Dimecres, desembre 6, 2023
AlgaidaPinaRanda

Crònica dels actes post fira i en el marc de l’Any Llull

Avui diumenge era el dia elegit per a dur a terme la Pujada a peu a Cura per Son Roig i Son Reus de Randa (ruta alternativa). Una ruta que s’ha fet des de camins públics i que ha estat o rganitzada per l’Ajuntament d’Algaida amb la col·laboració dels Trotadors d’Algaida. Les fotos de la pujada són de Ricard Echevarría

Més de 50 persones s’han concentrat avui de bon matí a la plaça d’Algaida a les 8.15 h per iniciar la pujada, mentre que d’altres, una quarantena ho han fet des de Randa a partir de les 11 hores des de l’hort de Son Romeguera. Una pujada amb família en el qual més d’un centenar de persones han gaudit de la naturalesa i de poder tenir una excursió familiar.

paellaA dalt del Puig de Randa, esperava un dinar de paella per a tothom. El preu del tiquet era de 9 € i incloïa la paella, vi, aigua, ensaïmada i fruita, i 1 € de cada tiquet es destinarà a Dentistas sobre ruedas. Organitzat per l’Ajuntament d’Algaida, el divendres s’hi havien apuntat unes 90 persones però el cuiner n’havia fet per 140 per si alguns dels que després hi pujaven volien quedar-s’hi a dinar.

Entre la pujada i la paella ha tengut lloc la primera xerrada del cicle de conferències Any Llull. Avui a l’Aula de Gramàtica del santuari de Cura, la sessió estava dedicada a la presentació i col·loqui de Ruta Lul·liana mallorquina. L’acte ha començat sense l’mfitrió Cosme Bonet, conseller d’Economia i Hisenda del Consell de Mallorca, i responsable de Turisme de la institució insular .

Abans que arribàs, l’acte havia començant amb les paraules de Margalida Garcias, regidora d’Educació i Cultura. Segons Garcias, l’Any Llull sorgit des de la participació de totes les entitats del poble, ” està sent dinamitzador cultural del municipi, dóna a conèixer nous paisatges, sensibilitza la memòria col·lectiva i reivindica la nostra llengua i posar en valor el nostre territori. Segons Garcias s’han pogut compatibilitzar més de 50 actes fets durant aquest any i encara en queden algunes per fer. La batlessa Maria Antònia Mulet ha afegit en el posterior col·loqui que, en comparació “s’ha fet més des d’Algaida dins els actes lul·lians que el Govern i el Consell plegats i n’hem d’estar orgullosos”

La pregunta que s’ha posat damunt la taula era “I després de tot això, què?” Tant la regidora com el comissionat de l’Any Llull han destacat que davant el projecte de posar en marxa una Itinerari Cultural Europeu Lul·lià des del Consell de Mallorca, Algaida havia de treballar per fer-hi part i aportant tot el bagatge que, des de la societat civil i les entitats algaidines, s’ha aconseguit durant tot aquest any.

L’Itinerari Cultural Europeu és un distintiu atorgat pel Consell d’Europa a aquelles rutes, recorreguts i trajectes que aglutinin una sèrie de valors. Són un patrimoni cultural viu, democràticament definit, no només per la seva bellesa o antiguitat, sinó perquè faciliten l’intercanvi, l’enriquiment mutu, la cooperació i la creació d’una identitat europea comuna.

Amb tot, tot els assistents han coincidit en què és una  oportunitat única i que s’hi ha de treballar, sense perdre de vista l’educació i el respecte cap a l’entorn, apostant per una ruta turística cultural, de qualitat i sostenible, de la qual pot atreure nous visitants que venen a la recerca d’una espiritualitat i unes rutes culturals de qualitat.

Poc abans de les 14 hores, Cosme Bonet que s’han incorporat després d’atendre altres actes ha explicat que en la posada en marxa d’aquest Itinerari Europeu Cultural s’ha convidat al Govern, als ajuntaments de Palma, Valldemossa i Algaida; a la Universitat de les Illes Balears, a sindicats, entitats culturals, mitjans de comunicació, etc. a implicar-se en un grup de feina perquè aquest projecte de ruta dedicada al savi mallorquí sigui una realitat, i ha refermat una idea ja defensada pels anteriors participants, de la necessitat de constituir una societat civil amb personalitat jurídica per aconseguir que al manco tres estats europeus siguin socis d’aquesta nova ruta.

Redacció Noticiari es Saig

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

%d