Entra en vigor a Balears la prohibició de plàstics d’un sol ús
Avui és el dia de l’entrada avui en vigor de la llei de Residus de les Illes Balears que prohibeix la venda de productes d’un sol ús a les Balears. A partir d’avui hauran de desaparèixer els plats i coberts de plàstic d’un sol ús i les safates per envasar aliments, així com els estris de plàstic dels bars i restaurants. També s’avança en la línia d’acabar amb les bosses de plàstic en comerços i supermercats.
També es començarà a perseguir la venda de productes cosmètics que continguin microplàstics o nano plàstics com ara alguns exfoliants facials, sabons, pasta i blanquejadors de dents. Això també afecta netejadors de superfícies dures, de bany i d’acer inoxidable. Les versions no recarregables de cartutxos i tòners d’impressores i fotocopiadores tampoc es podran comercialitzar, i només es podran vendre els encenedors que com a mínim tinguin 3.000 enceses. Els punts de venda i els envasos de les tovalloletes humides hauran d’incorporar informació clara i suficient sobre les dificultats que impliquen a l’hora de ser gestionades com a residu i els impactes nocius que tenen en el medi si són llençades pel clavegueram. En els edificis públics no es podran distribuir botelles de plàstic, de vidre no reutilitzable, brics o tassons d’un sol ús.
Sí que es permetrà, en canvi, un dels envasos de plàstic més polèmics: les càpsules de cafè, ja que segons el govern els grans productors d’aquest producte s’han compromès a organitzar una recollida selectiva específica per aquestes capsules, però no s’han concretat.
Els bars, restaurants, cafeteries i hotels també hauran de servir menjar i beguda sense estris d’un sol ús, però mentre duri l’estat d’alarma podran continuar oferint monodosis de quètxup, sucre i d’infusions -entre altres aliments- en sobres de plàstic per motius de salut pública.
El Consell de Govern preveu aprovar ben aviat la creació de l’Oficina de Prevenció de Residus, segons avancen fonts de l’Executiu balear. La posada en marxa de l’ens està prevista a la llei amb l’objectiu de promoure la reutilització i el reciclatge, la recerca d’aliances entre entitats involucrades en la gestió de residus i l’atenció de consultes sobre economia circular. Entre altres funcions, l’oficina disposarà d’un observatori de dades per poder fixar objectius que milloren la gestió dels residus.
També impulsarà campanyes d’educació ambiental i donarà suport als ajuntaments perquè apliquin la normativa. De fet, a partir de dissabte serà obligatori l’ús de productes de neteja naturals i ecològics als contractes o compres que facin les administracions públiques. En els edificis públics s’hauran d’instal·lar fonts d’aigua potable o oferir aigua en envasos reutilitzables, mentre que als centres sanitaris i educatius es permetrà la comercialització d’aigua en envasos d’un sol ús preferentment reutilitzables o compostables.
L’objectiu del Govern amb aquesta nova llei és reduir 47 quilos per persona de residus en aquest 2021, i 100 abans del 2030 per complir amb les directrius d’Europa. Amb això també reduir la contaminació a la mar, que a les illes ha crescut un 21,5% respecte al 2010.
Sancions
La llei de Residus que entra en vigor avui compta amb un fort règim sancionador. Les multes per incompliments podran anar de 300 euros a dos milions d’euros. Per poder controlar la bona aplicació de la llei que declara la guerra als plàstics, Medi Ambient sumarà als inspectors de Consum, Turisme i de Sanitat, a més dels agents de medi ambient que també tenen potestat sancionadora.
Les sancions lleus aniran de 300 euros a 9.000, les greus de 9.001 euros a 300.000 i les molt greus de 300.001 euro a dos milions. Els infractors de la norma sobre l’ús de plàstic o sòl contaminant saben que s’enfronten a aquestes quantioses sancions.
Des del Govern expliquen que la sanció a un comerç o un restaurant que utilitzi monodosi de plàstic podria ser sancionat amb uns 900 euros. Les multes que arribin als dos milions, les considerades més greus, serien en cas d’infracció molt greu en l’ús i el tractament dels residus generats. La instrucció dels expedients sancionadors serà a càrrec de Medi Ambient, però la tasca inspectora la realitzaran des de tots els cossos d’inspecció del Govern.
D’aquesta manera, si un inspector de turisme o de Sanitat quan visiten un establiment de restauració o un hotel i detecten que s’estan utilitzant estris de plàstic d’un sol ús, elevarà la denúncia a Medi Ambient i la direcció general de Residus s’encarregarà de tramitar-la.
Perquè la ciutadania i els diferents sectors tingui tota la informació de com han d’utilitzar el plàstic, el Govern ha elaborat quatre guies, dirigides a l’hoteleria, turisme, ciutadania i administració pública.
Redacció essaig.cat