Dilluns, octubre 2, 2023
AlgaidaCulturaEs saigPinaRanda

Ens ha deixat Joan Balaguer

Foto: Joan Janer

Sempre que se mor algú és un dia trist. Però avui el poble ha quedat orfe d’una de les persones que més ha fet en favor de la memòria audiovisual del poble, amb la seva tasca de fotògraf que feu durant tants d’anys. Ens ha deixat a l’edat de 97 anys Joan Balaguer Mulet.

Joan Balaguer va néixer a Algaida, al carrer del Laberint dia 29 de juliol de 1921. Fill de Miquel Balaguer Palou i de Joana Aina Mulet Pou. De nin es va aficionar al dibuix i a la pintura, per la qual cosa va estudiar tres anys a l’escola de Belles Arts de Palma amb el professor D. Pere Barceló Oliver. Joan es va casar dia 14 de setembre de 1948 amb Margalida Rotger Rigo. Varen tenir tres fills: en Miquel, en Jaume i na Joana.

Una altra afició que sempre acompanyà Joan Balaguer fou el teatre, una afició que li venia d’un conco del seu pare, que també nomia Joan Balaguer, comediant professional i actuà a molts indrets d’ Espanya i també feu actuacions a l’extranger. Joan Balaguer Mulet començà a fer comèdia amb el grup de teatre d’Acció Catòlica d’Algaida. La seva primera actuació fou al teatre de ca ses Menes, on hi havia el cine d’Algaida; anys després fou l’Academia San Marcos. Aquest local està damunt el que ara és el bar s’Acadèmia.

Des de l’any 1960 fins a l’any 1980, a casa seva, va fer de professor de dibuix. El seu ofici fou el de fotògraf. Es va dedicar a la fotografia l’any 1944 als 23 anys influenciat pel seu germà Josep, fotògraf aficionat,  i sobretot pel fotògraf professional campaner Joan Amer Lladó, amb qui va fer feina un any i mig a Campos i de qui va aprendre l’ofici. Mentre feia feina amb Joan Amer vivia al convent de les monges del Sagrat Cor on hi havia una tia paterna que era monja i mestra d’escola.

Més tard orbriria la seva tenda de retrats i fotografia al poble d’Algaida. Són molts els algaidins que tenen fotografies de les seves noces, batejos i festes familiars a ca seva que foren fetes per en Joan Balaguer.  En el seu laboratori sempre va fer blanc i negre. Quan es va posar de moda el color duia els rodets a revelar i a positivar a laboratoris de Ciutat. Retocava positius i negatius de format gros amb bastanta freqüència. Com a curiositat cal recordar el gran nombre de corbates que va pintar a les fotografies. Es va jubilar als 65 anys.

Joan Balaguer és el fotògraf d’Algaida. Ens ha deixat un arxiu fotogràfic que és la història gràfica d’Algaida del segle XX. També es troben digitalitzades al web de l’Agrupació Fotogràfica d’Algaida, de qui hem agafat prestat la nota biogràfica feta per Rafel Antich disponible en el web i que han preparat un especial amb totes les fotografies fetes per ell.

En nom de tots els qui feim es Saig, ens sumam al condol a la família i li feim un agraïment públic per totes les imatges que tan amablement ens ha cedit per poder-les publicar a la revista i que ja formen part de la nostra memòria fotogràfica.

Descansi en pau.

Redacció es Saig

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: