Dissabte, desembre 9, 2023
AlgaidaCoronavirusEducacióPinaRanda

El curs escolar començarà el dijous dia 10, de manera escalonada i amb l’escenari B de semipresencialitat

El conseller d’Educació, Martí March, ha anunciat aquest dimecres en roda de premsa, al costat de la directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, que l’inici de curs es manté a les Balears en la data prevista, el 10 de setembre, amb l’aplicació de les mesures previstes en l’escenari B dels plans de contingència causa de la situació actual de l’coronavirus a les Illes. Això implica que la formació serà semipresencial des de segon d’ESO i les ràtios baixen a 20 alumnes per aula. A primària i 1r d’eso serà de manera presencial.

Imatge d’arxiu del CEIP Pare Bartomeu Pou d’Algaida

March ha recordat que els centres en els seus plans de contingència tenen previstos tres escenaris d’actuació (A, B i C), el curs 2019/2020 a Balears arrencarà al B i han anunciat que la incorporació a les aules serà progressiva i de 150 alumnes màxim per dia i centre per evitar les aglomeracions a les portes i per fer en els primers dies «pedagogia» sobre la nova situació.
publicitat

El conseller ha iniciat la seva intervenció reconeixent que «estem davant un curs molt especial i extraordinari, però volem que sigui de màxima presencialitat possible, la màxima seguretat i concepció pedagògica. Demanem la màxima responsabilitat de tots i la col·laboració davant un curs que serà complex ». La idea inicial d’el Govern era començar el nou curs escolar a l’escenari A, de normalitat, però donada la situació epidemiològica es produeix el salt d’escenari: «Cal controlar més els riscos».

El Govern no descarta donada l’evolució de la pandèmia realitzar confinaments selectius. En aquest sentit, March ha assegurat: «Els centres també tenen previst l’escenari C davant els confinaments de zones».

L’inici de curs a l’escenari B dels plans de contingència requereix:

  • Ensenyament presencial a Infantil, Primària i primer d’ESO. Sempre que es respecte la distància de seguretat, ràtios de 20 nens per curs, en funció dels espais disponibles.
  • Secundària obligatòria, Batxillerat, FP i la resta de nivells, poden adoptar semipresencial, però podran fer-ho presencial si compleixen les ràtios i tenen els espais per guardar la distància. La semipresencialitat podria ser en dies alterns.
  • Utilització de mascareta obligatòria a partir de primer de Primària, fins i tot també dins dels grups de convivència estable.
  • Entrada progressiva a l’escola des del primer dia per evitar aglomeracions i fer pedagogia de les normes. 150 alumnes per dia màxim per centre

Que fer en cas d’un positiu per Covid-19?

En el cas que un alumne tingui temperatura més alta de 37,5º, presenti símptomes dins el centre, l’adult que està amb ell l’haurà d’acompanyar a l’aula d’aïllament, que ja està prevista en els plans de contingència dels centres. La família es posarà en contacte amb l’equip sanitari de l’alumne, que farà la valoració clínica i decidirà si se li ha de fer una PCR. Els companys d’aula i docents que siguin contacte estret del possible cas, podran quedar-se al centre educatiu fins al final de la jornada, sempre procurant que no es relacionin amb altres alumnes o altres persones del centre.

L’endemà, l’alumnat que sigui contacte estret podrà acudir amb normalitat a classe, però evitarà qualsevol contacte social, com ara extraescolars, visites, compres, parcs infantils, etc. En el cas que l’alumne que presenta símptomes tingui germans convivents, aquests no poden acudir al seu centre educatiu fins a tenir el resultat negatiu de la prova del cas sospitós.

Si l’alumne finalment dona negatiu, es podrà reincorporar quan estigui resolt el seu problema de salut. En general, podran tornar al centre un cop faci 24 hores que es troben sense febre. Si, al contrari, el test dona positiu, l’estudiant haurà d’estar en aïllament domiciliari un mínim de 10 dies des de l’inici dels símptomes. En tot cas, sempre serà l’equip sanitari qui determini que pugui acabar la quarantena. El centre haurà d’adaptar el currículum perquè pugui fer classe des de casa, sempre que el seu estat de salut li permeti.

Es mantenen escoles matineres i transport escolar

L’escola matinera, els extraescolars i el servei de menjador es podran mantenir sempre que no es trenquin els grups de convivència estables i sempre es respecti el metre i mig de distància. De forma excepcional, es podrà traslladar el servei de menjador a l’aula del grup de convivència estable. Preguntat per la possible inviabilitat d’aquests serveis per la davallada d’alumnes que suposa mantenir els grups de convivència, March ha respost que “ha de primar la salut”. “Hem ajudat els menjadors i transports a mantenir-se aquest temps, i no deim que no a xerrar, però primer hem de començar el curs per poder abordar altres problemes”, ha afegit.

El dilluns vinent, la Conselleria ha convocat una Mesa sectorial per abordar amb la comunitat educativa les condicions laborals que comportarà l’escenari B. Sindicats i equips directius han expressat de forma reiterada que no disposen de suficients docents ni espais per poder complir amb la màxima seguretat sanitària.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

%d