25 abril, 2024
Algaida

Pere Mindona: Només hi ha 250 participants per evitar aglomeracions

peremindonaPere Mindona és el president de la Junta Directiva del Club Trodadors d’Algaida. Hem parlat amb ell fent un cafè per explicar-nos els detalls de la curs 5 Cims Trail Randa 2016 que tindrà lloc aquest diumenge 15 de maig.

Com va sorgir la idea de fer el club de trotadors?

El club trotadors va sorgir de les ganes d’un grup d’amics d’algaidins que corríem i que teníem ganes de de fer un grup amb un nom propi. Alguns ja estàvem federats de manera individual. De fet entre el 2000 i el 2005 ja teníem un club ciclista, del qual aprofitarem els seus estatuts i afegirem el grup de muntanya. De fet aprofitàrem els estatuts. El motiu principal son els avantatges que tens a l’hora de federar-te com a club. Les llicències federatives són més barates si els tramiten amb grup. Però sobretot de tenir un grup d’amics per poder anar a passejar a la muntanya i tenir una certa seguretat legal.

Quants de socis sou?

Molts, no ens ho esperàvem mai. Som una setantena, dels quals n’hi ha de federats més de 30 de muntanya i una quinzena de ciclistes. Hi ha gent d’Algaida, però també gent d’altres pobles que s’acaben integrant dins la vida dels pobles. Dos porrerencs feren molta feina en la recuperació del camí de sa senyora que dóna Son Gual i on hi ha un fita de terme que separa els municipis d’Algaida, Llucmajor i Palma.

Com va sorgir la idea d’aquesta carrera?

Aquesta carrera va sorgir cap al 2012 quan en una trobada amb companys de Montuïri férem una sortida, amb camisetes i evidentment un dinar, de fer una carrera per aquesta zona. La carrera és un al·licient per descobrir i ensenyar coses noves, algunes de les que hem après nosaltres del Massís de Randa. Hem descobert a la carretera vella d’Algaida les boques del qanat de Son Reus, que és una obra magnífica amb un respirador amb tres o quatre metres de profunditat i veure córrer l’aigua. És guapíssim i només està a 100 metres de la carretera. Molta gent amb que hi hem sortit ho ha trobat excepcional.

Allò que tenim tant a prop i que desconeixem…

A la zona del Puig de Son Reus hi ha les pedreres cap a la falda que baixen de gràcia, conegudes com les den batlet, on s’hi troben unes casetes que per ventura són dels mateixos treballadors que hi guardaven les eines o hi dormien. Tu hi vas i veus que es un lloc històric

16-05-15_cartell_5_cimsQui són els cinc cims?

Els cinc cims de la carrera nosaltres els començarem pel Puig de Son Roig (o de Galdent), Puig den Rectoria o Potada des Gegant, Puig de Ses Bruixes, baixarem a randa, pujarem al Puig de Son Reus de Randa, Puig de Cura i després Randa. Començarem i acabrem a Randa.

És una carrera que serà d’uns 16 km, quan habitualment solen ser 10 i tindrà uns 850 metres de desnivell positiu. Un desnivell considerable si tenim en compte que estam en el Pla de Mallorca, que tenim aquest petit massís.

Quanta gent s’hi ha apuntat. Ho sabeu?

Si nosaltres hem ofert 250 places a més de 25 invitacions del nostre club trotadors i dels patrocinadors. Cal dir que és la carrera amb manco places de totes les que se fan. Ha estat una decisió ben conscient perquè volem evitar aglomeracions.

Quines han estat les dificultats d’organitzar una prova d’aquestes característiques? 

Ens trobam amb entorns que no són públics i hem hagut de modelar els camins per allà on ens han deixat passat. Alguns llocs no ens han deixat passar, cosa en alguns casos, ben normal i hem hagut de negociar. Però els participants trobaran espais molt macos, Entre Son Reus, sa potada i el puig de ses Bruixes passant de llocs amb vegetació a llocs pelats, amb vistes espectaculars de la badia de Palma, el Galatzó, etc. Des de Cura pots fer una panoràmica de gairebé tota Mallorca. Tenim una muntanya no molt alta però amb molt d’encant.

Heu senyalitzat els camins?

Ho hem de fer. De moment hem adequat els camins que hi havia (de son roig al camí de ses bruixes, Son Reus amb la pujada dels llucmajorers, la zona den Morro den Moll. Hem fet net els camins i ens hem encarregat de llevar les mates i gatoves. Alguns d’aquests camins els hem trobat per casualitat.

Quina durada tendrà?

La durada és molt relativa. Els que arribin primer, entorn a 1 hora i tres quarts els primers i calculam que entre dues hores i tres hores la resta. Enguany és el primer any i hem de veure com va tot i agafar experiència

La previsió és tornar-la a fer l’any que?

La previsió és que aquesta vagi bé. I si hi va, esperem que si, i l’any ens veim amb coratge i ens hi volen per allà dalt, continuar. El que passa és que això dur molta feina.

Quina participació de voluntaris esperau?

Tenim una seixantena de voluntaris. Els trotadors també hi seran en els avituallaments. D’altres han volgut córrer i correran. Jo seré per allà enmig donant una mà.

I els patrocinadors?

Sa veritat és que no hem hagut d’anar a cercar a ningú. La gent se’ns ha ofert la seva col·laboració. Tant a randa, a Cura com la protecció civil i la policia local de l’Ajuntament s’ha bolcat a donar-nos tota l’ajuda.  Tenim aigua, ajudes, hem de comprar menjars per la gent que ens ajuda. Esperam que entre les inscripcions i aquestes ajudes puguem cobrir totes les despeses de la carrera, alguna de la qual és costosa com una assegurança, una ambulància. Sempre hi ha la possibilitat que es pateixi algun tipus d’accident i hem d’estar previnguts.

Gràcies Pere pel cafè i per haver-nos explicat els detalls d’aquesta cursa.

Redacció Noticiari es saig

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

Descobriu-ne més des de Essaig.cat |

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint