Dissabte, setembre 30, 2023
Algaida

Presentació del llibre de Poemes Anyil de Ricard Martínez Pinyol

anyilAhir vespre al casal Pere Capellà d’Algaida va tenir lloc la presentació del poemari Anyil de Ricard Martinez Pinyol, editat per l’editorial mallorquina Lleonard Muntaner editor. L’editora Maria Muntaner, va agrair la tasca a l’autor i va considerar un privilegi poder tornar a acollir dins del seu catàleg creixent a Ricard Martinez Pinyol, un autor que en paraules de Muntaner, sol passar desapercebut més del que hauria.

La presentació anà a càrrec del també poeta Miquel Àngel Llauger qui parla de la dificultat de posar títols interessants a les seves obres. Llauger va parlar de la faceta poètica de l’autor però també del seu vessant pictòric, de l’artista, com ho demostren les diferents parts del llibre: El negre de la tinta es repeteix dins aquest recull tant a l’interior dels poemes com en les parts que separen els continguts: “Manera negra” o “Seda negra”. També parlà de les pintures i dels processos i tècniques de la pintura, de la figura de Ramon Llull i finalment ha fet referència a les similituds amb la poesia japonesa.

En el torn de paraula de Martínez Pinyol va reconèixer tot d’una aquest fet, afirmant que “que tenia la ingènua intenció de versar en català d’algunes de les obres dels poetes Du Fu  (xinès) i Matsuo  Basho (japonès) pèro vaig adonar-me de seguida de l’extraordinària dificultat”. No obstant això, si que ha volgut mantenir la manera de fer poesia a la japonesa com els haikus

I és que l’haiku (俳句) és una de les formes de poesia tradicional japonesa formada per una una composició breu de 3 versos de 5, 7 i 5 mores (que normalment se substitueixen per síl·labes quan es tradueixen a altres llengües). La seva poètica es basa en la sorpresa i l’embadaliment que produeix al poeta la contemplació de la natura. I aquesta contemplació de la natura està molt present dins el poemari de Ricard Martínez Pinyol

Ricard Martínez Pinyol, un tortosí que fou atrapat per Algaida

ricardmartinezRicard Martínez Pinyol és un pintor i poeta nascut a Tortosa un gener de 1959. Professor de batxillerat en un centre de secundària. Autor de diferents obres poètiques A principis dels anys noranta del segle passat volgué fugir de Barcelona a la recerca de la natura. Va venir a fer uns tallers de gravat al Molí den Xina i “ja vaig quedar atrapat per aquest poble”. Per això viu a Algaida des de 1991.

Això no vol dir que renegui dels seus orígens i reconeix que a les seves obres, i aquesta no és una excepció, sempre hi apareix el riu Ebre. Malgrat no tothom pugui entendre en la seva totalitat allò que se diu als poemes, l’autor reconeix que espera que “el lector pugui sentir el mateix que jo vaig sentir quan els vaig escriure”.

Durant la presentació Martínez Pinyol va dur a terme la lectura d’alguns dels poemes que s’inclouen dins el llibre. Us deixam amb el poema que dóna nom al llibre:

Després del llampec
La tremolor anyil
Dels presagis morts

Redacció noticiari es saig.

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: