos de Ramon Llull al Llibre d’Amic e Amat. Reprioduïm el poema i també el vídeo amb la versió cantada.

Les vies d’amor són llongues e breus
per ço cor amor és clara, pura, nèdea, vera,
subtil, simple, forts, diligent, llugorosa,
abundosa de novells pensaments
e d’antics remembraments
                                           Llibre d’Amic e Amat, 69

Redacció noticiari es saig

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: