Dimecres, desembre 6, 2023
AlgaidaCulturaEs saigPatrimoniPinaRanda

L’Ajuntament d’Algaida crea una web amb la digitalització de les bibliografies i els arxius del municipi

L’Ajuntament d’Algaida va presentar, dins del marc de les II Jornades de Patrimoni, l’ADMA, l’Arxiu Digital del Municipi d’Algaida, un espai virtual que agrupa la informació bibliogràfica i arxivística dels pobles d’Algaida, Pina i Randa.

L’ADMA és un repositori (un lloc web que, a manera d’arxiu virtual, emmagatzema tota una sèrie de documents en format virtual) d’accés lliure i gratuït a l’adreça www.adma.cat.

Un captura de pantalla de la web http://www.adma.cat

És un projecte obert, en el sentit que constantment s’hi van incorporant noves digitalitzacions i en properes fases s’ampliarà encara més el seu contingut. En l’actualitat, però, l’ADMA consta de cinc grans àmbits.

1. L’Arxiu Municipal, dividit a la vegada en tres fons:  a) el Catàleg de l’Arxiu Històric, les actes de les Sessions Plenàries de l’Ajuntament des de 1630 fins a 1986; b) la Col·lecció Local, que mostra tots els programes de festes, cartells, programes d’actes, díptics, etc. editats per l’Ajuntament des de l’any 1945 i, finalment, c) el Fons dels Premis Castellitx, que recollirà tota la documentació dels Premis des de 1968. 

2. La Bibliografia del Municipi d’Algaida. És un llistat de publicacions (llibres i articles) relacionats, en qualsevol aspecte i temàtica, amb els pobles d’Algaida, Pina i Randa. És la continuació de la confeccionada per Pere Mulet i Pere Fullana l’any 1992. Es divideix en 3 seccions: a) les Obres de Referència (llistat ordenat per matèries, de publicacions  de qualsevol temàtica; b) les Obres d’Autors del Municipi i c) les Publicacions Periòdiques.

3. La Col·lecció Binària, edicions digitals de l’Ajuntament d’Algaida, actualment dividit en 3 seccions: a) Camestortes (recull els arguments de les representacions 2001-2011); b) les Obres guardonades als Premis Castellitx (1968-2019) i c) les Publicacions en Paper (trobareu digitalitzades totes les publicacions de l’Ajuntament d’Algaida que al llarg dels anys ha editat).

4) Es Saig. Amb la col·laboració de la revista, s’ha creat un índex virtual de les seccions que també oferirà tots els continguts digitalitzats i que comptarà amb un índex per números, per autors i per seccions. us convidam a que la visiteu.

5) Arxiu de la Imatge i el So: Comptarà amb els arxius de so, fotografies i audiovisuals relacionat amb el municipi. En aquests moments, amb col·laboració de Titoieta Ràdio, hi trobareu tots els àudios dels Pregons de les Festes de Sant Honorat.

El projecte, sota el títol genèric de Projecte VINT-20, fou iniciat l’any 2017 per la regidoria de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament d’Algaida, al capdavant de la qual hi està Margalida Garcias, amb la col·laboració del departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca i la realització tècnica (web, motors de cerca, sistemes d’arxiu i emmagatzemant virtual, etc.) de l’empresa algaidina ABSENTA INTERNET SL.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

%d