Dimecres, desembre 6, 2023
AlgaidaCoronavirusPinaRanda

El govern central fixa una les condicions per a permetre la sortida d’infants a partir de diumenge.

A partir d’aquest diumenge, 26 d’abril, els menors de 14 anys podran sortir una hora a el dia, entre les 9.00 i les 21.00, per passejar, jugar i fer exercici, tot i que no es podran utilitzar els parcs ni les zones infantils comuns. Així ho han anunciat aquest dijous el vicepresident segon de Govern, Pablo Iglesias, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa. 

El Consell de Ministres aprovarà demà divendres l’ordre, alhora que ratifica la pròrroga de l’estat d’alarma 15 dies més, tal com va autoritzar dimecres al Congrés. 

Les condicions per al desconfinamient parcial per als menors tenen com a objectiu aconseguir un equilibri entre evitar que repunt el contagi de la COVID-19, que després de cinc setmanes d’estat d’alarma s’ha reduït a al 2%, i relaxar les normes per als més petits . 

Iglesias ha anunciat el que es podria qualificar com una norma 1-1-1-1, encara que la frase no és seva. Es permetrà sortir un cop a el dia “a fer passejades i jugar” en un àmbit d’un quilòmetre al voltant de l’habitatge habitual.  L’horari previst és de les nou del matí a nou del vespre, però el vicepresident ha reclamat “evitar les hores punta per evitar contagis”. 

No serà obligatori que els nins facin servir mascaretes, però sí que serà recomanable si entren en zones amb afluència de gent. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha acompanyat Iglesias en la roda de premsa, ha recordat que és molt important que es compleixin les recomanacions d’higiene i que actuïn amb “màxima prudència”. A més de guardar com a mínim dos metres de distància amb qualsevol altra persona al carrer, serà imprescindible rentar-se les mans abans de sortir de casa i just arribar-hi, així com mantenir la higiene en espais públics i privats. “Quan no es puguin complir aquestes condicions, afegim la recomanació de fer servir la mascareta, però el seu ús no eximeix de la resta de condicions d’higiene”, ha emfatitzat Illa.

En els casos d’entorns rurals, també es podrà anar al bosc a gaudir de la naturalesa tot i que no s’ha especificat si en aquest cas la distància ha de ser d’un quilòmetre de distància de casa. Pel que fa a les comunitats de veïns o patis d’urbanitzacions, Iglesias ha detallat que dependrà del criteri de la comunitat, però ha recordat que els nens no poden tocar els jocs i mobiliari d’espais comuns com els parcs infantils. Ara bé, cap nen amb febre o amb símptomes de covid-19 podrà sortir al carrer, així com tampoc els que hagin estat en contacte amb una persona positiva i estiguin en quarantena.

Iglesias demana “perdó” als infants

El vicepresident segon ha iniciat la seva compareixença demanant “perdó” als nins i nines i les seves famílies pels errors que es van produir dimarts passat després de la reunió de Consell de Ministres i que va acabar amb una rectificació pública d’Illa i d’Iglesias, després de les crítiques unànimes contra la decisió de Govern de permetre únicament que els menors acompanyaran als adults a les tasques essencials, cosa que ja estava contemplat en el decret d’alarma.

“Vull dirigir-me als nens i nenes que ens esteu veient. El primer que voldria és demanar-vos disculpes. No hem estat tot el clar que hauríem a l’hora d’explicar com podríeu sortir a fer passejades amb les vostres famílies”, ha arrencat Iglesias. “Per als nens i nenes, no està sent gens fàcil. Heu deixat d’anar a l’escola, d’estar amb els vostres amics i mestres. Us demanem perdó. Aquest virus ho hem d’aturar entre tots. Feu un esforç fonamental per tornar a la normalitat. Aquest diumenge l’aplaudiment de tota la societat us ho mereixeu els nins i les nines”, ha conclòs.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

%d