Dilluns, octubre 2, 2023
AlgaidaCoronavirusEducacióPinaRandaSanitatServeis Socials

Mesures dràstiques per contenir el Coronavirus (informació general i del municipi d’Algaida)

Noticía actualitzada a el 13/03/2020 a les 13:45 hores.

El Consell de Govern ha aprovat avui divendres i la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, tot un conjunt de mesures dràstiques, però temporals (algunes de 15 dies, però altres més extenses).

La presidenta ha recordat la prohibició de les aglomeracions i ha demanat que tota activitat que es pugui posposar, que s’ajorni. El Govern ha demanat que la Fira del Ram se tanqui.

Des de demà es contracten 60 persones més per reforçar 061. Cal recordar que des del Servei de Salut, s’aposta per l’atenció hospitalària per no col·lapsar els centres de salut. A més a més s’han ajornat les proves ordinàries i nous filtrats de les cridades a PACs. Tal i com us hem explicat als Centres de Salut hi haurà 2 circuits: patologies respiratòries i altres patologies (per a evitar contagis)

Pel que fa als Serveis Socials es suspèn l’activitat de Clubs de Gent Gran, el Servei d’Atenció a la Dependència i altres. També es restringeixen les visites a 1 persona per resident a centres.

Els esdeveniments religiosos, sobretot velatoris i funerals s’hauran de restringir i fer-se en l’estricta intimitat, no superant les 30 persones. Avui el Bisbat havia suspès les catequesis aquest cap de setmana i s’havia demanat als capellans evitar el contacte físic (no donar la mà quan es doni la pau i no besar les imatges religioses)

Una de les mesures més dràstiques te a veure amb l’educació. A partir del proper dilluns se suspenen les classes presencials a tots els nivells formatius (infantil, primària, secundària i UIB) durant 2 setmanes. No obstant això, els docents si que hauran d’assistir als centres docents, ja que s’han d’oferir i possibilitar una educació telemàtica. Aquest fet que ja ha estat criticat per sindicats com l’STEI. També s’han suspesos els viatges d’estudis durant els propers dos mesos.

També queden suspeses durant 1 mes les activitats extraescolars, les visites a llocs específics, les excursions, etc. i es tanquen els refugis i altres indrets. També se suspenen l’obertura al públic de biblioteques públiques i de museus de la Comunitat i els concerts de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears.

Fins al dia 25 de març, estan suspeses les competicions esportives interinsulars, A aquesta mesura s’afegeix a la suspensió de totes les competicions esportives de futbol i futbol sala no professionals, incloses els esports base.

Pel que fa als transports, es duran a terme un major control i es faran més tasques de desinfecció diària dels mitjans de transport públic i Serveis Ferroviaris de Mallorca incrementarà les seves freqüències.

Finalment i pel que fa als funcionaris i treballadors públics, queden ajornades totes les proves selectives durant els propers 30 dies (les oposicions docents en principi no s’alteren). Sempre que sigui possible s’afavorirà el teletreball en casos específics i es prendran mesures de flexibilització en cas de familiars afectats

Tot i que hair divendres la presidenta del govern va explicar les mesures més importants, avui el Consell de Govern n’ha afegit d’altres:

 • Tancar discoteques, pubs, sales de festa locals d’oci i d’apostes.
 • Tancats instal·lacions esportives, inclosos els gimnasos.
 • Reduir aforaments a bars, restaurants, cinemes i teatres. Màxim de 300 persones.
 • Des del Goib s’insta a què els mercats municipals, que són a l’aire lliure, mantenguin les parades alimentàries i agràries.

La presidenta ha fet una crida a la calma i ha assegurat que “els subministraments estan garantits arreu de les Balears i que les botigues d’alimentació i els mercats funcionaran amb tota normalitat”

I a Algaida?

La batlessa d’Algaida ha fet un BAN municipal en què reitera les mesures de prevenció de la malaltia. En aquest sentit i com a mesura de contenció, ha declarat la suspensió durant un període de 15 dies a partir de dia 13 de març de 2020 de tots els esdeveniments públics de caire social, cultural, esportiu i comercials (incloent fires, mostres i mercats) organitzades per la corporació municipal. Especialment, es decreta:

 • La suspensió de les activitats esportives organitzades
 • El tancament del Casal Pere Capellà ( biblioteca, auditori, sala d’exposicions, casal de joves, local gent gran i resta dependències)
 • El tancament de la Sala Polivalent
 • El tancament de les zones esportives del municipi : Es Porrassar a Algaida , Es Figueral a Pina, Pavelló Andreu Trobat
 • El tancament de Can Lluís a Pina
 • El tancament de totes les dependències del CEIP Pare B. Pou a partir d’avui a les 17.00h
 • El tancament de l’escoleta municipal d’infants Flor de Murta a partir de dilluns dia 16 de març de 2020
 • El tancament de l’escola Municipal de Música (Casal de Música)
 • El tancament dels parcs infantils del municipi.
 • La suspensió de les activitats socioculturals organitzades per l’ajuntament
 • La suspensió de les activitats que es desenvolupen en centres municipals com tallers, cursos i similars.
 • La suspensió dels esdeveniments multitudinaris al municipi.
 • La suspensió de mercats i venda ambulant

Per tant, demà divendres no hi haurà mercat setmanal a Algaida, dimarts no hi haurà mercat setmanal a Pina i dissabte 14 no es celebrarà el mercat Pam a Pam. 

D’altra banda, el Club Esportiu d’Algaida ja havia informat que queden ajornats fins a nova ordre els entrenaments i activitats previstes en el club així com l’ús de les instal·lacions esportives municipals.

En quant als esdeveniments que s’organitzin de manera privada cal les indicacions del Govern de les Illes Balears i del Govern de l’Estat: Queden prohibits tots els esdeveniments amb més de 1.000 persones. Aquells esdeveniments de menys de 1.000 persones hauran de ser autoritzats per Salut pública, tot i que ja tinguin una autorització municipal. Per demanar autorització per als esdeveniments els organitzadors es poden dirigir a coronavirusinstitucionsdgsanita.caib.es

Es recomana evitar les concentracions que no siguin estrictament necessàries de persones. Tot allò que es pugui, s’ha d’ajornar.

Per la seva banda la Mancomunitat del Pla de Mallorca també ha fet un BAN informant de la suspensió d’alguns dels seus serveis.

 • El Servei d’Ajuda a Domicili (SAD) roman igual. No obstant això, i en el cas de necessitat sobrevingudes es prendrien les mesures que foren necessàries.
 • Es tanquen des del dia 16 de març fins al dia 30 de març de 2020 els Centres de Dia d’Algaida i de Petra per ordre del Govern de les Illes Balears, gestionats directament per aquesta Mancomunitat. En aquests casos: El menjar que es donava al centre de dia es repartirà al domicili de tots els usuaris. S’implementaran hores de SAD complementàries als usuaris del centre de dia que ja el tenien i s’oferirà als que no ho tinguin. Tot això, després d’elaborar un protocol de prioritats pels professionals dels serveis socials d’ aquesta Mancomunitat.
 • SERVEI D’AIGUA: Les oficines d’atenció presencial al ciutadà romandran tancades de dia 16 de març fins a dia 30 de març de 2020. No obstant això, seguirà disponible l’atenció telefònica i per mitjans electrònics amb l’empresa Hidrobal, com bé sabeu, concessionària del servei. Per tant, el personal d’atenció a client continuarà treballant, però no s’atendrà a les persones directament. Informem que el teléfon és: 900-100-513. S’han cancel·lat totes les gestions de suspensió de submínistrament, les quals no es duran a terme.
 • RECCOLIDA DE RESIDUS: de moment el servei es manten igual i sense canvis.
 • FORMACIÓ D’ADULTS: Queden suspeses totes les activitats des d’avui.
 • SERVEIS D’ORIENTACIÓ LABORAL: es recomanen que es faci únicament de forma telemàtica o per telèfon.

Mesures bàsiques de prevenció

Des d’es Saig un volem recordar la necessitat de:

 • Manteniu una bona higiene personal: rentat freqüent de mans, evitar el contacte amb mans, nas i ulls. Cobriu-vos la boca i el nas amb un mocador d’un sol ús o amb el colze en cas que tossiu.
 • Respectau una distància mínima d’l metre amb persones que tinguin símptomes respiratòries. Comunicau-vos amb el telèfon de consultes mèdiques 061 en cas de sentir símptomes (febre, tossina, sensació de manca d’aire). En cap cas s’ha d’acudir al centre de salut ni a urgències ni demaneu cita per mitjà del Portal del Pacient ni l’app de Cita Prèvia fins que no haguí telefonat al 061.
 • Es recomana no acudir a actes que impliquin aglomeracions especials de persones, especialment si es tracta d’espais tancats, i parant especial esment a col•lectius vulnerables (persones majors i persones inmunodeprimides )

I una recomanació final: no us deixeu dur pels diferents rumors malintencionats que circulen arreu de les xarxes socials. La por genera por i de la responsabilitat hi guanyam tots.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: