Divendres, desembre 1, 2023
AlgaidaAny LlullCulturaLlenguaPinaRanda

Cloenda de l’Any Llull de Randa, Pina i Algaida

Ahir dissabte dia 3 de desembre la commemoració algaidina del 700 aniversari de la mort de Ramon Llull tocà a la seva fi allà on va començar oficialment, a l’església de Randa. Un any després de l’inici oficial del denominat “Any Llull a Randa, Pina i Algaida”, conclogué havent celebrat més de 50 actes i activitats entorn de la figura, vida i obra de Ramon Llull.

Assistiren a l’acte entre d’altres, el vicepresident i conseller de Cultura del Consell de Mallorca, Francesc Miralles; la directora general de Relacions amb el Parlament, Beatriu Gamundí, la gerent de la Universitat de les Illes Balears Antònia Fullana, la comissària autonòmica per a l’Any Llull, Maria Isabel Ripoll i regidors i regidores de l’Ajuntament d’Algaida.

15230792_1238196876250952_3318174208241230856_nLa batlessa Maria Antònia Mulet, qui va iniciar l’acte amb el parlament agraïnt a les autoritats presents a l’església la seva assistència, va destacar en el seu discurs que “Algaida és un poble culturalment actiu en la defensa de la nostra llengua i cultura”. Tant la batlessa com la regidora de Cultura Margalida Garcias Simón, agraïren a totes les entitats i associacions del poble que hem format part de l’any Llull i que “queden com un bon precedent de participació ciutadana”: Titoieta Ràdio, emissora municipal, Revista es Saig, (tant en l’edició en paper com en digital), Orfeó Castellitx, Associació de la Banda de Música, AMPA del Col·legi Pare B. Pou d’Algaida, CEIP Pare B Pou, IES Llucmajor, Associació Gastronòmica, Confraria Ramon Llull de Randa, Delegació Algaida OCB, Trotadors d’Algaida i Associació Puig de Randa, amb una menció especial a Pere Fullana i a Tomeu Sales. margagarcias

Margalida Garcias va dir que els objectius eren molt ambiciosos com “propar la figura de Ramon Llull a totes les capes socials, posar en valor la muntanya de Randa, lloc màgic, on Déu il·luminà la ment de Llull i universalitzà el municipi d’Algaida, municipi amb un gran patrimoni cultural, paisatgístic, gastronòmic; amb una identitat pròpia i valors ben arrelats”. Garcias afegí que “amb errors i encerts s’han organitzat prop d’una seixantena d’actes, dels quals “ens podem sentir orgullosos”.

Des del passat novembre de 2015 s’han dut a terme conferències, concerts, exposicions, excursions, actes religiosos, visites guiades, presentacions de llibres o exposicions, entre altres, als quals s’hi han de sumar tallers que han aconseguit implicar als joves i més petits del municipi com els de màscares, de cuina, de galetes o de punts de llibre.

Així mateix, s’han consolidat iniciatives amb caire continuista com ara la Cursa dels Cinc Cims o la I Fira Artesanal Ramon Llull. Cal destacar també el mural de Ramon Llull realitzat per El Niño de las Pinturas al Casal Pere Capellà o la sessió fotogràfica de “Ramons” i “Llulls” organitzada per la nostra Revista es Saig.

Acabats els discursos institucionals va tenir lloc un concert de cloenda de l’Any Llull a càrrec de l’Orfeó Castellitx, de Quinta justa, coral de Sóller i del Grup d’instruments antics els quals ens oferien una mostra de música religiosa i profana dels segles XIII i XIV: Cant gregorià, trobadors, cantigas, danses, cant de la Sibil·la (clicau sobre les imates per ampliar-les)

Durant el concert el grup Quinta Justa de Sóller va tenir la responsabilitat d’eestrenar l’obra Llibre d’Amic e Amat de Bernat Gerard Quetglas Torelló que fou guardonat amb la Rosa d’Or de la Pau al II Premi Musical en la categoria de Composicions per a Coral en el marc del Premis Castellitx 2016. A continuació us l’oferim.

Cal ressaltar que una de les primeres decisions de la Comissió de l’Any Llull fou la confecció del logotip en un concurs adreçat a joves del municipi menors de 35 anys i que guanyà el treball de Pilar Salas Barceló. Per aquest motiu, l’Ajuntament d’Algaida lliurà a les entitats i associacions una litografia realitzada per l’autora com agraïment per la feina feta. A continuació els representants polítics i els membres de la Comissió Llull, es varen fer una foto de grup.

L’acte va servir per tancar oficialment l’Any Llull de Randa, Pina i Algaida. No obstant això, resten alguns dels actes que per manca de temps no s’han pogut dur a terme dins l’any Llull i que tindran lloc aquest mes de desembre.

Redacció Noticiari es Saig

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: