11 maig, 2024
AlgaidaCoronavirusPinaRanda

Guia de les mesures que entren en vigor amb l’entrada de la fase 1 a partir de dilluns dia 11 de maig

Notícia actualitzada dia 18 de maig de 2020 a les 20:15 minuts

El ministre de Sanitat Salvador Illa va anunciar el passat divendres que Mallorca, Menorca i Evissa passavem a la fase 1 del desconfinament. Tot i que les dates marcades per l’Executiu són orientatives (de l’11 a l’25 de maig), el Pla per a la Transició cap a la Nova Normalitat recull que en aquesta fase inicial s’autoritzarà l’obertura parcial d’activitats, en particular, “activitats econòmiques com les de petit comerç amb cita prèvia o servei en taulell, restaurants i cafeteries amb lliurament per emportar, activitats en l’àmbit agrari, activitats esportives, professionals, allotjaments turístics sense utilització de zones comunes i amb restriccions “, entre altres activitats.

De moment, a partir del dilluns només podem circular fora del nostre municipi per motius justificats, treball, visita mèdica, cuidat de persones majors, dependents o discapacitats , comprar, anar a una terrassa a prendre alguna cosa, anar a la segona residència, assistir a una reunió social permesa segons el criteri del Ministeri de Sanitat o causes de força major o situacions de necessitat…

A més de totes les activitats permeses a la fase 0 de confinament, ara el govern central n’autoritza unes altres que són les següents a partir del proper dilluns 11 de maig.

Veure amics i familiars

Una de les principals novetats en la desescalada que arriba amb la fase 1, és la possibilitat de veure a amics i familiars . Aquesta fase permet la reunió de fins a 10 persones en terrasses o en domicilis mantenint la distància de seguretat de dos metres.

Això sí, no es podrà visitar a persones grans o que pertanyin a un grup de risc, per ser més vulnerables a la Covid-19.

Bars i Restaurants

En la fase 1, obriran les terrasses dels locals limitant al 50% l’aforament de les taules. Serà obligatori guardar la distància mínima de dos metres entre les taules i els grups de clients no podran superar les 10 persones. A més, els locals hauran de desinfectar les taules entre un client i un altre.

Cafeteries i restaurants podran mantenir el lliurament d’aliments per emportar i els ciutadans acudir als seus locals a recollir el menjar.

Botigues i comerços

En la fase 1 es poden obrir els comerços de menys de 400 metres quadrats, com en la fase 0, però ja no serà necessària la cita prèvia ni l’atenció individual. Els locals de més de 400 metres podran obrir sempre que limitin el seu espai a aquest llindar.

Les botigues permetran l’entrada de clients fins a un màxim del 30% del seu aforament, caldrà mantenir una distància de seguretat mínima de dos metres i s’haurà d’establir un horari d’atenció preferent a grans. A més, els comerciants hauran de desinfectar dues vegades a el dia el local.

Les grans cadenes (Ikea, El Corte Inglés, Leroy Merlin …) i els centres comercials han demanat obrir a la fase 1 i que no es limiti la superfície, però de moment no se’ls ha autoritzat a fer-ho.

Es podran oferir rebaixes, però sempre que puguin assegurar “que no es generin aglomeracions que impedeixin el manteniment de la distància de seguretat, el compliment dels límits d’aforament, o comprometin la resta de mesures establertes per l’ordre.

També tornen a la fase 1 els mercats a l’aire lliure a la via pública, encara que amb restriccions relatives a l’distanciament entre llocs i la delimitació del mercat ambulant.

Els concessionaris automobilístics, els tallers mecànics, els centres d’ITV, els centres de jardineria i les administracions de loteria i de l’ONCE obriran amb cita prèvia.

Desplaçaments

En els transports particulars i privats de fins a nou places, inclòs el conductor, podran desplaçar dues persones per cada fila de seients, sempre que utilitzin mascaretes i respectin la màxima distància possible entre els ocupants. Això sí, quan resideixin al mateix domicili la mascareta no serà necessària.

En cas contrari, es permet l’ús compartit de vehicles privats limitat a un conductor i un ocupant, que haurà d’anar a la part del darrere del vehicle. Seguirà sent obligatori l’ús de mascaretes en el transport públic.

Finalment, el ministeri de Sanitat ha acceptat que també es pugui anar a les segones residències a la fase 1 sempre que sigui dins la mateixa unitat territorial. S’hauran de respectar les mesures de seguretat i d’higiene. 

Es permetran les excursions i activitats de lleure a la natura , però no de forma particular i familiar. S’haurà de fer sota l’empara d’una empresa especialitzada en aquest tipus d’activitats. 

Cinemes, teatres i museus

En la fase 1 obriran les biblioteques . També hi haurà actes i espectacles culturals, sempre amb un aforament de menys de 30 persones si són en locals i de 200 si són a l’aire lliure. Així mateix, tornen els museus amb un terç del seu aforament.

Esglésies i llocs de culte.

Els llocs de culte obren a la fase 1 però l’afluència de fidels es reduirà a un terç. La Parròquia d’Algaida ha anunciat a les xaxes socials les instruccions específiques sobre com es duran a terme aquestes celebracions.

Vetlles i enterraments

En la fase 1 es permeten els vetlles però es limita el nombre de familiars que poden fer-ho, que és de 15 persones si té lloc a l’aire lliure i de 10 persones en espais tancats.

També es fixa un límit per als tancaments: la comitiva per a l’enterrament o el comiat per a la cremació de la víctima es restringeix a un màxim de 15 persones i, si escau, es podrà sumar el ministre de culte o persona assimilada de la confessió respectiva per a la pràctica dels ritus funeraris de comiat del difunt.

Centres educatius i universitats

Estaran oberts per a tasques de desinfecc¡ó i administratives. Els directors decidiran quin personal ja podrà accedir-hi. Als laboratoris universitaris es podrà reprendre la recerca.

Esport

Se segueix podent practicar esport sense contacte de manera individual dins el terme municipal i un cop a el dia. Sempre s’ha de realitzar en les franges horàries previstes.

A més, obriran les instal·lacions esportives a l’aire lliure on es podran practicar activitats que no impliquen contacte físic (com el tennis o l’atletisme).

També es podran realitzar activitats esportives individuals amb prèvia cita en centres esportius que no impliquin contacte físic ni ús de vestidors nmi dutxes.

Es permet la caça i la pesca esportiva i recreativa

Hotels

Poden obrir totes les habitacions perquè s’aixeca la limitació d’aforament. També es permeten els serveis de restauració i cafeteria, però estaran tancades les zones comunes. No es podran fer servir les piscines, spas, miniclubs i salons d’esdeveniments.

Passejades

També es podrà fer una passejada diari acompanyats, com a màxim, per un convivent i sempre en un radi d’un quilòmetre des del domicili i dins de les franges horàries establertes que es mantendran. Les Illes Balears han decidit no modificar els horaris de les franges durant aquesta fase., però la novetat és que Algaida, Pina i Randa queden fora de les franges horàries.

Les activitats permeses per a totes les persones de les 06.00h a les 23.00h son per anar a passejar: Sol o amb una persona convivent al domicili

  • Només 1 vegada al dia
  • No es pot sortir a passejar amb amics o familiars que no convisquin al domiciliLes persones depenents poden sortir amb un cuidadorNomés pot sortir a passejar 1 adult amb un màxim de 3 menors de 14 anys
  • A 1 km de casa
  • No està permés aturar-se a xerrar i crear aglomeracions

Cal tenir present que el seu compliment ens pot dur a passar a la fase 3 prevista per d’aquí a 2 setmanes.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

Descobriu-ne més des de Essaig.cat |

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint