Dimecres, setembre 27, 2023
AlgaidaCulturaEducacióMemòria del poble

Presentació i homenatge emotiu al mestre algaidí Miquel Vanrell

portadallibremiquelvanrellAhir a la nit, a la sala polivalent d’Es Porrassar va tenir lloc la presentació del llibre-homenatge-col·lectiu Miquel Vanrell, entre l’acció i la paraula que conté deu articles d’amics, fotografies, poemes i una selecció d’articles de premsa. La publicació ha comptat amb el suport del Consell Insular de Menorca, la Conselleria de Cultura i Transparència del Govern de les Illes Balears i l’Ajuntament d’Algaida.

La Sala polivalent d’Es Porrassar quedà ben petita de tota la gent del poble i d’altres indrets que volgueren assistir a l’acte-homentage, el qual comptà amb la intervenció de Gabriel Vich, Antoni Vidal Ferrando i Miquel Oliver.

Qui fou Miquel Vanrell?

415
Foto: Menorca.info

Miquel Vanrell va néixer a Algaida l’any 1938. Es va traslladar a Menorca el 1964 per fer classe a l’escola de Llumaçanes i sa Graduada de Maó. S’instal·là al Castell i es casà amb Esperança Salas amb qui tingué dos fills, en Tomeu i en Biel.

Es va convertir en una figura destacada i coneguda a l’illa veïna on va exercir una important i compromesa activitat en el món de la cultura, la llengua i l’activisme polític, com a militant del Partit comunista.

Va intervenir en l’Assemblea Democràtica de Menorca i en el procés autonòmic de les Illes Balears.Va ser un dels signants del Pacte del Toro (1977) i un dels fundadors de l’Obra Cultural de Menorca.

Fou patró de la Fundació Rubió Tudurí, directiu de l’Ateneu de Maó i va ser president de l’Associació Es Mussol que va fer possible l’arribada de TV3 a Menorca. També fou promotor de l’Encliclopèdia de Menorca, i com a col·laborador de premsa va redactar més de tres mil articles al diari Menorca i es va dedicar també a la poesia, part de la qual es recull en aquesta obra col·lectiva.

Va morir a es Castell el 16 de setembre de 2005, mentre exercia de director del col·legi Àngel Ruiz i Pablo.

Una acte molt emotiu

IMG_1017Després de les paraules d’inici de l’acte de la regidora de Cultura Margalida Garcias, va prendre la paraula el mestre i exdirector del CEIP Pare Bartomeu Pou, Gabriel Vich qui parlava en nom de la família. Vich va fer la nota biogràfica més personal i anecdòtica, fent menció a les dues etapes de la seva vida. ‘En Miquel era un apassionat i li encantava viatjar i també la seva familia. No hi havia vacances que no vingués a Algaida a veure la seva família i amics’. En nom de la família va agrair a l’Ajuntament, especialment al bibliotecari Tomeu Sales, a es Saig, Titoieta Ràdio i a tots els han intervingut en l’edició del llibre i l’organització de l’acte.

IMG_1023Antoni Vidal Ferrando va dir que Miquel Vanrell era imprescindible dins la història recent de Menorca i que gràcies a ell ‘me va fer sentir Algaida’. Vidal va citar algunes de les afirmacions que alguns els amics que han col.laborat en el llibre. D’ell en destacà que tenia molt de sentit de l’humor i la seva gran humanitat i solidaritat que va mostrar amb ell quan va estar un temps a Menorca. L’escriptor santanyiner va parlar de la influència de Bartomeu Fiol i com després va passar a fer poemes escrits amb un sentiment de bellesa i de memòria. “Era feliç en veure la felicitat dels altres” va concloure Vidal Ferrando per acabar recordant que “la memòria es ben poca cosa i l’art és curt”.

El també algaidí Miquel Oliver va tenir unes paraules de record dirigides a Miquel Vanrell. Ho feu en primera persona, recordant l’amistat de la infància, i va recitar tres dels seus poemes complint una promesa feta. Us en mostram un fragment.

Finalment Maria Rosselló i Delfí Mulet oferiren un actuació musical. A continuació podeu sentir la darrera actuació i la més emotiva pels assistents.

Miquel Vanrell, entre l’acció i la paraula, és el llibre publicat aquest 2017 per editorial Arrela, forma part de la col·lecció Cocons. En l’edició han participat Antoni Vidal, Antonio Casero, Emili de Balanzó, Gabriel Janer Manila, Miquel López Crespí, Pere Gomila, Ignasi Mascaró, Tomeu Gili, Joan López Casasnovas i Bosco Marquès juntament amb els dibuixants Zaca i Jordi Calbet.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

One thought on “Presentació i homenatge emotiu al mestre algaidí Miquel Vanrell

  • Moltíssimes gràcies a la redacció de la meravellosa revista Es Saig per l’atenció prestada a la celebració de l’acte de presentació del llibre dedicat a Miquel Vanrell, així com, també, al seguiment del mateix i a la seva difusió. No hi millor manera per, realment, fer poble. Una abraçada.

Comments are closed.

A %d bloguers els agrada això: