Algaida s’incorpora a Emblemàtics Balears amb sis establiments catalogats

Un total de sis establiments del municipi d’Algaida s’han incorporat al projecte Emblemàtics Balears, impulsat per la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, a través de la Direcció General de Comerç i de l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI).

Els comerços d’Algaida catalogats a Emblemàtics Balears són:

  • Can Rapinya (sabateria i complements): amb història i amb patrimoni
  • Can Salem (forn i pastisseria): arrelat i amb patrimoni
  • Cerrajería Ferragut (ferreria): amb història
  • Forn de Plaça (forn i pastisseria): arrelat i amb història
  • Forn Can Bernat (forn i pastisseria): arrelat i amb història
  • Vidrios de Arte Gordiola (vidrieria artística): emblemàtic

El projecte Emblemàtics Balears neix de la necessitat de protegir l’activitat comercial de proximitat i, més específicament, la dels establiments amb més tradició dels municipis. Un dels objectius d’aquest projecte és donar a conèixer la singularitat de cada municipi a través dels seus establiments emblemàtics. Tot i que la iniciativa se centra en els comerços catalogats, la resta de teixit comercial se’n beneficia, ja que els emblemàtics també funcionen com a element tractor i reclam per als visitants de dins i fora de les Illes.

Són els ajuntaments que identifiquen els comerços del municipi que compleixen els requisits per ser emblemàtics, d’acord amb un manual de l’IDI que estableix les diferents categories. Així, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un producte o ofici singular), amb història (amb més de 75 anys de vida o excepcionalment a partir dels 50 anys) i amb patrimoni (amb elements patrimonials interiors i exteriors destacats, així com amb valor immaterial). A més, els establiments que compleixin aquestes tres categories seran denominats emblemàtics.

La plataforma a través de la qual es dona a conèixer el projecte és la web www.emblematicsbalears.es, que creixerà a mesura que s’incorporin al projecte més municipis.

Actualment, hi ha quinze municipis d’arreu de les Illes Balears amb un total de 107 comerços catalogats. Els municipis que ja tenen establiments catalogats són Alaró (3), Algaida (6), Consell (5), Esporles (5), Inca (14), Llucmajor (8), Manacor (16), Marratxí (5), Pollença (9), Santanyí (7), Alaior (5), Ferreries (8), Santa Eulària des Riu (5), Sant Josep de sa Talaia (5) i Formentera (Sant Ferran 1 i Sant Francesc Xavier 5). Per categories, hi ha 33 establiments emblemàtics, 25 arrelats i amb història, 22 amb patrimoni i amb història, 1 arrelat i amb patrimoni, 19 amb història, 6 arrelats i 1 amb patrimoni.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

%d bloggers like this: