Dilluns, desembre 4, 2023
AlgaidaJoventutTrànsit

Els serveis de bus interurbà, tren i metro seran gratuïts per als menors de fins a 16 anys a partir de setembre

El Consell Balear de Transports Terrestres, presidit avui per la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha adoptat una sèrie d’acords que són passes fermes cap a la consolidació de la integració tarifària entre el transport interurbà de busos i tren del TIB i el servei urbà de transport de l’EMT de Palma. L’acord principal és la gratuïtat dels serveis del TIB (bus interurbà, tren i metro) per als menors fins als 16 anys a partir de la segona quinzena de setembre.

L’ampliació de la gratuïtat dels 12 als 16 anys al TIB, que havien demanat els usuaris, incentivarà l’ús del transport públic pels més joves, de manera que aniran incorporant l’hàbit del seu ús. A més, suposarà també la coincidència amb l’edat fixada per l’EMT per a la gratuïtat (els 16 anys), en una passa més cap a la integració.

“Ara podem avançar cap a la integració, en el que és un plantejament molt més lògic del transport públic a l’illa de Mallorca”, ha apuntat Armengol en roda de premsa posterior a la reunió. “Són molt bones notícies pel que fa a la millora de l’accessibilitat al nostre transport públic i a la necessària integració per funcionar de manera coordinada”, ha destacat. La presidenta ha recordat que des de la passada legislatura s’ha avançat en aquesta direcció per “garantir el dret a la mobilitat de forma eficient i molt més assequible per a tota la ciutadania”. En aquest sentit, també ha agraït a l’Ajuntament de Palma per la implicació i la feina conjunta a través del diàleg i “posant per endavant els interessos de la ciutadania”.

La gratuïtat del bus interurbà, tren i metro fins als 16 anys beneficiarà prop de 12.000 joves que actualment ja empren el servei i l’objectiu és que, amb la mesura, s’incrementi el nombre de joves que l’empren.

La previsió és que la gratuïtat es faci efectiva en la segona quinzena del setembre. Els menors titulars de la targeta TIB no hauran de fer cap canvi, ja que es farà automàticament a la seva targeta des del moment en què entri en vigor la mesura.

S’ha de recordar que per beneficiar-se de la mesura, el menor ha de tenir la targeta intermodal. Durant el 2021, els menors de 12 i 16 anys han fet 102.000 viatges en la xarxa TIB, amb un preu mitjà per viatge de 0,99 €. Amb l’extensió de la gratuïtat fins als 16 anys al TIB, els menors podran viatjar i transbordar gratuïtament entre els serveis del TIB i tots els busos de l’EMT.

Segona fase de la integració entre el TIB i l’EMT

En segon lloc, durant el Consell Balear de Transport Terrestre s’ha donat compte de l’inici de la segona fase de la integració entre el TIB i l’EMT, que es posarà en marxa demà mateix, dia 21 de juliol, amb una prova pilot a dues línies.

L’objectiu de la integració tarifària entre TIB i EMT és que els usuaris puguin emprar les targetes TIB i ciutadana de Palma en tot el transport públic i que els transbordaments entre els dos sistemes, interurbà i urbà sigui gratuït, de manera que així es faciliti i fomenti l’ús del transport públic.

La integració dels dos sistemes ja està operativa en una primera fase: la targeta ciutadana de Palma es pot emprar al metro des del setembre de 2018. La segona fase, que s’iniciarà demà en proves, suposa que la targeta TIB també es pugui emprar en els busos de l’EMT.

La prova pilot s’iniciarà demà dimecres 21 de juliol i permetrà arribar gratuïtament als hospitals de Son Espases i Son Llàtzer just pagant el trasllat des dels municipis de Llucmajor, Calvià o Andratx a Palma amb la targeta TIB. Així, permetrà als ciutadans de Llucmajor (poble i localitats costaneres fins a s’Arenal) poder anar en transport públic fins a l’hospital de Son Llàtzer fent transbord gratuït entre el bus TIB i el de l’EMT a la parada del centre FAN.

Igualment, els ciutadans de Calvià (Calvià poble i els seus distints nuclis) i Andratx podran anar amb el bus TIB fins a Palma i intercanviar al de l’EMT gratuïtament (en aquest cas en dues aturades, la de Son Dureta i la de l’Ocimax) per anar fins a l’hospital de Son Espases.

L’objectiu és que, després d’aquesta prova pilot, es pugui estendre ja l’ús de la targeta TIB a tots els busos de l’EMT i la previsió és que es pugui materialitzar aquesta mateixa tardor.

La primera fase de la integració (l’ús de la targeta ciutadana de Palma al metro) ha estat molt positiva. De fet, durant el 2021 i fins ara, 8.826 persones titulars de la targeta ciutadana de Palma l’han emprat per viatjar amb metro a la UIB. Han fet un total de 149.113 viatges, el que suposa un 36 % del total dels viatges amb metro (411.513).

Redacció essaig.cat.

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: