Dimarts, novembre 28, 2023
AlgaidaPinapolíticaRanda

El PSM-Entesa celebrà el 40è aniversari en un restaurant d’Algaida

El PSM-Entesa va celebrar els seus quaranta anys d’història al restaurant Binicomprat, d’Algaida. A l’acte d’aniversari hi assistiren unes 700 persones i va servir per homenatjar els militants i els simpatitzants que, durant aquests darrers 40 anys, han fet germinar la llavor sembrada el 18 de febrer de 1976. Entre els assistents, com es poden veure a les fotografies també hi havia molta gent d’Algaida i els representants polítics.

Durant l’acte es va homenejar els militants fundadors que fa 40 anys que estan afiliats al partit amb una regadora, un objecte simbòlic que recorda l’anècdota de la regadora amb els forats tapats que el president Gabriel Cañellas regalà als diputats del PSM, perquè les seves idees no germinassin. Coloma Garau, la militant activa més antiga i procedent de l’agrupació de Montuïri va parlar en nom dels militants fundadors i “va demostrar que la llavor sí que ha germinat”.

sopar40psm
Foto: Dbalears.cat

Per celebrar els 40 anys, el PSM-Entesa també va voler fer un reconeixement a quatre entitats, una per cada dècada, que han acompanyat el partit en diverses lluites compartides. Els premiats varen ser l’Obra Cultural Balear, el Grup d’Ornitologia Balear, el Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament de les Illes Balears (STEI) i Unió de Pagesos. També va tenir lloc el tradicional homenatge als militants que compleixen vint anys de compromís.

Al sopar hi varen assistir companys de coalició del PSM dins MÉS, representants de BNG, Aralar, Bloc Nacionalista Valencià i Esquerra Republicana de Catalunya i membres d’entitats de la societat civil mallorquina.

La commemoració dels 40 anys del PSM-Entesa va començar fa mesos i ha tingut diverses iniciatives, com ara la digitalització d’una hemeroteca històrica del PSM. Igualment, s’han digitalitzat i divulgat a través de la plataforma FlickR més de 1.500 fotografies de la història del partit. A aquesta pàgina s’hi trobar aquesta foto referida a l’agrupació del PSM d’Algaida.

psmalgaida

Per commemorar l’aniversari també s’ha publicat el llibre PSM 40 anys. La llavor que germina. 1976-2016, amb textos de Maties Garcias, i que recull de forma gràfica i visual la història del PSM.

A tot això se li suma el documental ‘Quatre veus, quatre dècades’, una recopilació d’entrevistes a quatre dones: Magdalena Nebot, que tracta temes com a exili i la resistència antifranquista, pels drets civils i la memòria històrica; Maria Antonia Burguera, capdavantera de la lluita ecologista per Mondragó en els anys vuitanta; Paula Fluxà, activista per la recuperació de la llengua i la cultura; i Maria Ramon, la jove batlessa d’Esporles, com a «exemple de les formes participatives i empoderadores de la nova política, radicalment democràtica».

Redacció Noticiari es Saig

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: