Dimarts, desembre 5, 2023
AlgaidaCoronavirusPinaRandaSanitat

Noves mesures per frenar la transmissió comunitària per covid-19

La presidenta de la Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha anunciat que es prohibeixen les trobades de més de 10 persones en tots els àmbits, s’amplia l’ús de la màscara i es tancaran les platges i els parcs municipals a la nit, així com els prostíbuls a partir del 28 d’agost.

A més a més, no es podrà menjar en en els transports públics i els esdeveniments culturals i esportius; s’amplia la prohibició de fumar a la via pública en tots els espais lliures d’ús públic malgrat es mantengui la distància de seguretat; i es redueixen els aforaments a la meitat en els mercats, en els casaments, en els enterraments.

En el cas concret de les màscares, passaran a ser obligatòries en tots els centres de treball -excepte excepcions com els espais lliures-, en els centres esportius interiors i culturals, i en els passeigs marítims. A més, es recomana que les visites que acudeixen als domicilis també portin la mascareta.

Armengol ha recordat que la setmana passada es van aprovar restriccions en el lleure, que es prorroguen. A més ha explicat que aquest divendres aprovaran una nova resolució amb més restriccions per evitar el focus de contagis i poder començar el curs el dia 10 de setembre. La resolució serà per a 15 dies i s’aniran avaluant les mesures. En aquest sentit, ha avançat que estan estudiant l’aprovació de restriccions de mobilitat, que podrien aprovar-se amb les eines que té la CAIB.

Preguntada pels confinaments selectius, la presidenta ha respost que van prenent les mesures més adequades en cada moment i ha posat com a exemple que per això aquesta setmana s’augmentaran les restriccions, encara que segueixen estudiant noves mesures que tenen a veure amb la mobilitat; podria reduir-se a espais concrets.

«Ens enfrontem a aquest inici de curs escolar i hem de prendre mesures més restrictives», ha manifestat. Armengol ha argumentat que la pandèmia ha empitjorat i que s’ha produït un augment de casos positius molt importants en els últims dies, «hi ha una segona onada que s’ha d’afrontar des del rigor i la responsabilitat social». En aquest punt, ha expressat la seva preocupació.

Tot i que ha precisat que la majoria de casos són lleus o asimptomàtics, ha advertit que aquestes persones contagien a altres persones més vulnerables. «Hem de autoprotegir-nos per poder protegir els nostres», ha reivindicat. En aquest punt, ha assenyalat que és conscient dels sacrificis que estan realitzant els ciutadans, però ha apel·lat a la responsabilitat dels ciutadans.

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha explicat que en els últims 2-3 dies observen una estabilitat en els casos -250-260-, encara que segueix sent elevada; la setmana passada van ser uns 300. La taxa de positivitat es manté al voltant del 10% quan al març-Abril era de l’1,3%. Ara hi ha molta més gent jove i asimptomàtics. Tot i això, ha aclarit que és prest per dir que la situació s’ha estabilitzat i ha recordat la corba en forma de serra que puja i baixa.

Aquest dimecres hi ha 253 persones ingressades, 39 a l’UCI; es tracta d’11 ingressos més, dos més a l’UCI. Encara que hi ha capacitat d’increment (300 places d’UCI), la consellera de Salut ha insistit en la necessitat de prendre mesures. Per això, ha apel·lat a la responsabilitat dels ciutadans als quals se’ls indica un aïllament.

Gómez ha avançat que la previsió és que aquesta setmana continuïn augmentant els ingressos hospitalaris, també a l’UCI, perquè les mesures triguen uns 14 dies a fer efecte.

En relació a Atenció Primària ha explicat que el trasllat de la central de rastrejadors a Can Valero ha suposat un alleujament, ja que els centres de salut poden dedicar-se als seus pacients. A més, es posarà en marxa un nou número de telèfon; per atendre’l s’han contractat a 15 tècnics d’emergència; encara no s’ha facilitat el número de telèfon.

La consellera ha recordat que s’aconsella realitzar el mínim d’esdeveniments socials perquè és d’on procedeixen més casos positius.

Armengol i Gómez, s’han reunit prèviament amb els presidents dels consells insulars, amb el president de la FELIB, Antoni Salas, i amb el batle de Palma, José Hila, per abordar els temes relacionats amb el control de la pandèmia. També han estat presents la investigadora Margalida Frontera i el gerent de l’IBASSAL, Rubén Castro.

L’anunci d’Armengol es produeix després que aquest dimarts es notifiquessin 908 nous contagis i els experts hagin recomanat confinaments.

Preguntada per la possibilitat de sol·licitar l’estat d’alarma, Armengol ha respost que estudien totes les propostes de el Govern d’Espanya. En relació a la situació jurídica, ha argumentat que les decisions s’han pres d’acord amb la resta d’institucions, els agents socials i econòmics, així com que totes les resolucions han estat ratificades pels jutjats. Per això, no veu necessari sol·licitar l’estat d’alarma.

Pel que fa als rastrejadors, ha precisat que no s’ha rebutjat la proposta sinó que s’està estudiant; ha recordat que Balears necessita més Cossos i Forces de Seguretat per fer rastreig i controlar els que no compleixen l’aïllament. No obstant, ha recordat que s’han contractat a 900 rastrejadors i s’està formant a 200 més.

Avui matí el conseller d’educació també ha explicat que el curs començarà amb l’escenari B.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

%d