Dimecres, desembre 6, 2023
AlgaidaEconomiaMedi ambientPinaRanda

Avui hem de mirar els rellotges: hi ha l’hora del planeta i el canvi d’hora

canvihora2017estiuAquest cap de setmana comença l’horari d’estiu a Europa, així que durant la matinada del dissabte 25 a diumenge 26 de març, s’hauran d’avançar una hora els rellotges. Així a les 2 hores seran les 3, i amb aquest canvi d’hora guanyarem tres minuts de llum solar cada 24 hores.

L’objectiu de la mesura és reduir al màxim la despesa energètica. L’horari d’estiu permet no desaprofitar les hores de llum al matí i allargar el temps de llum natural als horabaixes, de manera que el màxim nombre d’activitats diàries es puguin efectuar amb llum natural i es redueixi el consum d’energia associat a la il·luminació artificial.

A l’Estat Espanyol el canvi d’hora s’aplica des de l’any 1974, si bé aquesta mesura es va començar a aplicar durant la Primera Guerra Mundial per tal d’estalviar carbó. Des de l’aprovació de la Novena Directiva pel Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea al gener del 2001, aquest canvi s’aplica amb caràcter indefinit a tots els països membres de la UE i està inclosa dins l’ordenament jurídic estatal d’ençà del 2002. De manera que la modificació horària de l’horari d’estiu es fixa el darrer diumenge de març i el darrer diumenge d’octubre, per retornar a l’horari d’hivern.

L’hora del planeta

Avui dissabte dia 25 de març l’ONG WWF organitza “La hora del Planeta” on diferents ajuntaments, entitats i particulars apaguen els llums durant una hora com a mostra de la lluita contra el canvi climàtic.

El moviment, que va començar el 2007 de la mà de l’ONG Fons Mundial per la Natura (WWF, per les sigles en anglès) a Sidney (Austràlia) com a gest simbòlic de la lluita contra el canvi climàtic, s’ha convertit 10 anys després en la major campanya de mobilització ambiental. WWF assenyala que aquesta apagada ja és “el moviment més gran del món que pretén protegir el medi ambient” i promoure l’acció climàtica durant els 365 dies de l’any.

Per això, segons ha informat en un comunicat, l’Ajuntament Algaida s’adherirà a aquesta iniciativa i apagarà la il·luminació de la Plaça i de l’Ajuntament i a Pina apagarà llums de plaça entre les 20’30 i les 21’30 hores.

Pel que fa a Randa, s’ha decidit no dur a terme aquesta iniciativa perquè la il·luminació va lligada amb l’enllumenat de carrers i no es considera convenient deixar sense llum tot el nucli.

El secretari general de WWF Espanya, Juan Carlos del Olmo, alerta que, amb temperatures en màxims històrics, tant a l’estiu com a l’hivern, “el Planeta ens està llançant un missatge clar i hem de respondre de forma urgent i contundent”. Olmo afegeix que “A Espanya demanem al Govern que compleixi els seus compromisos de lluita contra el canvi climàtic i que aprovi de manera urgent una llei de transició energètica per a un futur renovable”.

Des de l’Ajuntament es recorda que “com a ciutadans teniu l’opció de sumar-vos en aquesta iniciativa apagant els llums de casa vostra durant l’hora en què es durà a terme”.

Des d’es Saig ens sumam a la iniciativa de fomentar un ús energètic responsable i sostenible.

Redacció essaig.cat 

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

%d