Dissabte, setembre 30, 2023
AlgaidaPinaRanda

No us agrada la platja? Tranquils. A Algaida tenim 14,4 piscines per cada 100 persones.

No sabem si heu vist la pel·licula El nedador de 1968. En aquest film Ned Merrill viu en una zona residencial de classe alta als afores de Connecticut. Una dia, Ned s’adona que tota la vall on viu està ple de piscines privades. Davant la sorpresa dels seus amics, Ned decideix recórrer la vall de piscina en piscina fins arribar a casa. Podrieu fer ara mateix una cosa semblant a Algaida? (la pregunta és retòrica, no ho faceu en cap cas).

Fa 52 anys, quan es va estrenar la pel·lícula, a Espanya tot just havia piscines, de manera que resultaria impossible fer el que fa el protagonista de la pel·lícula. Segons les dades ofertes pel Cadastre, recollides en un segons un reportatge publicat per Verne del diari El País a partir de les dades de piscines declarades al Ministeri d’Hisenda, Espanya compta actualment amb 2,3 milions de piscines a la Península i les illes, tant públiques, com privades i d’hotels per què els seus propietaris paguen l’Impost sobre Béns Immobles (IBI). Les dades podrien ser parcials perquè no inclouen les dades de País Basc i Navarra.

A nivell estatal, Espanya compta amb 4 piscines per cada 100 habitants. Les illes Balears, València, Toledo, Tarragona, Màlaga i Girona, única província catalana dins el rànquing, lideren la llista de províncies amb psicines declarant-ne més de cinc per cada centenar de residents. Per sota de la mitjana queden altres com Astúries, Sòria, Lugo, Cantàbria i la Corunya, amb sol una piscina per cada 100 habitants.

La distribució de les piscines a Espanya demostra que hi ha una correlació entre les províncies que reben més hores de sol a l’any i les que tendeixen a comptar amb més piscines. Així a Astúries amb 1800 hores de sol segons l’AEMET a l’any no compta estadísticament amb cap piscina (0,34) per cada 100 habitants, cosa que implicaria que n’hi ha poques. Per contra Alacant, registra segons les dades de l’agència de meteorologia 3.250 hores, i allà hi podem trobar 6,45 habitants. Concretament, les Illes Balears que compten amb 2.750 hores de sol anual tenen de mitjana 6,20 piscines per cada 100 habitants.

Imatge d’arxiu de la piscina municipal d’Algaida. Foto: essaig.cat

Segons les dades del Catastre, Algaida compta amb 795 piscines i si tenim en compte els 5.529 habitants oficials que tenim a Algaida, ens ofereix un resultat de 14,38 piscines per cada 100 habitants. Son moltes més que Palma que compta amb 1,5 piscines per cada 100 hab. i quasi el doble que Montuiri (8,5 piscines / 100 Hab) i Porreres (6 piscines / 100 Hab). A Mallorca, només Deià, (25,6 piscines / 100 Hab), Santanyí, (21,9 piscines / 100 Hab) i Sencelles (21 piscines / 100 Hab) superen la vintena de piscines per cada 100 habitants.

Segur que en aquests dies en què la gent dubta si anar o no a la platja, alguna gent veu els avantatges de tenir-ne una casa i d’altres una certa enveja per no tenir-ne.

Redacció essaig.cat

Noticía actualitzada per citar-ne la font, que no ha estat enllaçada inicialment per error

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: