Dilluns, octubre 2, 2023
AlgaidaAny LlullConsell de MallorcaCulturaCura

La cova del Beat Ramon Llull a Cura serà gestionada pel Consell i l’Ajuntament

f3f9099a620eb1e0a4afcSegons publicà ahir el diari Última Hora en la seva edició en paper, després d’anys de negociacions, ara, el Departament de Cultura del Consell de Mallorca ha tancat un acord de col·laboració amb la propietat de l’emblemàtica cova de Ramon Llull al cim del santuari de Cura, Algaida. En breu, el Consell i l’Ajuntament seran els encarregats de la gestió d’aquest espai protegit.

La zona de la cova pertany als propietaris de la finca d’Albenya i en els últims anys ha estat abandonada i ha patit constants actes vandàlics que s’han deteriorat tant la placa indicativa del lloc com l’escultura del Beat Ramon Llull que es va instal·lar allà. Recordem que tant aquest espai com tot el cim del santuari de Cura va ser declarat Paratge Pintoresc el 1951 i posteriorment amb la legislació actual té el rang de Bé d’Interès Cultural (BIC).

Ara, el conveni és a tres parts entre el Consell, l’Ajuntament d’Algaida i els propietaris. L’acord estarà vigent fins al final del 2019 i a partir de llavors es prorrogarà anualment, sempre que una de les dues parts no comuniqui el contrari. Els propietaris hauran de cedir les claus d’accés al recinte de la cova al Consell i l’Ajuntament i permetre les visites a la cova. Per la seva banda les dues institucions han de mantenir en bones condicions la zona i el camí d’accés a més de encarregar-se de la vigilància i manteniment de tot el recinte.

El vicepresident i conseller insular de Cultura i Patrimoni, Francesc Miralles, va manifestar el seu agraïment als propietaris després de poder assolir l’acord per a l’obertura de la cova. Miralles ja va intentar arribar a un conveni d’aquestes característiques durant la seva etapa d’alcalde d’Algaida. «Es tracta d’un espai de gran interès cultural, patrimonial i que enriqueix la visita a Cura i que des de temps immemorials es lliga a la figura de Ramon Llull» assenyala Miralles. I afegeix que «estem molt contents de poder assolir aquest acord i agraïm als propietaris la cessió d’aquest espai », en declaracions que recull el rotatiu del grup Serra.

Per la seva banda la batlessa d’Algaida, Maria Antònia Mulet, ha assenyalat que «és sens dubte una bona notícia per al municipi i el seu patrimoni i per a la cultura de tota l’illa en general». La cova de Llull a Cura és un dels espais lligats al savi mallorquí més importants.

El conveni havia de formar part d’un dels actes de l’Any Llull que es va celebrar al llarg del 2017 però per motius personals dels propietaris no ha estat possible arribar a l’acord fins ara.

En unes setmanes es preveu que les dues institucions procedeixin a la neteja i adequació del petit recinte i del camí d’accés així com la senyalització de tot el conjunt per poder posar l’espai a disposició de les visites escolars i visitants del Puig de Randa.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: