Dissabte, desembre 9, 2023
Algaida

Algaida participa en la campanya contra la proliferació de les serps de ferradura.

Segons informà ahir dijous en el seu informatiu Ib3 notícies, les serps introduïdes són una espècie invasora que amenacen la fauna autòctona de les nostres Illes, si bé és especialment greu a les Pitïusses on aquests ofidis es mengen les sargantanes. En els darrers tres anys n’han capturades milers i ara el Govern de les Illes Balears té previst destinar 800.000 euros més de l’Impost de Turisme sostenible per continuar amb les captures.

A Mallorca, la densitat és més baixa però, de cada vegada, els municipis del centre de l’illa com Algaida reben més avisos de particulars que en veuen o en troben. Sobretot les albiren a cases de la part forana i també a corrals de cases de poble.

Per això, el Govern prepara un pla conjunt amb el Consell de Mallorca, 14 pobles del centre de l’illa i associacions de caçadors per parar gàbies per les serps de ferradura, que poden arribar a midar 2 metres.

Els experts expliquen que amb les trampes no les esvairan però si que poden aconseguir controlar les poblacions. A més de repartir les gàbies, la conselleria farà la formació als col·laboradors per parar adequadament les trampes, ja que s’ha de fer un seguiment setmanal i hi ha haver un ratoli a dins que ha de tenir menjar i beure.

La colobra de ferradura o serp de ferradura (Hemorrhois hippocrepis, abans Coluber hippocrepis) és uns espècie de serp de la família dels colúbrids.

Una serp de ferradura. Foto: Wikipedia

És una serp que té com a característica unes plaques sota els ulls. El dors és de color fosc i alguns individus són quasi negres. El color de fons està cobert de taques petites groguenques formant dibuixos regulars. Té unes línies al cap a prop dels ulls i duu un dibuix sobre el crani amb forma de ferradura. Aquesta darrera dona el nom a l’espècie. Els exemplars adults poden arribar a una talla màxima de 175 cm.

Aquestes serps són antropòfiles i s’acosten a zones habitades a la recerca de menjar. Els exemplars joves mengen dragons i sargantanes, mentre que els adults mengen ocells i ratolins. La colobra de ferradura s’excita fàcilment, mossega amb ràbia quan es veu provocada. Tot i així, no és una espècie verinosa i no ha donat més problema que qualque ensurt a l’espècie humana.

Si localitzau o caçau alguna d’aquestes serps, posau-vos en contacte amb la policia local o telefonau al Servei de Protecció d’Espècies (971784956) o al COFIB (971144107)

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

%d