Dimecres, desembre 6, 2023
AlgaidaCulturaFestesPinaRandaTradicions

Crònica de la revetla i del dia de Sant Honorat 2019

Algaida ha celebrat la revetla de la festa del seu patró, Sant Honorat. I ho ha fet amb un vespre en què la temperatura va acompanyar ja que no feia gaire fred (si ho comparam amb l’any anterior) però en la qual la plaça es notava més buida que els altres anys. Des de ben prest els diferents bars del poble i els quintos del 99 servien coques, begudes i animaven la festa.

Els actes començaren a les 18:30 hores amb les cercaviles de la banda de Música i dels caparrots, que enguany eren portats pels joves que normalment participen i ajuden al casal de joves.

A partir de les 19 hores fou el torn dels dimonis infantils d’Alaró que sortiren per encendre el foguerons, acompanyats sobretot de jovenets que volien ballar davall els focs d’artifici.

A partir de les 20 hores l’Ajuntament va començar a servir les panxetes, llonganisses, botifarrons i el pa que se compren als comerços del poble. Els tiquets es venien a 2 euros i des de fa uns anys la recaptació va destinada a ajudar en l’agermanament del nostre municipi amb Ciudad Antigua de Nicaragua. Tot un èxit que cada any va a més i que demostra una vegada més que el nostre és un poble solidari.

A partir de les 21:30 hores foren diversos els balladors que s’animaren a ballar damunt plaça amb els sons del grup Roada. 

I les 23 hores, fou el torn dels dimonis grans d’Alaró els encarregats d’amenitzar la festa amb un correfoc i la batucada. Una ballada molt més espectacular que la viscuda l’horabaixa.

El dia de la festa grossa, a les 11 hores els cossiers acompanyaren les autoritats a la Missa de festa cantada per l’Orfeó de Castellitx. Entre les autoritats que ens han visitat hi havia la vicepresidenta i consellera de turisme Bel Busquets i la delegada del govern espanyol a les Illes Balears Rosario Sánchez Grau.

Aquest moment ha estat aprofitat dels treballadors d’informatius d’Ib3 que avui estan en vaga per reivindicar les seves millores laborals, increment de sou i la internalització dels treballadors d’informatius.

Aquest sant Honorat els cossiers que han batllat han estat Toni Barceló, Xesc Cerdà, Pere Mindona, Jordi Juan, Joan Antoni Juan, Lluc Ballester i Elionor Serra,  de dama, i l’estrena de Lluc Ballester com a cossier i Pau Fiol, com a dimoni.

Els Cossiers han ballat l’Oferta en una celebració predicada per mossèn Joan Bauçà.

A la sortida de missa, davant l’església, danses dels Cossiers que han gaudit grans i petits del poble i d’altres indrets com el grup de tercer d’ESO de l’IES Santanyí que avui ens han visitat aprofitant una visita al santuari de Cura per estudiar Ramon Llull.

En acabar el ball dels Cossiers hi ha hagut un petit refresc per a tothom a davant la Casa de la Vila.

Avui horabaixa a Pina es pren el relleu amb la festa de Sant Antoni. El dissabte serà el torn de Randa.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

%d