Dilluns, octubre 2, 2023
AlgaidaPinapolíticaRanda

Crònica de les eleccions municipals 24 M

Gent votant
Gent votant . Foto: Jerònia Pou

Ahir diumenge 24 de maig se celebraren eleccions a l’Ajuntament, al Consell Insular i al Parlament de les Illes Balears. La jornada va començar ben prest cap a les 8 del matí amb la constitució de les diferents meses electorals.

La participació fou important a estones. De les 3.954 persones que estaven cridades a votar ho feren 2.664, el que suposa una participació del 67,37 % dels electors. A estones es va fer de fer cua per exercir el dret a vot, com es pot veure a la fotografia de la dreta.

A les vuit, quan es tancaren els col·legis electorals (6 en total a Algaida) es va començar l’escrutini. La llei obligava a començar per les eleccions municipals. Els resultats foren que el PSOE fou la candidatura més votada amb 1138 vots (43,58 % dels vots i 6 regidors) encara que per la majoria absoluta. La segona candidatura més votada fou el PP, la qual va obtenir 713 vots (27,31 % dels vots i 4 regidors). La tercera candidatura amb vots fou Més per Mallorca qui va obtenir 702 vots (26,89 % i 3 escons).

© Ajuntament d’Algaida. 2015.
© Ajuntament d’Algaida. 2015.

Tot va pensar que el proper 13 de juny, l’Ajuntament d’Algaida tindrà a Maria Antònia Mulet com a nova batlesa i sembla que pactaran amb Més per Mallorca per donar una certa estabilitat al govern, cosa que ja es desprenia el dia de la taula rodona organitzada per Titoieta Ràdio.

Pel que fa a la resta de les institucions de les Illes, com veure en aquest gràfic elaborats per Absentaweb.com i que es projectava ahir durant el recompte al Casal Pere Capellà, es va repetir un resultat similar que a les municipals. Cal destacar que a les llistes al Consell de Mallorca hi havia dos candidats algaidins: Francesc Miralles com a cap de llista del PSOE al Consell, Margalida Puigserver, núm. dos de la candidatura de Més per Mallorca al Consell i Isabel Busquets, número 6 de la candidatura de Més per Mallorca al Parlament de les Illes Balears.

e2015institucions
© Ajuntament d’Algaida. 2015.

De l’evolució del vot s’observa que els partits tradicionals (PSOE i PP) presenten una tendència a la baixa des de les eleccions de l’any 2007 i una recuperació dels vots per part de Més per Mallorca, candidatura que engloba els que abans eren el PSM.

© Ajuntament d’Algaida. 2015.
© Ajuntament d’Algaida. 2015.

Durant els vespre els algaidins varen poder seguir el recompte a través d’un programa especial fet pels companys de Titoieta Ràdio, en què entrevistaren als tres candidats a Batle. La futura batlesa es va emocionar molt durant l’entrevista i va afirmar que la feina ben feta i que això se percebi pels ciutadans és potser el motiu de la confiança majoritària durant els darrers 24 anys. Mulet, també afirmà que gràcies a aquesta feina, amb o sense pactes, això explica que a Algaida essent un poble gran, només hi hagi tres candidatures.

Foto: Jerònia Pou
Foto: Jerònia Pou

Rafel Oliver del Partit Popular va reconèixer que han perdut vots, atribuït en part a la sinèrgia general del PP, però es mostrà content de mantenir els 4 regidors i haver “salvat els mobles”. Tomeu Ballester de Més per Mallorca se va autodefinir guanyador de les eleccions perquè són l’única candidatura que ha augmentat els vots, es felicitava d’haver obtingut 3 regidors, un més que les passades eleccions i va dir que la seva intenció era continuar fent la “feinada que havia permès aquesta pujada”.

Podeu descarregar-vos el programa especial a través de la web de Titoieta Ràdio.

Redacció Noticiari Es saig 

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: