Dissabte, desembre 9, 2023
AlgaidaCulturaPatrimoni

Premi Ramon Llull als Vidres de Can Guardiola

La fàbrica de vidre bufat Gordiola, referent a la tradició artesanal de Mallorca, estan d’enhorabona. el passat desembre commemorà el 300 aniversari de la seva creació i el seu art forma part d’una candidatura europea que promou des d’Espanya el Ministeri de Cultura, com a patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco .

L’art de bufar vidre i treballar-lo forma part de l’ànima i el motor de la tradició mallorquina conreada des de 1719 en els forns vidriers de la família Gordiola. Al llarg de tres segles, a través de successives generacions, els artesans i mestres vidriers han anat modelant valuoses peces d’art en vidre bufat. I ho fan amb una tècnica que presenta un conjunt de valors històrics, immaterials, tecnològics i artístics que l’han fet mereixedora de reconeixement com a manifestació representativa del patrimoni cultural immaterial.

Vidres Gordiola continua apostant per l’evolució constant i el tracte pròxim cap als seus clients sense oblidar, des de l’inici, els valors fonamentals de l’empresa: afany de millora, màxima qualitat, dissenys clàssics i actuals. Les peces que surten dels forns tenen la mateixa fórmula de fa tres-cents anys.

Vidres Gordiola s’ha sabut adaptar als canvis, però sense perdre la seva essència, amb el propòsit que la societat mallorquina conservi el patrimoni cultural del vidre bufat i que aquest no desaparegui.

Per tot això ahir el Consell de Govern va aprovar atorgar el Premi Ramon Llull en reconeixement de la seva visió de l’art i l’artesania, i de la seva capacitat de modernitzar-se mentre es mantenen uns valors culturals permanents.

Els Premis Ramon Llull

El Premi Ramon Llull del Govern és una distinció que té per objecte honorar i distingir, de manera individual o col·lectiva, les persones físiques o jurídiques que han destacat dins el territori de les Illes Balears pels serveis prestats en els àmbits cultural, esportiu, jurídic, empresarial, cívic, humanitari, d’investigació, de l’ensenyament i lingüístic.

El Decret 3/2014, de 10 de gener, pel qual es regula el Premi Ramon Llull del Govern, estableix que aquest s’ha d’atorgar mitjançant un acord del Consell de Govern, tenint en compte la proposta de concessió de les distincions feta pel Jurat de la qual el Consell de Govern, en el cas actual, es va donar per assabentat en la sessió de 7 de febrer de 2020 i, també, directament a proposta del president o presidenta o de qualsevol membre del Govern quan es donin les circumstàncies excepcionals que així ho justifiquin.

L’acte d’entrega dels Premis tindrà lloc a la gala del dia de les Illes Balears

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

%d