23 abril, 2024
Algaida

Antich explica la seva absència en la votació al senat de l’article 155.

francescantich_senat
Francesc Antich (Arxiu)

Ha estat avui. El mateix dia que el Parlament de Catalunya ha votat la declaració de la República Catalana com a estat independent i sobirà, el senat també ha ha aprovat, per primera vegada en quasi quaranta anys de democràcia, l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola.

I en el moment de la votació de l’article 155, amb mesures que preveuen la intervenció del Govern de la generalitat de Catalunya, el senador del PSOE i expresident balear, l’algaidí Francesc Antich, ha abandonat lel seu escó del Senat. L’expresident de la Generalitat José Montilla també s’ha aixecat en el moment de la votació i ha abandonat el seu escó per no inclinar-s’hi a favor, tal com ho reclamava el PSOE. No ha estat l’únic ja que amb ell, també s’ha absentat de l’hemicicle senatorial l’expresident català i senador del PSC José Montilla. Ambdós han seguit la votació a través d’una pantalla en una sala contigua.

En declaracions a l’ARA Balears i a altres mitjans, Antich ha assegurat que “com expresident, no podia votar la intervenció d’una comunitat. No era lògic participar-hi”. En aquesta direcció, el senador ha titllat l’aplicació de l’article 155 com una “interpretació desbordada”, tot i que tampoc s’ha mostrat d’acord amb com s’ha desenvolupat el procés sobiranista.

El senador algaidí ha detallat que prèviament a la votació havia comunicat les seves intencions a la direcció del Grup Socialista, que ha respectat la seva postura, segons ha afegit en unes declaracions a Europa Press, recollides per Eldiario.es. De moment es planteja mantenir l’escó si el PSOE també ho vol així i treballar “amb normalitat”.

Antich ha explicat que no comparteix les mesures que es volen aplicar a Catalunya, però que a més és senador autonòmic per “un pacte amb diferents veus”. L’expresident ha reclamat diàleg i, de fet, ha expressat que el PSOE “ha fet un esforç important de mediació”. Preguntat per què no s’ha mostrat díscol a la disciplina de partit i ha votat ‘no’ a la intervenció de Catalunya, Antich ha apuntat que ha abandonat l’escó en un “intent de respectar absolutament tothom. Si pertanys a un partit, t’hi has de deure”.

Pressions dels socis del PSIB que formen el Govern.

El PSIB s’havia manifestat, sense declaracions explícites, la seva incomoditat davant la intervenció de l’autonomia de Catalunya a través de l’article 155 de la constitució, i s’han mostrat partidaris  d’apostar pel diàleg “fins al final” abans de prendre “mesures dràstiques”.

Altres formacions de les Illes, com MÉS per Menorca, ja havien demanat el cap d’Antich si votava a favor del 155 i feia costat al PP. Des de MÉS per Mallorca també s’havia rebutjat de manera clara l’aplicació d’aquest article. El vicepresident del Govern, Biel Barceló, va assegurar que els ecosobiranistes estan “rotundament en contra” d’aquesta decisió. Des de Podem, també, es va pressionar el senador perquè no votàs a favor del 155. Amb aquesta no participació, el Govern de les Illes Balears salva la possibilitat d’una nova crisi en el si dels acords pel canvi.

L’altre senador autotòmic, José Ramon Bauzá del Partit Popular si que ha votat a favor de l’aplicació del 155. El Ple del Senat ha aprovat per 214 vots a favor, l’autorització al Govern perquè apliqui les mesures que va aprovar fa gairebé una setmana a Catalunya a l’empara de l’article 155 de la Constitució. La votació s’ha produït un cop que el Parlament de Catalunya ja havia aprovat la declaració d’independència.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

Descobriu-ne més des de Essaig.cat |

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint